Co je to cmunda po kaplicku
Historie udává, že cmunda je starší název pro bramborák, speciální bramborovou placku typickou pro slovanskou, germánskou a maďarskou kuchyni. Cmundu tvoří tenké placky bramborového těsta smažené na tuku, původně na sádle. Těsto na cmundu se připravuje z najemno nastrouhaných brambor s přidáním vajec, mouky, majoránky, česneku a soli, je možno přidat i další koření podle místních zvyklostí. Konkrétně cmunda po kaplicku je kaplický bramborák s uzeným masem schovaným v bramboráku.
Recept
Ingredience: 500 g brambor,100–120 g hrubé mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, vejce, sůl, pepř, uzené maso, olej na smažení, horké mléko
Postup: Brambory nastrouháme, přidáme všechny přísady, uzené maso nakrájíme cca na půlcentimetrové plátky. Na pánev klademe bramborové těsto, na něj plátek masa a znovu bramborové těsto. Smažíme zvolna po obou stranách. Podáváme s dušeným zelím.
Cmunda po kaplicku z pořadu Kluci v akci
Ingredience na žebírka: 2 kg vepřových žebírek, 300 g kečupu, 1 lžička mleté kávy, 40 g česneku, 100 g cibule, 100 g hrubozrnné hořčice, 50 g krupicového cukru, 100 ml 12° Budvaru, sůl, barevný pepř
Postup: Cibuli a česnek nasekáme najemno, přidáme kečup, hořčici, kávu, pivo a koření. Vymícháme hustou marinádu, do které vložíme žebírka, a necháme nejlépe přes noc marinovat. Marinovaná žebírka přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme 30–40 minut při 170 °C.
Ingredience na cmundu: 1 kg oškrábaných syrových brambor, 5 vajec, 200 g hrubé mouky, 42 g droždí, 2 lžičky krupicového cukru, 100 ml vody, 50 g česneku, 30 g sušených hub, majoránka, drcený kmín, sůl, pepř, sádlo a strouhanka na vymazání pekáče
Postup: Smícháním droždí, cukru, vlažné vody a hrsti mouky připravíme kvásek. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, žloutky, kvásek, lisovaný česnek, houby, majoránku, sůl, pepř a drcený kmín. Těsto dobře promícháme a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků. Těsto přendáme na sádlem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Pečeme na 170 °C asi 1 hodinu.
Cmunda po kaplicku paní Kláry
Ingredience: 1 kg brambor, 500 g uzeného masa, zelí, česnek, cibule, majoránka, cukr, sůl, pepř, mouka, 0,5 l mléka, 1 vejce, olej na smažení
Postup: Všechny suroviny smícháme, vzniklé těsto dáváme do rozpáleného oleje a z obou stran opékáme dozlatova. Plníme uvařeným zelím, zahuštěným syrovou nastrouhanou bramborou. Přidáme osmaženou cibulku a přisladíme cukrem. Přidáme nakrájené vařené uzené maso a bramborák přiklopíme.
Jihočeská cmunda podle Kluků v akci
Ingredience: 1 kostka droždí, 2 lžičky cukru, 300 ml mléka, 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 300 g syrových brambor, 300 g brambor vařených ve slupce, 2 vejce, 200 g škvarků, 50 g sádla, 4 stroužky česneku, hrst majoránky, sůl, sádlo nebo olej na vymazání pekáče, mák na posypání
Postup: Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, vmícháme vlažné mléko, obě mouky, najemno nastrouhané brambory, sůl, vejce, najemno nasekané škvarky, rozpuštěné sádlo, česnek utřený se solí, drhnutou majoránku a vypracujeme lité těsto, hustší než na lívance, které necháme na teplém místě vykynout. Poté ho vlijeme do sádlem vymazané pečicí nádoby, posypeme mákem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova (asi 50 minut). Cmunda je výtečná, zasytí, chutná teplá i studená, samotná, k pivu, meltě s mlékem nebo i se zelím.
Cmunda se zelím
Ingredience: 1,25 kg brambor, 400 g dochuceného kyselého zelí, 400 g uzeného bůčku, 150 g hladké mouky, 120 g sádla, 1 dl mléka, majoránka, mletý pepř, česnek, vejce, sůl
Postup: Uzený bůček uvaříme do měkka a nakrájíme na menší plátky. Oškrabané syrové brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli ustát. Až voda vystoupí na povrch, scedíme ji. Do brambor přidáme prosetou mouku, vejce, sůl, mléko, česnek utřený se solí, mletý pepř, majoránku a vše dobře promícháme. Z těsta pečeme bramborák a každý bramborák plníme zelím, na zelí dáme plátek vařeného uzeného bůčku, přehneme v půli jako omeletu a podáváme dva kusy na jednu porci.
Tip: Bramborák můžeme plnit také opečenou uzeninou a sterilovaným zelím.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © KRKAA