Česnečka – základní recept
Základem česnečky je obvykle vývar. Může to být jakýkoliv vývar z masa, kostí nebo různých masových odřezků. Nemáme-li jej k dispozici, můžeme si vypomoci vodou s kostkou masoxu nebo jiné bujónové kostky. Dříve se například běžně vařila česnečka tak, že se do talíře dával rozetřený česnek se solí, lžíce sádla a vše se zalilo horkou vodou. Rozetřený nebo prolisovaný česnek a sůl patří bezpodmínečně do polévky i dnes. Množství česneku se řídí jednak množstvím polévky, jednak vlastní chutí. Pak už se přidávají další ingredience podle chuti nebo dle možností, česnečka tak může být pokaždé jiná.
Jednoduchá česnečka
Suroviny:
- 2 velké brambory
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- asi 1 l vody
- majoránka, pepř, sůl
- ½ kostky bujónu
Postup:
Vodu přivedeme k varu, vhodíme do ní na kostičky nakrájené brambory, přidáme bujón a vaříme asi 10 minut. Mezitím si na kolečka nakrájíme cibuli a osmahneme ji na trošce másla. Když se brambory uvaří, odstavíme hrnec z plotny, přidáme rozmačkaný česnek, osmahnutou cibuli a koření. Podáváme s čerstvým chlebem nebo krutony.
Česnečka od Pohlreicha – dobrá na kocovinu
Suroviny:
- 1 litr vody
- ½ rajského protlaku
- masox
- 1 vejce
- 1 lžička sladké chilli omáčky
- drcený kmín
- pepř
- majoránka
- 5 stroužků česneku
Postup:
Do vroucí vody přidáme půl protlaku, masox (dle chuti), pepř, drcený kmín, majoránku a sladkou chilli omáčku. Vejce lehce rozmícháme ve sklenici a postupně zašleháváme do vroucí polévky. Nakonec přidáme prolisovaný česnek. Kdo má rád silnější česnečku, tak si může prolisovat jeden stroužek česneku přímo na talíř a zalít hotovou česnečkou. Nejlepší je český česnek, který má sílu.
Krémová česnečka podle babičky
Suroviny:
- 2 lžíce másla
- malá cibule, nadrobno nakrájená
- 3 stroužky česneku na plátky + 1 stroužek prolisovaného česneku
- 2 menší brambory, nakrájené na malé kostky
- 300 ml drůbežího nebo hovězího vývaru
- 400 ml mléka
- sůl a pepř
- 100 ml smetany ke šlehání
- na ozdobení: rukola, parmazán
Postup:
Na másle opékáme asi 2 minuty nadrobno nakrájenou cibulku, pak přidáme 3 stroužky česneku pokrájeného na plátky a mícháme ještě další minutu. Přidáme brambory nakrájené na malé kostky a zalijeme vývarem a mlékem. Osolíme, opepříme a vaříme, než budou brambory měkké. Poté rozmixujeme a zjemníme smetanou. Přivedeme k varu, vmícháme stroužek prolisovaného česneku a odstavíme. Zdobíme rukolou a hoblinkami parmazánu.
Česnečka bez bujonu
Suroviny:
- 1,5 litru hovězího vývaru
- 1 cibule
- 1 česnek
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ¼ bulvy malého celeru
- 3 brambory
- 1 lžíce sádla
- majoránka
- nasekané listy petržele
- sůl
- pepř
Postup:
Nejprve osmahneme cibulku na sádle. Pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a smažíme dál. Asi po 5 minutách přidáme brambory a vše zalijeme vývarem. Necháme zhruba 10 minut mírně vařit. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a petržel a necháme ještě chvilku povařit. Na závěr česnečku dochutíme solí a pepřem. Servírujte s krutony.
Česnečka se sýrem
Suroviny:
- 1 ks cibule
- 1–2 paličky česneku
- 1 kostka hovězího bujónu
- 4 ks brambor
- na ozdobu: chlebové krutony, sýr
- na dochucení: mletý černý pepř, sůl, drcený kmín, majoránka
Postup:
Nejprve si očistíme menší cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme najemno, česnek také, ale můžeme ho nakrájet i na plátky nebo prolisovat. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Potom si v hrnci rozehřejeme sádlo a cibulku necháme zesklovatět. Přidáme česnek, který krátce orestujeme a zalijeme horkou vodou. Přisypeme brambory, kostku bujónu (masový nebo zeleninový) a polévku osolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem. Česnečku vaříme do změknutí brambor. Ke konci vaření nadrhneme do česnečky majoránku. Pro silnější česnekový efekt můžeme přidat další 3 stroužky česneku, tentokrát už prolisovaného.
Horkou česnečku servírujeme nejlépe do misek a posypeme upečenými kostičkami tvrdšího chleba a nastrouhaným sýrem. Hotovou česnečku se sýrem ihned podáváme.
Do česnečky můžeme přidávat sýr jakéhokoliv druhu. Může to být sýr tavený, strouhaný tvrdý sýr a nemusí chybět ani chuťově výrazné sýry, jako je sýr balkánský nebo naše domácí tvarůžky. Sýr přidáváme vždy až nakonec, když už jsou ostatní přísady v česnečce uvařeny, a necháváme ho jen rozpustit. Tvrdý strouhaný sýr můžeme podávat tak, že jím horkou polévku ozdobíme až na talíři.
Loštická česnečka
Suroviny:
- 150 g prorostlé slaniny, nakrájené na kostičky
- 3 cibule, nakrájené na kolečka
- 3 větší brambory
- 1 lžička kmínu
- sůl
- 6–10 stroužků česneku, podle chuti
- pepř
- majoránka
- 300 g olomouckých tvarůžků, nakrájených na kousky
Postup:
Ve větším hrnci necháme vypéct slaninu, pak přidáme kolečka cibule, osmahneme je dozlatova a zalijeme asi 1,5 l vody. Přidáme kmín, symbolicky osolíme a vaříme, než budou brambory měkké. Polévku poté dochutíme pepřem, prolisovanými stroužky česneku a majoránkou. Tvarůžky rozdělíme do misek, přelijeme vroucí polévkou a ihned podáváme.
Česnečka bez brambor
Suroviny:
- 800 g čerstvých rajčat oloupaných
- 3–4 stroužky česneku
- 2 malé cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička másla
- sůl
- pepř
- 1 lžička kari koření
- ¾ l zeleninového vývaru (i z kostky)
- 1 malou cuketu
- 1 pórek
- bazalka
Postup:
Česnek a cibuli nakrájejte a poduste ve směsi oleje a másla, poté přidejte pokrájená rajčata, krátce je osmahněte a okořeňte. Přilijte vývar a duste pod pokličkou asi 15 minut. Mezitím si očistěte cuketu, pórek a bazalku. Cuketu nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka. Zeleninu vhoďte do polévky asi 5 minut před koncem vaření a společně dovařte. Dochuťte bazalkou, případně ještě solí a česnekem, aby polévka byla pikantní. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.
Smetanová česnečka s uzeným masem
Suroviny:
- 200 g uzeného masa (bůček nebo krkovička)
- 1 lžíce sádla
- 6–8 stroužků česneku
- 1,5 l vývaru (klidně z kostky masoxu)
- 2–3 lžíce hladké mouky
- 100 ml smetany ke šlehání
- pepř
- sůl
- čerstvá pažitka na ozdobení
Postup:
Nejprve si na kostičky nakrájíme uzené maso, nadrobno nasekáme dva stroužky česneku a vše opečeme na sádle. Poté zasypeme hladkou moukou, zalijeme vývarem (nebo vodou s bujónem) a vaříme, dokud maso nezměkne a není hotové. Pokud máme rádi hustší polévku, zahustíme světlou granulovanou jíškou. Potom do polévky nastrouháme zbytek česneku, opepříme, osolíme, povaříme a odstavíme z plotýnky. Ihned vmícháme smetanu a jemně nasekanou čerstvou pažitku. Servírovat můžeme s opékanými toasty.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Nillerdk