Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Sekvoj

 


Aktualizováno:

Zahrada

Sekvoj je nejmohutnější strom na naší planetě, dosahující velmi vysoké věku. Sekvoj je velmi dekorativní stálezelený jehličnatý strom s úzce kuželovitou korunou, který dorůstá až do výšky 116 m a může být starý až 2 200 let. Řadí se do čeledi tisovité. Dřevo má odolné vůči trouchnivění, je však velmi lámavé a poměrně křehké. Vyrábí se z něj šindele a plošné laťky. Dřevo sekvojí je nevhodné pro stavební účely.

Sekvoje v ČR

U nás se pěstuje sekvoj v parcích jen vzácně. Jeho přirozené stanoviště je v horských lesích o nadmořské výšce od 1 400 m do 2 150 m. Výskyt sekvojí je omezen na Spojené státy americké, na pobřeží jižního Oregonu a Kalifornie. Sekvoj je národním stromem Kalifornie. Pokud se chcete podívat na sekvoje v Čechách, pár exemplářů najdete například v zámeckém parku v Ratměřicích na Benešovsku nebo na zámku Buchlovice. Nedosahují takové mohutnosti jako Generál Sherman – nejmohutnější strom na světě, který je vysoký 83,8 m a obvod jeho kmene měří 31,3 m.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Sekvoj fest

Sekvoj fest je název trampského festivalu.

Sekvoj mamutí

Sekvoj mamutí je stálezelený jehličnatý strom z čeledi tisovitých, který roste na západním pobřeží USA. Má úzce kuželovitou korunu dosahující výšky až 115 m a stáří až 2 200 let. Větve vyrůstají do stran, jsou mírně skloněné k zemi. Kůra je měkká, vláknitá, velmi tlustá (až 30 cm), barvy červenohnědé. Kořeny rozprostírá do široka. Jehlice jsou dlouhé 15–25 mm a mají tmavozelenou barvu se dvěma bílými pásky na spodní straně. Samčí květy mají žlutohnědou barvu, samičí zelenou. Posléze se mění v šišky dlouhé 1,5–3 cm. Je to jediný recentní druh z rodu sekvoj (Sequoia), který žije v současnosti. Recentní druh znamená vymřelý druh, který žil v minulých geologických dobách a vyhynul nebo byl vyhuben člověkem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Sekvoj pěstování

Sekvoj je rostlina původně pocházející z Kalifornie. Sekvoje rychle rostou a jsou velmi odolné vůči nemocem. Sekvoj obrovskou můžeme sázet celoročně. Substrát pro výsadbu je vhodný stejný jako pro pokojové rostliny. Do substrátu se přimíchává Perlit, který slouží jako drenáž. Stanoviště pro rostlinu by mělo být slunné a teplota by měla být v rozmezí mezi 18–22 stupni. Vhodné jsou do větších zahrad, ke svému růstu potřebují častou zálivku. Semena je před výsevem nutné stratifikovat, nebo vysévat v zimních měsících.

Sekvoj rychlost růstu

Mladé sekvoje rostou relativně rychle. Dosahují 20 metrů za přibližně 20 let. Dá se sehnat i metrový strom, který má již silnější kořeny, je tedy méně náchylný na vymrzání.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Sekvoj cena

Zde můžete vidět cenu sekvoje.

Zde můžete vidět cenu semen sekvoje.

Sekvoj obrovská prodej

Běžně sekvoj můžete koupit na internetu.

Autor: © svevi
Foto:
© Rita

odkaz na článek

. Sekvoj [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Sekvoj nemoci

 Lea Kafková

Dobrý den,

potřebovala bych poradit. Asi před 10 lety jsme si koupili sekvoj, kterou jsme zasadili do zahrady na slunné místo. Celou dobu dobře prospíval, až letos v létě začal začalo jehličí od kmene mohutně rezavět a to až do výšky asi 5m od země. Máme strom moc rádi, je to velká okrasa zahrady a neradi bychom o něho přišli.

Děkuji za radu
Lea kafková

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS