Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Bergenia cordifolia

 


Aktualizováno:

Zahrada

Hledáte na svou zahradu rostlinu, které se bude dařit na slunném či polostinném místě a která by vám dělala radost jak v létě, tak na podzim? Nepřemýšleli jste třeba o Bergenii codifolia? Zajímavé rostlině, která je u nás známa jako bergénie srdčitá…

Charakteristika rostliny Bergenia cordifolia

Bergenia cordifolia je rostlina z čeledi lomikamenovité. Bude vaši zahradu zdobit už na jaře, kdy se na lysých masitých stoncích objeví první květy mající světle růžovou barvu. Bergénia srdčitá, jak ji říkáme česky, je však ozdobná i svými listy oblého až srdčitého tvaru, které na podzim mění barvu ze středně až tmavě zelené na červenou až fialovou, takže vaši zahradu rozveselí i v tomto pošmourném období.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kam se hodí Bergenia cordifolia

Bergenia cordifolia je mrazuvzdorná neopadavá trvalka, jejíž nadzemní část přezimuje. Jde o nenáročnou rostlinu, vhodnou na slunné až polostinné vlhčí místo, ale neporoste vám v mokřadech. Bergenia cordifolia roste velmi rychle a můžete ji použít nejen jako půdopokryvnou rostlinu, ale i do záhonu, na skalky či pod stromy a keře.

Pěstování Bergenia cordifolia

Chcete-li si bergénii srdčitou namnožit, pak část rostliny oddělte, například rýčem, a přesaďte ji. Při výběru místa myslete na to, že výška této rostliny dosahuje v dospělosti 20 až 60 cm a květ, tvořený drobnými kvítky, můžete očekávat v březnu až červnu, někdy je ještě zem pokrytá sněhem a rostliny už vyhánějí svá kvítka (bergénie je v tomto období vhodná i k řezu).

Zálivka by měla být pravidelná, ale ne zase taková, aby rostlina neustále stále ve vodě, pak by kořeny mohly začít zahnívat a rostlina by vám mohla odumřít.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Další druhy Bergenia

Bergenia purpurea

Bergenia purpurea je, jak už její název napovídá, rostlina zbarvená do purpurově červené barvy. Červenou barvu mají jak květy, tak i listy. Tento druh dorůstá do výšky kolem 40 cm.

Bergenia purpurascens

Bergenia purpurascens je velice odolná stálozelená rostlina, charakteristická svými drobnými červenými květy. V dospělosti tento druh dosahuje výšky kolem 30 cm.

Bergenia strachei

Bergenia strachei je na rozdíl od ostatních druhů bergenií náchylnější na mrazivé počasí, její listy v zimě umrzají, ale ani to nebrání květům, aby vykvétaly brzy na jaře. Barva květů Bergenia strachei je růžová.

Bergenia ciliata

Bergenia ciliata je rostlina zdobená drobnými růžovými kvítky a stejně jako Bergenia strachei je náchylnější na mrazivé počasí a její listy v zimě také zmrznou.

Bergenia crassifolia

Bergenia crassifolia je o něco menší odrůda než předchozí druhy, její lodyhy většinou nepřesáhnou délky 30 cm a květy mají krásnou červenou barvu.

Autor: © Nina Vinšová

Foto: © Christian Hummert

odkaz na článek

. Bergenia cordifolia [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS