Zavařování kukuřice


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 13.8.2018


Kukuřice je svým složením přirozeně bezlepková a splňuje tak zásady dietních opatření takto nemocných. Díky množství sacharidů, vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin je kukuřice vhodnou potravinou rovněž pro děti. Látky obsažené v kukuřici pomáhají zajišťovat správný mentální i fyzický vývoj. Kukuřici je možné připravovat na různé způsoby. Oblíbená je nakládaná.

Nálev do kukuřice

Ingredience: 100–150 g cukru, 50 g soli, 0,5 l octa (8%), 5 kuliček nového koření, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 1 snítka kopru, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 1 l vody na nálev

Postup: Všechny suroviny na nálev dáme do hrnce a zalijeme 1 l vody. Povaříme zhruba 2 minuty. Spařené klasy naskládáme do zavařovacích sklenic a zalijeme připraveným horkým nálevem. Sklenice dobře uzavřeme, rozložíme je do hrnce na složenou utěrku, zalijeme vroucí vodou a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 90 °C. Nálev je na 1 kg mladých kukuřičných klasů.


Sterilované kukuřičky

Ingredience koření: 1 bobkový list, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 1 lžička hořčičných semínek, 1/2 cibule

Ingredience na nálev na kukuřičky: 1 litr vody, 0,3 l 8% octa, 25 g soli, 120 g cukru

Postup: Očištěné kukuřičné klásky vložíme do vařící vody (10 g soli na 1 l vody) a vaříme mírným varem do změknutí (nabodnuté lehce sklouznou z vidličky). Potom je propláchneme studenou vodou, urovnáme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, na kolečka nakrájenou cibulí a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7–0,9 l), případně 20 minut (sklenice 0,3–0,5 l). Po ukončení sterilace ihned sklenice vyjmeme ze zavařovacího hrnce a necháme vychladnout.


Zavařování kukuřice zrna

Ingredience: kukuřice s nepřezrálými, ale žlutými zrny

Ingredience na 1 sklenici: 2 zrnka pepře, 3 kolečka cibule

Ingredience na nálev: 1 l vody 1/4 l octa, 30 g soli, 100 g cukru

Postup: Očištěné klasy uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Na dno každé zavařovací sklenice dáme zrnka pepře a kolečka cibule, sklenici naplníme vyloupanými kukuřičnými zrny a zalijeme horkým nálevem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při 90 °C.

Nakládaná kukuřice

Ingredience: mladé, malé (cca 10 cm dlouhé) kukuřičky, které ještě mají mléčná zrna a málo vyvinuté vřeteno, voda na povaření

Ingredience na nálev: 1 l vody, 1 l octa, 50 g cukru, 1 nakrájená cibule, 6 zrnek pepře, 1 lžička saturejky, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu, špetka estragonu, 1 lžička hořčičného semínka

Postup na kukuřičky: Kukuřičky oloupejte a řádně očistěte. V hrnci přiveďte k varu vodu a vhoďte do ní na 5 minut kukuřičky. Po vychladnutí skládejte klásky do dobře vymytých sklenic.

Postup na nálev: Do hrnce dejte vodu, cibuli, cukr a všechno koření kromě soli a přiveďte k varu. Přilijte ocet, dochuťte solí a ještě jednou krátce pod pokličkou provařte. Sítkem vyberte koření a cibuli a naběračkou nalévejte horký lák do sklenic tak, aby byla kukuřice zcela (nejlépe 1 cm) ponořená. Ihned pevně zavíčkujte a uložte v chladu. Další tepelná úprava není nutná, protože koncentrace octa sama o sobě dobře konzervuje. Receptů je mnoho, ale tento rychlý recept si určitě oblíbíte.


Sterilovaná kukuřice

Ingredience: 12 kuliček bílého pepře, 400 g kukuřiček, 4 bobkové listy, 1–2 červené papriky, 150 g baby karotky, 8 kuliček nového koření, 100 g mladého hrášku

Ingredience na nálev: 1 lžíce soli, 100 g cukru krupice, 250 ml octa, 1 000 ml vody

Postup: Kukuřičky oloupeme, povaříme v osolené vodě do změknutí a odstavíme. Papriku zbavíme zrníček a nakrájíme na proužky. Baby karotku nebo malé mrkvičky odrhneme kartáčkem. Hrášek propláchneme. Veškerou zeleninu necháme zcela okapat. Vodu přivedeme k varu, přilijeme ocet a přisypeme cukr i sůl. Promícháme, znovu uvedeme do varu a odstavíme. Poté plníme do sklenic klásky kukuřice střídavě s mrkvičkou a proužky papriky. Nahoru nasypeme hrášek, přidáme koření a zalijeme teplým nálevem. Ihned uzavřeme a směs s mladou kukuřicí sterilujeme 30 minut na 85 °C. Tento recept (recepty) je na 4 sklenice.


Nakládané kukuřičky

Ingredience: mladé kukuřičky, 250 g soli, 80 g cukru, 2,5 litru 8% octa, 6,5 litru horké vody, lze přidat stonek estragonu, hořčičná semínka, celý pepř, nové koření, úlomek skořice, hřebíček, popřípadě trochu koriandru, kolečka křenu nebo mrkve

Postup: Kukuřičky očistíme, omyjeme, vysušíme a naskládáme do absolutně čistých sklenic. Ze soli, cukru, octa a vody si uvaříme nálev, který necháme zchladnout na 60 °C, kukuřičky poté zalijeme tak, aby byly celé potopené v láku a cca 1 cm pod úrovní víčka. Sterilizujeme ve vodní lázni 20–25 minut při 85 °C.

Tip: Do hrnce na dno dejte utěrku, naskládejte sklenice, přikryjte a sterilizujte. Můžete i pár minut v troubě vyhřáté na 90 °C. Z tohoto množství ingrediencí vám vznikne 9,5 l nálevu.


Kukuřice ve slaném nálevu

Ingredience: 1 l vody, 15–20 g soli (2–3 lžičky)

Postup: Vodu se solí uvedeme do varu, krátce povaříme. Necháme přejít varem. Očištěné kukuřičky předvaříme. Naplníme sklenice, teplý nálev nalijeme na kukuřičky a sterilujeme. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou. Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na potřebnou teplotu. Po uplynutí předepsané doby sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Uložíme je v chladnu a temnu, občas zkontrolujeme. Jde o jednoduchý a rychlý recept.

Tip: Takto připravenou kukuřici ve slaném nálevu používáme do polévek, omáček, nebo je dusíme či používáme při zapékání jídel.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Maari

odkaz na článek

. Zavařování kukuřice [online]. ČeskéNápady.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 18 lidí.



Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku
klíčová slova
kukuřice zrna nálev klas recepty nálev hrnec voda