Facebook Síť X Pinterest email tisk

Brynzová pomazánka

Napsal Mgr. Michal Vinš

Vydáno , aktualizováno

Vaření a pečení

Brynzová pomazánka se vyrábí z brynzy, což je tvarohovitý uzrálý ovčí sýr. Je vhodná pro vegetariány i pro diabetiky.


Obsah článku

Brynza

Brynza byla poprvé zaznamenána na Slovensku kolem roku 1470, ale stala se běžnou až během 17. století. Komerční zpracování brynzy začalo někdy v 80. letech 18. století. Nejslavnějším regionem se stal v souvislosti s brynzou Liptov.

Pravá brynza se vyrábí ze syrového ovčího mléka, obsahuje velké množství probiotických bakterií a není určena k delšímu skladování. Brynzu dělíme podle způsobu zpracování na:

  • čerstvou – vyrábí se z tepelně neupraveného, nepasterizovaného mléka;
  • pasterizovanou – vyrábí se z tepelně upraveného, pasterizovaného mléka;
  • termizovanou – hotový produkt se nahřívá na takovou teplotu, která ničí všechny mikroorganismy, takže přesto, že má v názvu slovo „brynza“, není možné ji za brynzu považovat.
Všechny zázračné účinky, pro které je brynza jedinečná, má tedy pouze první typ brynzy. Ta se ovšem také rychle kazí, takže ji v našich obchodech vlastně nemáme možnost koupit. Brynza se podle potravinářských norem dělí na:

  • Liptovskou brynzu – jedinou „čistou“ brynzu, která se vyrábí jen v horských a podhorských oblastech. Obsahuje 50 % tuku v sušině.
  • Letní brynzu – vyrábí se ze směsi čerstvého ovčího hrudkovitého sýra a čerstvého kravského sýra. Obsahuje 40 % tuku v sušině.
  • Plnotučnou zimní brynzu – vyrábí se ze směsi uskladněného ovčího hrudkovitého sýra a čerstvého kravského sýra. Má 50 % tuku v sušině.
  • Zimní brynzu – vyrábí se stejně jako předchozí typ ze směsi uskladněného ovčího hrudkovitého sýra a čerstvého kravského sýra. Má však jen 40 % tuku v sušině.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Brynzová pomazánka

Ingredience: 100 g brynzy, 100 g másla, 1 lžička mleté červené papriky (sladké), sůl, snítka pažitky

Technologický postup: Brynzu s máslem důkladně vymícháme. Přidáme mletou sladkou papriku, tím dodáme vyšlehanému krému barvu. Podle chuti brynzovou pomazánku osolíme. Ozdobíme nasekanou pažitkou, kterou můžeme přimíchat i do pomazánky. Podáváme s čerstvým bílým chlebem.

Pravá slovenská brynzová natierka

Ingredience: 300 g brynzy, 1 cibule, 100 g másla, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička mletého kmínu, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Brynzu utřeme společně s máslem pokojové teploty. Dochutíme mletým kmínem, mletým černým pepřem (jen mírně) a červenou paprikou. Přidáme najemno nakrájenou cibuli. Podle potřeby můžeme dosolit. Hotovou pomazánku konzumujeme v pokojové teplotě. Všechny její chutě a vůně tak vyzní o mnoho lépe. Tou nejlepší přílohou bude samozřejmě čerstvý a voňavý chléb.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Brynzová pomazánka s česnekem

Ingredience: 200 g brynzy, 100 g másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička sladké mleté papriky, mletý kmín, sůl

Technologický postup: Brynzu promícháme se změklým máslem, přidáme najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, promícháme. Dochutíme sladkou mletou paprikou, kmínem, solí a vše důkladně promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem.

Brynzová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 250 g brynzy, 250 g měkkého tvarohu, několik lžiček polotučného mléka, špetka drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, nasekaná pažitka

Technologický postup: Do mísy si připravíme brynzu s tvarohem a mlékem a společně vyšleháme tyčovým mixérem. Pak přidáme kmín, mletou sladkou papriku, sůl a vše důkladně promícháme. Hotovou tvarohovou pomazánku s brynzou podáváme s čerstvým pečivem a posypeme nasekanou pažitkou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Brynzová pomazánka s pažitkou

Ingredience: 250 g brynzy, 100 g másla, 2 lžíce smetany, svazek pažitky, 1 lžíce sladké červené papriky, sůl

Technologický postup: Brynzu vyšleháme se smetanou, máslem a paprikou, dosolíme (pokud je potřeba) a vmícháme nakrájenou pažitku. Pomazánku mažeme na čerstvý chléb.

Brynzová pomazánka s vajíčkem

Ingredience: 250 g brynzy, 2 lžíce másla, 3 vejce uvařená natvrdo, 1 velká cibule, smetana dle potřeby, špetka mletého kmínu, půl lžičky mleté papriky, pažitka, sůl

Technologický postup: Brynzu utřeme s máslem. Je-li pomazánka moc hustá, zředíme ji trochou smetany. Vmícháme kmín a papriku, přidáme jemně posekanou cibuli, najemno nastrouhaná vejce a pažitku. Promícháme a podle chuti dosolíme. Brynzovou pomazánku s vejci podáváme s čerstvým chlebem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Brynzová pomazánka s ořechy

Ingredience: 100 g brynzy, 100 g másla, 150 g vlašských ořechů, pažitka, mletá sladká paprika, sůl

Technologický postup: Máslo necháme změknout. Ořechy nasekáme nahrubo. Brynzu smícháme s máslem a přidáme sekané ořechy. Pomazánku ochutíme mletou paprikou, sekanou pažitkou a osolíme. Brynzovou pomazánku s ořechy mažeme na čerstvé pečivo, nejlépe bílé.

Autor: © Mgr. Michal Vinš

Foto: © Dezidor



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Pórková polévka s bramborem
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Drožďová pomazánka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Žehlicí prkno bazar

    Milena

    Levné zehlici prkno

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Muchovník množení

    Zahradník

    Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Ptačí zob

    Zahradník

    Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.