Recepty
V českých domácnostech se bramborový salát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborový salát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.
Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...
Bramborový salát podle Pohlreicha
Suroviny (na 1 porci):
- 100 g brambor vařených ve slupce
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl a pepř
- nasekaná pažitka
Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka (ale nerozvařte!). Ještě teplé brambory zbavte slupek a nakrájejte na kostky. Kostičky brambor pak přesypte opatrně do mísy a nalijte na ně ocet. Nechte takto asi čtvrt hodiny marinovat. Poté ocet z brambor slijte, přidejte zakysanou smetanu, pažitku a dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti. Tento lehký bramborový salát podle receptu Zdeňka Pohlreicha je vhodný například ke pstruhovi. Dobrou chuť!
Lehký bramborový salát
Suroviny:
- 500 g brambor
- 500 g čerstvé salátové okurky
- 1 snítka kopru
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupanou salátovou okurku nakrájejte také na plátky, ale na slabší než brambory. Obojí dejte do mísy, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec přidejte olej, dobře, ale opatrně promíchejte a přizdobte snítkou kopru.
Bramborový salát bez majonézy
... s jogurtem
Suroviny:
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 1 salátová okurka (neoloupaná, jen dobře omytá)
- 3 papriky (bílá, žlutá, červená)
- 1 svazek ředkviček
- 2 rajčata
- 1 malý bílý jogurt (120 g)
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 2 vejce uvařená na tvrdo
- sůl, pepř
Postup:
Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, ostatní zeleninu nakrájejte na drobné kostičky. Vše osolte, opepřete, přidejte olivový olej, bílý jogurt a pokrájená vejce. Salát opatrně promíchejte a nechejte v chladu rozležet.
... bez jogurtu
Suroviny
- 450 g brambor
- 70 g sterilovaných okurek
- 50 g červené cibule
- 50 g bílé cibule
- 2 polévkové lžíce sterilované kapie
- sůl, pepř, zelený pepř
- 40 g olivového oleje
- troška octa
- 2 lžíce dobré hořčice
- šťáva z půlky citronu
- 150 g vývaru z kořenové zeleniny
Postup
Nejprve si připravte vývar z kořenové zeleniny, tedy silnější vývar z mrkve, petržele a celeru. Pak dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené brambory slijte, nechte trochu vychladnout, pak je oloupejte a nakrájejte na takzvané „půlplátky“. Takto připravené brambory vložte do mísy a zalijte ještě teplým zeleninovým vývarem. Velmi jemně promíchejte, abyste brambory nerozbili. Poté přidejte okurku nakrájenou na podélné obdélníčky, sterilovanou kapii, červenou a bílou cibuli, nakrájené na jemné proužky. Přidejte olivový olej, hořčici, krapet octa (jen dle chuti) a šťávu z jednoho citronu. Salát osolte a dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Vše opět velmi jemně promíchejte a nakonec posypte zeleným pepřem. Hotový bramborový salát uložte do chladu a nechte uležet.
Rakouský bramborový salát
Suroviny:
- 600 g brambor
- 2 červené cibule
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- hovězí vývar dle potřeby
- 2 lžičky hořčice
- sůl, pepř a cukr
Postup:
Nejprve ve slupce uvařte brambory, které ještě teplé oloupejte a nakrájejte na kolečka. Kolečka brambor (brambory musí být ještě teplé, aby se chutě dobře promísily!) naskládejte do vyhřáté mísy a hned na ně položte červenou cibuli nakrájenou také na kolečka. Cibuli s brambory následně přelijte dresinkem z oleje, octa, vývaru dle potřeby, hořčice, soli, pepře a cukru. Nakonec vše dobře, ale zlehka promíchejte. Do rakouského bramborového salátu můžete dle chuti přidat také natvrdo vařená vejce anebo nasekanou pažitku či jarní cibulku.
Bramborový salát s majonézou
Suroviny:
- 600 g brambor
- 3 lžíce majonézy
- 3 vejce
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 4 sterilované okurky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 střední cibule
- sůl, pepř, dle potřeby lák z okurek
Postup:
Kořenovou zeleninu a brambory ve slupce uvařte doměkka v osolené vodě, vejce uvařte natvrdo. Po uvaření brambory nechte trochu vychladnout a následně je oloupejte. Potom je stejně jako kořenovou zeleninu a vejce nakrájejte na kostičky (můžete použít také speciální sítko na brambory) a vložte do velké salátové mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, sterilované okurky, hořčici a majonézu. Vše dobře, ale opatrně promíchejte. Bramborový salát pak už jen dochuťte solí a pepřem, případně i lákem z okurek. Nechte jej do druhého dne odležet v lednici.
Bramborový salát s cibulí
Suroviny:
- 10 brambor
- 2 červené cibule
- 5 lžic olivového oleje
- 200 ml vody
- 3 vejce
- 1 lžička hořčice
- 4 lžíce vinného octa
- sůl a pepř dle chuti
- 1 kostka zeleninového bujónu
- trochu pažitky
Postup:
Brambory omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou a nechte je ve slupce uvařit v osolené vodě. Cibuli nakrájejte na tenké proužky, které osmahněte na rozpáleném oleji. Takto připravenou cibulku osolte, opepřete, vmíchejte hořčici, ocet a zalijte vodou s rozpuštěnou kostkou zeleninového bujónu. Cibulku takto poduste ještě asi 5 minut. Dejte uvařit vejce na tvrdo. Teplé brambory podélně nakrájejte na osminky, zalijte vývarem s cibulí, přisypte nadrobno posekanou pažitku a vše dobře zamíchejte. Před servírováním ozdobte uvařenými vejci. Tento salát je vhodný například ke karbanátkům, ale je možné ho konzumovat i jako samotný pokrm. Pro jemnější chuť se mohou červené cibule nahradit pórkem nebo mladou naťovou cibulkou. Se sklenkou správně vychlazeného bílého vína tento salát nemá chybu.
Recept na vánoční bramborový salát
Suroviny:
- 8 velkých brambor
- 1 menší cibule
- 3 okurky
- 2 mrkve
- 2 vajíčka
- 15 dkg kvalitní uzeniny
- 2 lžíce nálevu z okurek
- majonéza
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce octa
- 1 kávová lžička cukru
- pepř
- sůl
Postup:
Brambory uvařte ve slupce a po zchladnutí je oloupejte. Poté je nakrájejte na kostičky nebo protlačte přes mřížku. Na drobné kostičky nakrájejte také uzeninu a uvařenou mrkev. Vajíčka uvařte na tvrdo, oloupejte, žloutky rozdrobte a bílky nakrájejte na malé kousky. Sterilované okurky je nejlépe nastrouhat. Poté k bramborům přidejte majonézu a hořčici promíchanou s octem a nálevem z okurek. Dle chuti salát osolte a opepřete. Salát začněte míchat, až když budete mít všechny suroviny v jedné míse. Míchejte opatrně, lehce odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení nechte salát v lednici odležet do druhého dne. Nejlepší ke konzumaci je až druhý den, kdy už jsou chutě krásně propojeny.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © SajjadF