Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Vrtule ořechová postřik

 


Aktualizováno:

Zahrada

Vrtule ořechová (Rhagoletis completa) byla poprvé pozorována na stromech ořešáku teprve nedávno. Jde o nového škůdce, který ve vysoce infikovaných sadech může poškodit až 80 % roční produkce. V roce 2008 byla sledována síť sadů a byly zakládány pokusné studie na její eliminaci a sledování prostorového šíření. Bylo testováno šest různých látek se zaměřením na nechemické produkty. Čtyři z nich jsou v souladu se specifikacemi ekologického zemědělství. Byly testovány dva komerční produkty složené z kaolinu. K ekologickému ošetření se používá suspenze jílu rozmíchaného ve vodě, nastříkané na celý vrchlík. Tato metoda byla úspěšně použita k hubení vrtulí, protože hlína usazená na slupce vlašského ořechu tvoří fyzickou bariéru, která brání ukládání vajíček.

Kaolin

Kaolin, také známý jako bílý jíl, nebo v lékárnách jako bolus alba, je jemná bílá hornina bez železa, která obsahuje jako hlavní složku kaolinit, produkt ze zvětrávání živce. Dalšími složkami jsou různé další jílové minerály a nerozložené částice živce.

Kaolin se používá především při výrobě papíru a při přípravě porcelánu. Kromě toho se bolus alba používá mimo jiné jako složka některých lékových základů a přidává se i do potravin. Ale ani využití k ochraně rostlin není zanedbatelné. Kaolin se zde používá jako pesticid, kde jako účinná látka přípravků na ochranu rostlin je povolen v celé EU a ve Švýcarsku. Kaolinem se hubí škůdci, jako je přísavník hrušňový, vrtule ořechová, octomilka třešňová a blýskáček řepkový.

Proti vrtuli ořechové se kaolin využívá díky své schopnosti obalit slupku plodu ořechu a vytvořit tak nepropustnou vrstvu pro ukládání vajíček vrtule ořechové. Ta se nemá jak rozmnožovat a hyne vymřením. Kaolin se na ořechy používá jako suspenzní roztok kaolinu a vody a stříká se s ním celý strom v době, kdy jsou přítomny plody. Zde je vidět cena kaolinu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lepivé desky Rebel amarillo

Žluté lepivé desky Rebel amarillo byly vyhodnoceny nezávislou vědeckou studií jako nejúčinnější zbraň tohoto typu k hubení vrtule ořechové [1].

Rebell amarillo se používá pro hubení a snížení zamoření vrtulí ořechových. Zavěšují se od poloviny června do různých výšek ve východní, jižní a západní části stromů tak, aby byly dobře viditelné. Používá se 4 až 8 pastí na jeden strom. Pro zlepšení efektivity pasti Rebell amarillo doporučujeme použít i kartu TMA. Karta TMA obsahuje různé proteinové sloučeniny, které mají atraktivní účinek na vrtule. Karta TMA se připevňuje ke spodní části Pasti Rebel amarillo, čímž se zvyšuje schopnost Pasti Rebel vrtule zachytit. Zde je vidět jaké aktuální nabídka žlutých lepivých desek proti hmyzu.

Postřik Spintor

Spintor je přírodní postřikový insekticid ve formě suzpenzního koncentrátu pro ředění vodou určený k ochraně brambor, révy vinné, jabloní, květáku, hlávkového zelí, růžičkové kapusty, brokolice, póru, cibule, papriky a rajčat proti škůdcům. Alternativně se používá i na hubení vrtule ořechové. Během vegetačního období se používají dva postřiky s odstupem minimálně 7 dní. Zde je vidět, jak vypadá přípravek Spintor a jaká je jeho cena.

zdroje
[1]
odkaz na článek

. Vrtule ořechová postřik [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Jádra vlašských ořechů

 bekycek

Dobrý den, při vylupování jader jsem si všimla, že ve skořápce je u většiny plodů půlka jádra seschlá, skořápka poškozená není, jedná se o odrůdy Jupiter a Saiferdonský. Prosím o radu čím by to mohlo být. Děkuji.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS