Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Draselné mýdlo jako postřik na škůdce

 


Aktualizováno:

Zahrada

Mšice dokážou znepříjemnit život každému milovníkovi rostlin. Nejdřív se jich objeví pár, kterých si možná ani nevšimneme, a najednou máme obsypané všechny květinky, které nejenže vypadají ošklivě, ale navíc velmi rychle začínají chřadnout. A pak se samozřejmě objeví logická otázka, jak na ty zloduchy co nejefektivněji. Draselné mýdlo jako postřik na škůdce je pro rostliny méně škodlivé a může být aplikováno přímo na ně.

Domácí výroba draselného mýdla jako postřiku

Potřebné ingredience:

  • 600 gramů rostlinného oleje,
  • 100 gramů destilované vody,
  • 100 gramů hydroxidu draselného.

Postup

Hydroxid draselný je nebezpečná chemická látka a je třeba postupovat opatrně při jeho používání. První věcí při manipulaci s hydroxidem draselným jsou ochranné pracovní pomůcky. Pokud dojde ke kontaminaci hydroxidem draselným, je třeba postižené místo omýt velkým množstvím vody a poté místo neutralizovat octem (ocet je totiž kyselina, která se používá právě k neutralizaci hydroxidu draselného). Nezbytnou součástí při manipulaci s hydroxidem draselným jsou brýle a rukavice. Prostor, ve kterém budete manipulovat s hydroxidem draselným, musí být dobře větratelný, v daném prostoru by se neměly pohybovat děti a domácí zvířata. Nejlepším prostředím pro manipulaci je tedy venkovní prostor.

Nyní budeme potřebovat váhu, na které budeme odměřovat dávku hydroxidu draselného. Váha by z bezpečnostních důvodů měla být chráněna před chemikálií. Připravíme si větší nádobu, do které odměříme množství chemikálie a zředíme vodou. Okamžitě vznikne exotermní reakce. Z důvodu vdechnutí výparů chemické látky dodržujte bezpečnou vzdálenost od vzniklého roztoku. Pro použití rozmíchání roztoku je dobrá míchačka na vrtačku.

Po dobrém rozmíchání roztoku hydroxidu draselného a vody můžeme do směsi přidávat rostlinný olej. Je dobré, aby olej měl stejnou teplotu jako připravená směs roztoku. Při přimíchávání rostlinného oleje do roztoku dochází ke změně konzistence a roztok se mění v gel.

Na postřik proti škůdcům použijete přibližně dvě stě gramů připraveného draselného mýdla, které rozpustíte do jednoho litru teplé vody a rozmícháte. Po vychladnutí opatrně stříkejte na napadená místa.

Autor: © svevi
Foto:
© Bugwood

odkaz na článek

. Draselné mýdlo jako postřik na škůdce [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Draselné mýdlo jako postřik na škůdce

 Daniel Kaličiak

ja by som sa chcel priamo opýtať na percentualne obsahy daných látok, nikde som sa nedopátral s akými percentami by som mal pracovať, dalej, spomína sa že konzistencia pri pridaní oleja sa zmení na gel a další ktok je nastrúhať mydlo, keby ste to niako viac rozvinula bol by som vdačnejší dakujem :D

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS