Výborná květáková polévka podle Pohlreicha
Suroviny:
- 1 květák
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- zeleninový vývar dle požadovaného množství
- muškátový oříšek
- sůl
- petrželová nať
Postup:
Z mouky a másla si osmahneme dozlatova jíšku v hrnci a poté zalijeme vývarem. Přidáme omytý a na růžičky rozebraný květák a vaříme, dokud nezměkne. Pak podle chuti přidáme sůl, trochu muškátového oříšku a ještě krátce povaříme. Nakonec tyčovým mixérem dobře rozmixujeme na hladký krém. Dozdobíme petrželovou natí.
Krémová květáková polévka
Suroviny:
- 1 květák
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- ¼ l mléka
- muškátový oříšek
- vegeta, sůl
- petrželová nať
Postup:
Mouku osmahneme dozlatova v hrnci na rozehřátém másle, zalijeme vývarem. Přidáme omytý, na růžičky rozebraný květák a vaříme, dokud nezměkne. Pak přilijeme mléko, dle chuti přidáme vegetu, sůl, trochu muškátového oříšku a ještě krátce povaříme. Nakonec rozmixujeme na hladký krém tyčovým mixérem. Dozdobíme petrželovou natí. Dobrou chuť.
Květáková polévka podle babičky
Suroviny:
- 1 květák
- 2 větší brambory
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce sádla
- 1 kostka drůbežího bujonu
- maggi dle chuti
- drcený pepř
- mletý kmín
- muškátový květ
- sůl
- 1 l studené vody
Postup:
V hrnci rozehřejeme sádlo, na něm zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Poté za stálého míchání rozředíme studenou vodou a necháme vařit. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do hrnce. Potom si nakrájíme květák na menší kousky, případně i s pěknými listy, pokud tam jsou, a přidáme do hrnce společně s kostkou bujonu, drceným pepřem a špetkou soli. Vaříme asi 15 minut. Vše musí být měkké na skus – pozor nerozvařit! Na dochucení, jak radí naše babičky, použijeme maggi a muškátový květ, případně můžeme dosolit.
Květáková polévka bez smetany
Suroviny:
- 1 květák
- 1 kedlubna
- 2 menší mrkve
- 1 petržel
- kousek celerové bulvy a celerové nati
- 1 cibule
- 4 brambory
- libeček
- máslo
- hladká mouka
- sůl, mletý pepř, muškátový květ nebo muškátový oříšek
Postup:
Na másle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme drobně krájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání jemně osmažíme. Poté zalijeme asi litrem vody, přidáme lžičku soli, na kostky nakrájenou kedlubnu, můžeme přidat nasekané zelené lístky, které obklopovaly růžici květáku, a brambory. Necháme vařit. Z másla a hladké mouky si připravíme jíšku. Květák rozebereme na co nejmenší možné růžičky. Když jsou brambory napůl měkké, přidáme do polévky sekanou celerovou nať, růžičky květáku a jíšku. Vaříme dalších pět minut, ale ne víc, aby se nám květák nerozvařil. Nakonec okořeníme mletým pepřem, muškátovým oříškem nebo květem a nasekaným libečkem.
Květáková polévka s mrkví
Suroviny:
- 1 květák
- 1 mrkev
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1,5 l vody
- sůl, pepř, muškátový květ, petrželka
Postup:
Květák rozebereme na růžičky, opláchneme, vložíme do hrnce s osolenou vodou a povaříme. Mezitím si rozehřejeme na pánvi máslo a přisypeme nadrobno krájenou cibulku. Za stálého míchání přisypeme hladkou mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku, kterou přidáme k uvařenému květáku. Vezmeme šťouchadlo na brambory a květák i s jíškou několikrát rozšťoucháme. Poté přidáme jemně nastrouhanou mrkev a povaříme ji do změknutí. Nakonec do polévky rozklepneme vejce, promícháme a ozdobíme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Květáková polévka pro kojence
Suroviny:
- 1 růžička květáku
- 1 šálek drůbežího vývaru (200 ml)
- 1 lžíce krupice
- 1 lžíce kojeneckého mléka
- kousek másla
- kojenecká voda
Postup:
Pokrájený květák uvaříme v drůbežím vývaru, vodu přidáme podle potřeby. Takto uvařené rozmixujeme a zahustíme krupicí. Vaříme ještě asi 10 minut. Poté vsypeme sušené kojenecké mléko, vložíme kousek másla a necháme ještě chvilku prohřát. Podáváme kojencům od ukončeného 8. měsíce.
Lehká květáková polévka
Suroviny:
- 1 květák
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1 tvrdší houska
- olej
- sůl
- muškátový oříšek
Postup:
Květák nakrájíme na růžičky a uvaříme ve slané vodě doměkka. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme trochou vody, rozmícháme a přidáme do vroucí polévky. Dochutíme muškátovým oříškem a povaříme. Housku si nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na rozpáleném oleji. Hotovou polévku podáváme s právě osmaženou houskou.
Autor: © gastum
Foto: © Lablascovegmenu