Krůtí karbanátky

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

KRŮTÍ KARBANÁTKY a nejen to se dozvíte v tomto článku. Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem amerického hamburgeru. Maso je téměř vždy příliš suché a bez chuti, takže k jeho chutnosti je potřeba pokapat hořčicí a kečupem. Mám ale rád jiný druh hamburgeru. Říká se mu karbanátek pljeskavica a lze ho nalézt v balkánských zemích, jako je Srbsko, Chorvatsko a Bulharsko. Kuchyně těchto zemí je směsicí německých, maďarských a tureckých vlivů, a to díky jejich nadvládě pod Habsburskou a Osmanskou říší. Kdykoli jedu do Srbska, karbanátky pljeskavica jsou jednou z věcí, na které se nejvíc těším.


Obsah článku

Smažené krůtí karbanátky Pljeskavica

Pljeskavica se podává ve většině restaurací a na rozích městských ulic, podobně jako prodejci prodávají párky v rohlíku v Severní Americe. Je to masový karbanátek, který se obvykle připravuje z kombinace hovězího, jehněčího a vepřového masa. Houska není typická houska na hamburger, ale něco mezi houskou a gruzínskou bagetou. Můžete ji samozřejmě ozdobit hořčicí a majonézou a nakrájená cibule je samozřejmostí. Nejlepší na tom je sýr zvaný kajmak, který má podobnou chuť jako feta, ale je krémovější – téměř jako pomazánka.

Když žijete ve městě a nemáte balkon, nemůžete si doma ogrilovat pravou pljeskavicu, ale můžete zkusit můj vlastní recept s libovým mletým krůtím masem. Ano, má sice méně tuku, ale i tak je karbanátek stále šťavnatý a chutná mi podobně jako pljeskavica. Karbanátky smažím na olejem vymazané litinové pánvi asi 20 minut. Zkoušel jsem je i péct, ale pak z nich vyteklo hodně šťávy a sýra.

Tento recept také vyžaduje něco s názvem Vegeta, kořenící směs na maso, polévky a zeleninu. Vyrábí se v Chorvatsku, ale každá evropská lahůdkářství ji nabízí. Je to velmi oblíbený produkt v celé Evropě. Je to volitelná ingredience, ale vylepšuje chuť. Obsahuje také hodně soli, takže pokud Vegetu vynecháte, budete muset přidat více soli, než je v tomto receptu uvedeno.

Z tohoto receptu připravíte 4 malé karbanátky. Pljeskavica je obvykle mnohem větší než běžný karbanátek, a je tenká.

Ingredience

  • 1/2 kila libového mletého krůtího masa;
  • 1 malá cibule, jemně nakrájená;
  • 2 stroužky česneku, prolisované;
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře;
  • 1/4 čajové lžičky soli;
  • 1 lžička koření Vegeta;
  • 170 g rozdrobeného sýra feta.

Postup

V míse smíchejte všechny ingredience kromě fety, dokud se dobře nespojí. Maso rozdělte na 8 kusů. Z jednoho kusu vyválejte kuličku a poté ji v dlani vytvarujte do tvaru placičky.

Přitlačte fetu na masový karbanátek. Vezměte další kus a vytvarujte z něj také karbanátek a poté přitlačte na karbanátek pokrytý fetou. Opakujte se zbytkem masa.

Smažte na středním plameni asi deset minut, dokud maso nezezlátne. Otočte a smažte dalších deset minut. Ujistěte se, že je maso dobře propečené. Pokud ho budete vařit na příliš vysokém plameni, může se zvenku připálit, ale zevnitř nemusí být hotové.

V restauracích se pljeskavica obvykle podává s řeckým salátem tzatziki. Také mi moc chutná se salátem z okurek v jogurtu. Krůtí burger se mi k oběma skvěle hodí. Jakmile si dáte tento krůtí burger plněný fetou, už nikdy nebudete chtít jiný!

Krůtí karbanátek se sýrem pro děti

Tento krůtí karbanátek je super šťavnatý, neuvěřitelně chutný a zaručeně se tento recept stane letní grilovací stálicí pro vaše děti! Jeho příprava je navíc neuvěřitelně snadná z jednoduchých ingrediencí a dostatečně lahodný, aby potěšil i ty, co jedí jen hovězí!

Ingredience

  • 700 g mletého krůtího masa;
  • 1/4 hrnku strouhanky;
  • 1 velké vejce;
  • 2 stroužky prolisovaného česneku;
  • 1 čajová lžička cibulového prášku;
  • 1 čajová lžička soli;
  • 1/2 čajové lžičky černého pepře;
  • 1/2 hrnku strouhaného čedaru;
Ingredience na servírování
  • 6 čerstvých hamburgerových bulek;
  • plátky rajčat,
  • hlávkový salát,
  • okurky,
  • tenké plátky cibule,
  • plátky čedaru,
  • hořčice,
  • kečup.

Postup

Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu (230 °C). Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.

Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na karbanátek. Čistýma rukama (nebo si nasaďte rukavice) míchejte, dokud se vše dobře nespojí.

Rozdělte krůtí směs na šest stejných porcí a vytvarujte z nich placičky. Vytvořte je zhruba takové velikosti, aby se vešly na housky, se kterými je budete podávat. Položte placičky na plech vyložený pečicím papírem. Palcem udělejte doprostřed každé placičky malý důlek; tím zabráníte tomu, aby se placka na grilu smršťovala.

Pokud máte čas, můžete nechat karbanátky asi 30 minut vychladit v lednici, aby se na grilu nerozpadly.

Grilujte krůtí karbanátky 4 až 6 minut z jedné strany, poté je opatrně otočte a pečte další 4–5 minut. V tomto okamžiku zkontrolujte vnitřní teplotu teploměrem na maso. V nejsilnější části karbanátku by měla mít vnitřní teplota 74 °C. Pokud teplota ještě není dosažena, karbanátky ještě jednou otočte a pečte další minutu nebo dvě.

Jakmile jsou karbanátky hotové, sejměte je z grilu na čistý talíř nebo plech, přikryjte alobalem a nechte 3–5 minut odpočinout před podáváním.

Podávejte v houskách s oblíbenými ingrediencemi.

Krůtí karbanátek s mrkví a cuketou

Dopřejte si zdravou variaci na klasický karbanátek s mým receptem na krůtí karbanátek s mrkví a cuketou! V průběhu let jsem experimentoval s nespočtem receptů, ale tato osvědčená položka v menu bere na první místo nejlepší krůtí karbanátek. Tento recept, vyrobený z čistých, běžných ingrediencí a připravený v méně než 5 krocích, vážně nemůže být jednodušší (ani lahodnější). Šťavnatý a neuvěřitelně chutný karbanátek lze grilovat, na sporáku nebo grilovat v troubě. Tento recept miluji pro návštěvy. Minimální příprava a krátká doba vaření jsou ideální pro rušné všední večery! Přidejte své oblíbené ingredience a užijte si neodolatelný karbanátek bez výčitek svědomí! Můj trik na báječný krůtí karbanátek spočívá v přidání strouhané cukety a mrkve! Ano, čtete správně! Chuť je naprosto neuvěřitelná a přidané živiny jsou jen bonus!

Ingredience

  • 1/2 kila libového mletého krůtího masa;
  • 1 celé rozšlehané vejce;
  • ½ hrnku strouhané cukety;
  • ½ hrnku nastrouhané mrkve;
  • 2 stroužky prolisovaného česneku;
  • 1 lžíce worcesterské omáčky;
  • ½ lžičky chilli prášku;
  • ½ lžičky kmínu;
  • ¾ čajové lžičky soli;
  • ½ čajové lžičky hrubě mletého černého pepře;
  • 4 brioškové hamburgerové housky, rozkrojené a opečené.

Přílohy dle vašeho výběru: hlávkový salát, rajče, okurka, cibule, majonéza, hořčice, kečup.

Postup

Předehřejte gril na 200 stupňů.

Ve velké míse smíchejte krůtí maso, vejce, cuketu, mrkev, česnek, chilli prášek, kmín, sůl a pepř. Jemně promíchejte ingredience a vytvarujte 4 karbanátky.

Položte karbanátky na gril. Grilujte přibližně 5 minut z každé strany nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 74 stupňů C; otočte pouze jednou. Přendejte do housek a navrch dozdobte svou oblíbenou přílohou.

Tipy na přípravu

  • Alternativou ke grilování je grilování na sporáku s grilovací pánví (nezapomeňte přidat trochu řepkového oleje) nebo v grilu v troubě.
  • Miluji briošky, ale použijte jakékoli hamburgerové bulky, které máte rádi. Pro bezlepkovou alternativu se bulkám vyhněte a pro perfektní zábal použijte římský salát nebo bostonský salát.
  • Buďte kreativní s ingrediencemi. Barbecue omáčka, dresink tisíce ostrovů, sýr, majonéza, medová hořčice, klíčky, karamelizovaná cibule a papriky, slanina... seznam je nekonečný. Mňam!!

Recept na krůtí karbanátek s celerem

Ingredience

  • 3 lžíce rostlinného oleje, rozdělené;
  • 1 malá cibule, nakrájená na tenké plátky;
  • 1/2 hrnku jemně nasekaného celeru;
  • 1/2 hrnku jemně nakrájeného zeleného jablka;
  • 1/2 kila libového mletého krůtího masa;
  • 1 lžíce nasekané petrželky s hladkými listy;
  • 1/2 lžičky soli;
  • 1/4 lžičky černého pepře;
  • 2 lžíce dijonské hořčice;
  • 1/4 hrnku lehké majonézy;
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry;
  • 1 lžíce citronové šťávy;
  • špetka kajenského pepře;
  • 4 briošky, rozkrojené a opečené.

Postup

Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a za občasného míchání opékejte, dokud nezměkne a nezhnědne (asi 15 minut). Cibuli přendejte do misky a pánev vytřete.

Na pánvi rozehřejte další lžíci rostlinného oleje na středním plameni. Přidejte celer a jablko a vařte, dokud nezměknou (asi 4–6 minut). Přelijte do misky a přidejte krůtu, petržel, sůl a pepř. Dobře promíchejte.

Rukama vytvarujte ze směsi čtyři placičky o tloušťce 1,2 cm.

Do pánve přidejte zbývající 1 lžíci rostlinného oleje a zahřejte na středně vysokém plameni. Přidejte karbanátky a smažte 5 minut, poté je otočte a smažte dalších 5 minut, nebo dokud uvnitř nezrůžoví.

Mezitím v malé misce smíchejte hořčici, majonézu, citronovou kůru, citronovou šťávu a kajenský pepř. Dejte stranou.

Jakmile jsou karbanátky propečené, přendejte je na talíř. Potřete každou řeznou stranu bulky obyčejnou majonézou a položte je na pánev lícem dolů asi na 2 minuty nebo dokud nebudou lehce opečené.

Majonézovou směsí potřete horní poloviny bulek a na spodní poloviny bulek položte krůtí karamelizovanou cibulku. Navrch posypte karamelizovanou cibulí, housky uzavřete a podávejte.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Krůtí karbanátek pečený v troubě

Krůtí burgery jsou takovou americkou klasikou. Jsou rychlé, chutné a připravované z jednoduchých ingrediencí. Navíc se velmi snadno hodí v rámci zdravého stravování. Tento recept používám už léta. Je to asi tak jednoduché, jak jen to jde, a je to naprosto vynikající.

Ingredience

  • 3/4 kila mletého krůtího masa;
  • 1 velké vejce (pokud omezujete tuky, použijte pouze bílek);
  • 2 lžičky cibulového prášku;
  • 1 lžička česnekového prášku;
  • 1 lžička mletého rozmarýnu;
  • 1 lžička mletého tymiánu.

Postup

Vložte maso do velké mísy.

Prvním krokem tohoto receptu na pečené krůtí karbanátky je dát mleté maso do velké mísy.

Přidejte vejce a také všechno koření.

Dobře prohněťte, aby se koření správně promíchalo s masem.

Vytvořte 6 placiček a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 175 °C přibližně 30 minut, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 74 °C.

Vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout. Pak si z nich sestavte oblíbený burger!

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pikantní krůtí karbanátek se sýrem pečený v troubě

Ingredience

  • 1/2 kila mletého krůtího masa;
  • 1 hrnek rozdrcených preclíků s medovou hořčicí a cibulí;
  • ¼ hrnku jemně nasekané zelené papriky;
  • 1 vejce, rozšlehané;
  • sůl a pepř dle chuti;
  • 4 plátky sýra čedar.

Postup

Předehřejte troubu na 190 °C. Zapékací misku lehce vymažte řepkovým olejem nebo sádlem.

V míse smíchejte mleté krůtí maso, rozdrcené preclíky, zelenou papriku a vejce. Osolte a opepřete. Vytvarujte 4 placičky a naskládejte je do zapékací misky.

Pečte 30 minut, jednou otočte, dokud vnitřní teplota nedosáhne minimálně 74 °C. Během posledních několika minut pečení dejte na každý karbanátek plátek sýra.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

V troubě zapečené krůtí karbanátky s brokolicí a sýrem

Recept na krůtí karbanátky z mletého krůtího masa, brokolice a čedaru, zapečené v troubě do dokonalosti, dokud nebudou šťavnaté a zlatavě hnědé. Tyto karbanátky jsou perfektním předkrmem pro každou příležitost a jakékoli jídlo dne. Rychlé, snadné a tak lahodné!

Ingredience

  • 1/2 kila mletého krůtího masa;
  • ½ hlávky brokolice;
  • 1 malá cibule;
  • ½ hrnku strouhaného sýra čedar;
  • ¼ hrnku strouhanky;
  • 1 vejce;
  • ½ čajové lžičky soli;
  • ⅛ čajové lžičky mletého černého pepře.

Postup

Rozdělte brokolici na růžičky a vložte je do hrnce s osolenou vodou.

Vařte 4-5 minut, dokud růžičky nezměknou.

Vodu dobře sceďte a růžičky nadrobno nasekejte a poté rukama vymačkejte přebytečnou vodu.

Ve velké míse přidejte všechny ingredience a dobře promíchejte.

Rukama vytvarujte 12 placiček.

Vyložte běžný plech na pečení pečícím papírem a štědře ho postříkejte olejem ve spreji.

Uspořádejte placičky a také je postříkejte.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů C po dobu 25–20 minut a v polovině pečení je otočte.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Krůtí karbanátek s kapustou

Ještě jsem nejedl krůtí karbanátek, který by chutnal tak šťavnatě dokud jsem neudělal tyhle. Nejenže nejsou suché, ale také jsou naprosto úžasné, s loužičkami fety, česneku a zeleniny uvnitř. Nebojte se zakousnout do kousku syrové kapusty – my ji smažíme s česnekem a olivovým olejem, takže se prakticky rozpustí. Tyto karbanátky jsou snadnou a chutnou večeří po celý rok, podávají se na bulkách nebo s rýží, nebo se jednoduše hodí k salátu či zelenině.

Ingredience

  • 225 g toskánské kapusty;
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje;
  • 2 lžíce řepkového oleje;
  • 1 malá žlutá cibule, nastrouhaná;
  • 5 stroužků česneku, nasekaných;
  • 1 kilo mletého tmavého krůtího masa;
  • 2/3 hrnku rozdrobeného sýra feta;
  • 2 čajové lžičky sušeného oregana;
  • 1 čajová lžička soli;
  • ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře.

Postup

Umístěte velkou pánev, nejlépe litinovou, na střední plamen.

Odstraňte a vyhoďte stonky kapusty a listy jemně nasekejte. Do pánve přidejte 2 lžíce olivového oleje a jakmile se rozpálí, přidejte cibuli a česnek. Za stálého míchání smažte 2 až 3 minuty, dokud kapusta lehce nezhnědne. Přidejte kapustu a smažte, dokud nezměkne. Sejměte z plotny a nechte trochu vychladnout, než začnete připravovat karbanátky.

Ve velké míse smíchejte mleté krůtí maso, fetu, oregano, sůl a pepř. Jemně míchejte rukama nebo gumovou stěrkou, dokud se vše nespojí.

Přidejte směs s kapustou ke směsi s krůtou a jemně promíchejte, aby se rovnoměrně rozložila. Postříkejte si ruce trochou spreje na vaření a vytvarujte ze směsi placičky o objemu 1/3 hrnku.

Pánev znovu rozehřejte na střední teplotu.

Přidejte zbývající 2 lžíce řepkového oleje a smažte karbanátky po dávkách, aby se pánev nepřeplnila, 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nebudou dobře opečené a zhnědlé (teploměr na maso by měl ukázat vnitřní teplotu 74 °C).

Podávejte na houskách, bez housky s rýží a zeleninou nebo s jednoduše ochuceným rukolovým salátem.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Gekončík noční
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Květina nejen do vázy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články