Charakteristické vlastnosti cibulové omáčky
Chuť a všestrannost
Cibulová omáčka nabízí řadu chutí v závislosti na způsobu přípravy, od sladké a jemné až po slanou a výraznou. Může být použita k vylepšení chuti masa, zeleniny a dokonce i jako základ pro jiné omáčky.
Kulturní význam
Cibulová omáčka je základem mnoha kuchyní, zejména britské, kde je klasikou s klobásami a bramborovou kaší nebo nedělními pečeněmi. Historické záznamy ukazují, že cibule se v omáčkách používala již v dávných dobách.
Zdravotní přínosy
Cibule, klíčová ingredience, je známá svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.
Techniky vaření
Karamelizování cibule je běžnou technikou pro dosažení sladkosti a hloubky chuti. Mezi varianty patří krémová cibulová omáčka, omáčka z červené cibule a pikantní cibulová omáčka.
Párování
Cibulová omáčka je vynikající k masu (zejména vepřovému a hovězímu), drůbeži a dokonce i k vegetariánským pokrmům. Může být použita jako nádivka k drůbeži nebo podávána s bramborami, hráškem nebo těstovinami.
Konkrétní příklady a variace
- Soubise (francouzská cibulová omáčka): Klasická francouzská omáčka z cibule a bešamelu nebo smetany.
- Omáčka z karamelizované cibule: Všestranná omáčka připravená pomalým vařením cibule, dokud nezměkne a nezkaramelizuje, čímž získá sladkou chuť.
- Bílá cibulová omáčka: Krémová omáčka, často připravovaná s bešamelovým základem, někdy odlehčená smetanou.
- Sladká cibulová omáčka (napodobenina Subway): Oblíbená omáčka s vyváženou kombinací sladkých, pikantních a slaných chutí.
- Cibulová omáčka ke kachně: Tradiční příloha, zejména k pečené kachně.
Soubise francouzská cibulová omáčka
Tato klasická francouzská cibulová omáčka je elegantní, luxusní a neuvěřitelně jednoduchá na přípravu.
Ingredience
- 2 lžíce nesoleného másla;
- 2 střední cibule, nakrájené na tenké plátky;
- sůl;
- 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání;
- 1 lžička kari koření;
- mletý bílý pepř, dle chuti.
Postup
Ve středně velkém hrnci rozpusťte na středním plameni 2 lžíce másla, dokud nezačne pěnit. Přidejte cibuli spolu s velkou špetkou soli a za častého míchání smažte, dokud cibule nezměkne a většina tekutiny se neodpaří, asi 20 minut. Vmíchejte smetanu a vařte 5 minut na mírném ohni.
Horkou cibuli a smetanu přendejte do mixéru. Přidejte kari a mixujte na nízké rychlosti, postupně zvyšujte na vysokou, dokud nevznikne hladká omáčka. V případě potřeby můžete omáčku scedit přes jemné sítko a na pevné částice přitlačit lžící, abyste dosáhli ještě jemnější textury. Cibulovou omáčku vraťte do hrnce a dochuťte solí a bílým pepřem (omáčka by měla mít hustší texturu než většina omáček, ale řidší než pyré). Uchovávejte v teple.
Místo kari můžete použít Vadouvan, francouzský kari prášek ochucený šalotkou a česnekem, je k dostání ve specializovaných obchodech s potravinami a online.
Omáčka z karamelizované cibule
Tohle je skvělá omáčka, která se hodí k většině masových pokrmů a dodá skvělou chuť i koláčům a slanému pečivu. Vyzkoušejte ji!
Ingredience
- 40 g másla;
- 2 středně velké červené cibule, nakrájená na tenké plátky;
- 1/4 hrnku hnědého cukru.
Postup
V malé pánvi rozpusťte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Za stálého míchání vařte na středním plameni 15 minut.
Přidejte cukr a míchejte dalších 15 minut, dokud směs nezíská velmi tmavě hnědou barvu.
Tento recept je vynikající v kombinaci s omáčkou z červeného vína!
Je také krásným doplňkem slaných pokrmů z listového těsta, pizzy a většiny pečených mas.
Bílá cibulová omáčka
Tento jednoduchý recept na bílou cibulovou omáčku si můžete připravit raz dva. Skvěle se hodí ke všem druhům pokrmů, od masových kuliček přes brambory až po ryby. Je to jednodušší verze klasického francouzského soubise, která vytváří lehkou a chutnou omáčku, jež působí sofistikovaně a elegantně. Vyzkoušejte ji a zařaďte ji do svého repertoáru, kdykoli budete potřebovat spolehlivou a všestrannou omáčku.
Ingredience
- 1 nakrájená bílá cibule;
- 50 ml vody;
- 350 ml čerstvé smetany 30%;
- ½ lžičky hrubé soli;
- 1 špetka pepře.
Postup
Do hrnce dejte vodu a cibuli a přiveďte k varu.
Cibuli smažte na mírném ohni pod pokličkou přibližně 5 minut.
Přidejte smetanu, sůl a pepř a omáčku zahřívejte přibližně 3 minuty. Ochutnejte.
Omáčku podávejte s bramborami, na masových kuličkách nebo smaženém vepřovém mase.
Sladká cibulová omáčka jako ze SUBWAY
Nenechte se odradit dlouhým seznamem ingrediencí, tato sladká cibulová omáčka vám zabere méně než 15 minut práce a vydrží téměř věčně. Je to skvělý doplněk do sendvičů a její příprava je naprosto bezproblémová. Bonusem je, že neobsahuje žádné zvláštní konzervanty.
S neuvěřitelnými 17 ingrediencemi se tento recept může zdát náročný, ale vše obvykle máte ve svých kořenkách až na pár. Méně běžné ingredience, jako je sezamový olej a mák, se sice nemusí nacházet v každé domácnosti, ale zase zbytky vydrží dlouho.
Jedinou ingrediencí, která nemá dlouhou trvanlivost, je cibulová šťáva, která se získává odšťavňováním cibule nejlépe lisem na česnek, čímž se získá chuť, ale nikoli textura. Jak již bylo zmíněno výše, můžete cibuli nastrouhat, pokud vám nevadí trochu silnější chuť a přítomnost textury mleté cibule.
Ingredience
- ⅔ hrnku krystalového cukru;
- ½ hrnku studené vody;
- 6 lžic bílého nebo destilovaného octa;
- 1 a ½ lžíce červeného vinného octa;
- 1 lžíce kukuřičného škrobu;
- 1 lžíce mletých cibulových vloček;
- 2 a ½ lžičky dijonské hořčice;
- 2 a ½ lžičky hořčičného prášku;
- ¾ lžičky celerové soli;
- ¾ lžičky čerstvé cibulové šťávy, použijte lis na česnek k odšťavnění;
- 1 lžička nemletého máku;
- ½ čajové lžičky cibulového prášku;
- ¼ čajové lžičky česnekového prášku;
- ½ čajové lžičky soli;
- ⅓ čajové lžičky papriky;
- ¼ čajové lžičky černého pepře;
- 1 - 2 lžičky sezamového oleje.
Postup
V malém hrnci prošlehejte všechny ingredience na středně vysokém plameni - za stálého míchání nechte přivést k varu.
Snižte plamen na minimum a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne – asi 5 minut.
Nechte přes noc vychladnout v lednici.
Tato omáčka vydrží neomezeně dlouho, pokud je skladována v uzavřené sklenici v lednici.
Cibulová omáčka ke kachně
Je to bohatá a hustá, spíš jako glazura než omáčka, prodchnutá chutí sherry a s kulatými průsvitnými cibulkami třpytícími se jako drahokamy.
Ingredience
- 250 g bílých mini cibulek, s vrchní vrstvou a ocasem;
- 250 g ploché cibule;
- Hrst cibule perlovky;
- 2 lžíce sherry;
- 3 lžíce soleného másla;
- 1 lžíce cukru (bílý je v pořádku);
- 1 lžíce kukuřičného škrobu;
- 1 hrnek vody.
Postup
Všechny cibule nechte přejít varem vcelku i se slupkou a ihned je přendejte do misky s ledovou vodou. Ořízněte jim vršek, ocas a odstraňte vnější slupku.
Oloupanou cibuli, která je stále vcelku, zkaramelizujte na másle s trochou cukru a sherry. (Můžete také zkaramelizovat nakrájenou cibuli, podle vaší chuti a preferencí. Já mám rád ty malé kuličky samotné.)
Tato fáze trvá věčnost, nebudu lhát a říkat vám, že ne.
Budete tam stát a míchat, to se vám bude zdát jako rok. Tohle není rychlý recept.
Blížíme se...
Smíchejte kukuřičný škrob s vodou. Cibuli přendejte z pánve do hrnce a směs kukuřičného škrobu přidejte do omáčky se zbytkem sherry. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne, a poté nechte asi deset minut vařit na mírném ohni.
Konečně to začíná nějak vypadat (a úžasně to voní).
Nechte vychladnout a dejte do hezké misky. Hotovo!
Je to omáčka na sladké i slané, s příchutí cibule a sherry, ideální ke kachně, krůtě a elegantní doplněk ke všemu ostatnímu na stole.
Bílá klobása s cibulovo-zelnou omáčkou podle Kluci v akci
Ingredience
- 4 bílé grilovací klobásy;
- 2 lžíce sádla;
- 2 cibule;
- svazek jarní cibulky;
- 100 g kysaného zelí;
- 4 lžíce plnotučné hořčice;
- snítka čerstvé majoránky;
- sůl;
- pepř;
- kardamom.
Postup
Kluci nejdříve nakrájejí cibuli na kostičky a pokrájejí zelí.
Na sádle orestují cibuli dosklovata, přidají zelí a zarestují hořčici. Podlijí trochou vody a dusí do rozvaření surovin, poté dochutí kořením. Říkají, že omáčku je možné rozmixovat nebo přepasírovat. Do omáčky vloží na kolečka nakrájenou jarní cibulku a prohřejí.
Klobásy ogrilují a podávají přelité s cibulovou omáčkou.
Na jejich video recept se můžete podívat zde cibulová omáčka Kluci v akci.