Maďarská papriková pasta Erős Pista
Produkt vyrábí skupina Univer se sídlem v Kecskemétu. Surovinou je pálivá paprika. Od června 2016 se jedná o hungaricum. Vyváží se do mnoha zemí, jako jsou Spojené státy, Německo, ale i k nám a do Polska. Obvykle se používá v tradičních maďarských pokrmech, jako je lecsó, rybí polévka, kuřecí paprikáš, ale lze jej použít i v jiných pokrmech.
Složení
Omáčka se připravuje z hrubě mletých pálivých papriček a malého množství soli. Papriky se melou syrové a smíchají se se solí a přidá se k nim zahušťovadlo, kyselina citronová a konzervant.
Ingredience:
- prášek ze syrové pálivé papriky (87 %),
- sůl,
- zahušťovadlo (xanthanová guma),
- kyselina (kyselina citronová),
- konzervant (sorban draselný).
Varianty
Ještě pikantnější verze, Haragos Pista, je podle výrobce Univer čtyřikrát silnější. Některé odhady ji uvádějí jako mnohem silnější než 4 000 SHU, přičemž se odhaduje až na 12 000 SHU. Haragos Pista znamená zuřivý Štefan.
Recept na jemnou pastu Erős Pista
Kdo preferuje jemnou chuť paprik před pikantností, ten ocení mojí mírnější verzi. Namelu sladké kapie Palermo a pálivé červené papriky (chilli nebo jalapeňos), smíchám se solí a dávám do čistých sklenic. Tato moje vlastní maďarská papriková pasta je chutná, má dlouhou trvanlivost a v regálech se prodává pod názvem Mild Pista.
Uzavřená ve sklenici vydrží roky, sůl ji konzervuje. Po otevření ji samozřejmě skladuji v lednici.
Ingredience
- 1 kg červené kapie,
- 100 g červených čili papriček nebo chalapeňos
- 200 g nejodizované soli
Postup
Sklenice důkladně umyji, sterilizuji v troubě a osuším.
Papriky omyji a scedím.
Odříznu vršek, nakrájím je na kousky a nasekám elektrickým sekáčkem. (Obvykle je posypu trochou soli, aby se lépe krájely.)
Když jsem si nasekal papriky, posypu je zbytkem soli a promíchám.
Míchám, dokud se sůl úplně nerozpustí.
Nakonec jsem to spolu se šťávou dal do čistých sklenic.
Na láhev dám celofán a pak ji zavřu víčkem.
Skladuji ve spíži, dokud je neotevřeme.
Ostrá pasta Erős Pista recept
Pro mužské členy rodiny je nepředstavitelné uvařit masovou polévku, dušený guláš nebo lečo bez pikantní paprikové pasty. Tato domácí „Erős Pista“ se snadno připravuje, zvláště pokud máte na zahradě chilli.
Pokud si děláte domácí paprikový krém, můžete použít jakýkoli druh pálivé papriky a ve skutečnosti si myslím, že čím více druhů použijete, tím chutnější to bude. Pálivé papriky mohou být i zelené a aby to mělo správnou barvu, přidávám ještě mletou papriku.
Ingredience
- 1 kg pálivých paprik,
- 200 g soli bez jódu,
- 100 g mleté papriky.
Postup
Pariky pokrájíme na menší kusy, aby se vešly do sekáčku. Přidáme i jadřince se semínky, sůl a mletou papriku. Vše nasekáme najemnou pastu. Hotovou pastu přendáme do sterilních sklenic a uzavřeme. Skladujeme ve spíži, kde díky soli vydrží opravdu dlouho.