Polské lečo s klobásou
Je to takový polský zeleninový guláš, silně inspirovaný maďarským lečem. V tomto receptu jsou použity šťavnaté papriky, ostré cibule a kolečka uzené klobásy obalené v bohaté, husté rajčatové omáčce. Když je tento lečo guláš podáván s rýží nebo čerstvým chlebem, je to skvělé jídlo k obědu nebo večeři. Jedinou složitější ingrediencí tohoto receptu je klobása – budete potřebovat půl kila toho, co je mezinárodně známé jako „polská kiełbasa“. Jedná se o jemně kořeněnou klobásu, většinou z vepřového masa, v Polsku známou jako kiełbasa wiejska nebo zwyczajna.
Ingrdience
- 4 papriky (barvy se mohou lišit);
- 900 g rajčat, popřípadě 500 ml rajčatového protlaku;
- 2 střední cibule, červené nebo žluté;
- 500 g klobásy kiełbasa (v Polsku zkuste sehnat wiejska nebo śląska);
- 2 lžíce sádla, nebo řepkového nebo olivového oleje;
- 2 stroužky česneku;
- ½ lžičky soli;
- mletý černý pepř;
- 2 lžičky mleté uzené papriky;
- ½ lžičky pálivé papriky nebo chilli;
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu/protlaku, volitelně.
Postup zavařování leča s klobásou
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Kiełbasu nakrájíme na kolečka. Dáme stranou. Čtyři papriky nakrájíme na kostičky nebo na proužky (já obvykle nakrájím dvě na kostičky a další dvě nakrájím na proužky). Dáme stranou.
Do hluboké pánve nebo širokého hrnce dejte dvě lžíce sádla a rozpusťte je na středním plameni. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nakrájenou klobásu kiełbasa a opékejte 5 až 7 minut za občasného míchání. Přidejte dva stroužky česneku, nasekané nebo rozdrcené, a pokračujte ve smažení další 3 minuty. Přidejte papriky a pokračujte ve smažení další 3 minuty. Dochuťte solí a štědrou špetkou mletého černého pepře. Přidejte uzenou papriku a chilli. Smíchejte dohromady.
Rajčata oloupeme (volitelně) a nakrájíme nahrubo, přičemž semena z nich postupně odstraňujeme. Přidáme je to do pánve. Případně vlijeme rajčatový protlak. Částečně přikryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme 5 minut. Pokud je pokrm příliš hustý, můžete přidat trochu vody nebo vývaru. Na konci vaření přidejte dvě lžíce rajčatového koncentrátu a promíchejte. Horké lečo s klobásou nalijte do sterilních sklenic a nechte zavařit. Zavařování trvá 10 minut ve vroucí vodě a nebo v rozpálené troubě.
Lečo s vejcem a klobásou
Ingredience
- 3 rajčata;
- 1 paprika (červená nebo žlutá);
- 1 cibule;
- 2 stroužky česneku;
- 2 párky, klobásy nebo polské klobásy kiełbasa;
- 1 lžíce rostlinného oleje;
- 1 šálek vody;
- ½ lžičky soli;
- čerstvě mletý pepř.
Postup zavaření leča
Nakrájejte na malé kousky všechny ingredience zvlášť (rajčata, cibuli, papriku a česnek) a párky rozkrájejte na malá kolečka. Cibuli dejte na pánev s 1 lžící rostlinného oleje a opékejte je asi 5 minut. Když získají pěknou praženou barvu, přidejte mletou papriku, česnek a 1/2 šálku vody. Vařte 5 až 7 minut přikryté pokličkou. Přidejte rajčata, párky, 1/2 lžičky soli a trochu pepře. Vařte přibližně 5 minut. Pokud směs začíná být suchá, můžete přidat trochu vody. Horké lečo s klobásou nalijte do sterilních sklenic, uzavřete víčkem a nechte zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě.
Při servírování v zimě pokrm ohřejte. Zatímco se vaří, rozbijte do hrnečku jedno vejce a rozšlehejte ho vidličkou. Přidejte ho k leču a míchejte, dokud se vejce neuvaří. Nakonec na talíři ozdobte zakysanou smetanou a jezte s dobrým chlebem. Pro vegetariány je možné klobásu nahradit uzeným tofu.
Slovenské lečo s klobásou
Ingredience
- 4 lžíce rostlinného oleje;
- 2 bílé cibule nakrájené nahrubo;
- 4 stroužky česneku rozdrcené a nasekané;
- 2 žluté papriky, rozpůlené a nakrájené na plátky;
- 300 g nakrájené klobásy nebo chorizo;
- 6 rajčat, nakrájených na kostičky.
Výroba domácího leča s klobásou
Ve velké pánvi rozehřejte olej na střední stupeň a cibuli na něm opékejte asi 7 minut. Přidejte česnek, chorizo, papriku a vařte 5 minut. Přimíchejte rajčata a pokračujte ve vaření asi 4 minuty, dokud nezměknou. Ochuťte solí podle chuti. Horké nalijte do sklenic, které nechte zavařit. Zavaření trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě. Při otevření obsah sklenice ohřejte a do vroucího pokrmu vyklepněte 2 vejce a vařte 5 minut. Podávejte s chlebovou kůrkou a ozdobené zakysanou smetanou.
Maďarské lečo s klobásou do sklenic
Ingredience
- 100 ml rostlinného oleje nejlepší je slunečnicový;
- 3 velké žluté cibule, nakrájené na tenké plátky;
- 2 stroužky česneku, nasekané;
- 6 maďarských sladkých paprik nebo žlutých paprik, nakrájených na tenké plátky;
- sůl a čerstvě mletý černý pepř;
- 2 lžičky sladké papriky;
- 1 plechovka celých loupaných rajčat (700 gramů);
- 300 gramů klobásy rozkrájené na kolečka.
Postup zavařování leča s klobásou
Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte cibuli. Smažte za občasného míchání, dokud nebude mírně průsvitná, 4 až 5 minut. Vhoďte česnek a papriky, klobásu a vařte za občasného míchání 5 minut, dokud papriky nezmění barvu. Snižte teplotu na středně nízkou. Ochuťte cibuli a papriku velkou špetkou soli a pepře a přidejte mletou papriku. Přidejte rajčata i s trochou jejich šťávy, rajčata před tím rozmačkejte rukama. Směs dusíme 5 minut, dokud se většina tekutiny neodpaří a paprikový guláš nezhoustne. Chceme džemovou, ne příliš tekutou konzistenci. Podle chuti znovu okořeníme a horké nalijeme do sterilních sklenic, které zavaříme. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě a nebo v rozpálené troubě.
Sladké lečo s klobásou
Ingredience
- 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky;
- 1 cuketa, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 lžíce tuku ze slaniny nebo oleje;
- 500 gramů paprik nakrájených na centimetrové kroužky;
- 3 velká zralá, oloupaná a nakrájená rajčata;
- 1 1/2 lžíce cukru;
- 1 1/2 lžičky soli;
- 1 lžíce sladké maďarské papriky;
- 300 gramů klobásy
Postup zavaření leča
Ve velké pánvi orestujte cibuli na tuku nebo oleji ze slaniny na mírném ohni po dobu 5 minut. Přidejte papriky a vařte dalších 10 minut. Přidejte rajčata, klobásu, cuketu, cukr, sůl a papriku a vařte dalších 25 až 30 minut za občasného míchání, nebo dokud směs nebude připomínat rajčatovou omáčku. Horké cuketové lečo s klobásou nalijte do sklenic, které uzavřete a nechte zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě.