Staročeský houbový guláš
Suroviny:
- 1/2 kg hub
- 25 g hladké mouky
- 50 g anglické slaniny
- 50 g tuku nebo sádla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 kostka masoxu
- kmín, sůl
- půl lžičky staročeského koření (je možné nahradit provensálským kořením)
Postup:
V hrnci orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu, přidáme tuk, necháme rozpustit a přisypeme nakrájenou cibulku. Vše osmahneme dohromady. Poté přidáme kmín, sůl, prolisovaný česnek a houby pokrájené na větší kousky. Zprudka osmahneme. Zaprášíme hladkou moukou, posypeme sladkou červenou paprikou a podlijeme vývarem. Když nemáme vývar, přilijeme vodu a přihodíme kostku masoxu. Necháme provařit a můžeme podávat s rýží nebo pečivem.
Houbový guláš s masem
Suroviny:
- 250 g čerstvých hub
- 450 g vepřového plecka
- 2 cibule
- 3 lžíce octa
- 150 ml světlého piva
- 2 lžíce mouky
- 5 kuliček jalovce
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- dle chuti mletý zázvor, mletý pepř, sůl, kari koření
- ½ lžičky kmínu
- 1 bobkový list
- olej, voda
Postup:
Cibuli nakrájenou na větší kousky osmahneme na oleji. Jakmile je měkká, přisypeme houby a necháme dusit za občasného míchání asi 10 minut. Poté přilijeme pivo, přidáme všechno koření a sůl, povaříme a přilijeme ještě asi 1 litr vody. Guláš zahustíme nejprve připravenou jíškou z 5 lžic oleje a 1 lžíce hladké mouky. Necháme provařit a dohustíme kvedláním z hladké mouky a vody. Pak necháme pořádně provařit. Maso nakrájené na malé kostky zprudka osmahneme na 3 lžících oleje se 3 lžícemi octa. Restujeme do té doby, dokud nezmizí kyselá chuť octa. Hotové, orestované maso přidáme do guláše a vaříme do úplného změknutí masa. Jako přílohu podáváme houskový knedlík. Můžeme přidat tmavé pivko.
Houbový guláš bez masa
Suroviny:
- 500 g hub (nejlépe směs)
- 50 g tuku nebo oleje
- 2 cibule
- 1 rajče
- 1 paprika
- vývar na podlití (může být z kostky)
- 2 lžíce hladké mouky
- kmín
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájené houby, sůl a dusíme do měkka asi 15 minut. Poté přidáme nakrájené rajče a papriku, opepříme, okmínujeme a ještě dochutíme solí. Nakonec guláš zaprášíme moukou, osmahneme, přilijeme vývar, popřípadě vodu s masoxem a povaříme do požadované hustoty. Podávat můžeme s čerstvým chlebem nebo lze i s bramborem.
Houbový guláš z václavek
Suroviny:
- 1/2 kg čerstvých kloboučků mladých václavek
- 1 cibule
- 3 dl masového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce tuku
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- mletá sladká paprika
- sůl
Postup:
Václavky zalijeme vařící vodou, necháme odpočinout, pak slejeme a nakrájíme. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na omastku, přidáme nakrájené houby, prolisovaný česnek, sůl, kmín, mletou papriku a dusíme asi 20 minut. Poté zaprášíme hladkou moukou, přidáme kečup a vývar dle potřeby. Vše necháme pořádně provařit. Podáváme s chlebem nebo přílohou dle vlastní chuti.
Houbový guláš se smetanou
Suroviny:
- 2,5 hrnku čerstvých hub
- 2–3 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- olej
- červená mletá paprika
- pepř mletý
- sůl, vegeta
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme mletou červenou papriku, trošku černého pepře, bobkový list, pokrájené houby a podusíme. Po chvilce přidáme sůl, vegetu, podlijeme troškou vody a dusíme do změknutí asi 15 minut. Poté vmícháme do zakysané smetany mouku a vlijeme do guláše. Zamícháme a necháme chvilku povařit. Podávat můžeme s bramborem, těstovinami nebo čerstvým pečivem.
Houbový guláš s paprikou
Suroviny:
- 1/2 kg hub
- 1 cibule
- 3 lžíce sádla
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 3 rajčata
- 4 zelené papriky
- sůl
Postup:
Na sádle zpěníme cibuli pokrájenou na větší kousky. Přidáme mletou sladkou papriku, očištěné pokrájené houby, na proužky nakrájenou čerstvou papriku a na kousky nakrájená rajčata. Osolíme a dusíme asi 15 minut. Ke guláši můžeme přidat také pokrájené, předem podušené maso a společně dokončit. Dusíme pokud možno bez přilévání vody. Podáváme s chlebem.
Houbový guláš z lišek
Suroviny:
- 500 g čerstvých očištěných lišek
- 300 g červené papriky
- 20 g slaniny
- 50 g šalotky nebo 1 cibule
- 10 g česneku
- 100 ml suchého bílého vína
- 300 ml vývaru nebo kostka masoxu
- 100 ml smetany
- olej
- petrželka
- sůl, pepř
Postup:
Do hrnce si dáme olej, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku nebo cibuli, přidáme na kostky nakrájenou papriku, prolisovaný česnek. Dusíme do měkka, přilijeme víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme vývar nebo vodu s masoxem, vše necháme pořádně provařit. Takto hotové rozmixujeme tyčovým mixérem. Vaříme tak dlouho, jak chceme mít omáčku hustou. Pokrájené lišky si orestujeme na slanině, přilijeme hotovou omáčku a necháme chvilinku společně povařit. Pro zjemnění můžeme přidat smetanu. Před podáváním ozdobíme nasekanou petrželkou. Jako přílohu můžeme použít karlovarský knedlík nebo čerstvé pečivo.
Autor: © gastum
Foto: © Laurel F