Beraní rohy

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaZahrada

BERANÍ ROHY bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Papriky beraní rohy jsou známé svým protáhlým, zakřiveným tvarem, připomínajícím beraní roh. Dodávají se ve sladké i pálivé variantě. Některé odrůdy beraních rohů jsou známé svou velkou produktivitou. Často se používají čerstvé, sušené nebo k nakládání. Papriky beraní rohy lze pěstovat podobným způsobem jako jiné papriky. Vyžadují teplé stanoviště, plné slunce a dobře propustnou půdu. Doporučuje se předpěstovat semena v interiéru a přesazování na venkovní stanoviště by mělo proběhnout několik dní po posledních mrazech, až se půda zahřeje.


Obsah článku

Výsev semen

Semena začněte pěstovat v interiéru 8 týdnů před očekávanými posledními mrazy. Koncem února vysejte semena beraních rohů do sadbovačů se substrátem pro výsev semen. Semena zatlačte jen půl centimetru hluboko. Papriky vyžadují speciální podmínky, aby vyklíčily a následně nezvadly. Trikem je udržovat substrát stále při teplotě 21 °C. Toho můžete docílit umístěním sadbovačů v bytě a nebo pod sadbovače umístit topení termostatem. Papriky prostě potřebují spodní teplo, které podpoří klíčení.

Jakmile semenáčci vyklíčí, zajistěte jim jasné slunce a teploty kolem 16 až 21 °C.

Přesazování

Sazenice před přesazením otužujte postupným vystavením venkovním podmínkám. Ven je vysaďte v polovině května, ve vyšších polohách až začátkem června, když je půda už pěkně teplá. Vyberte pro ně místo s plným sluncem a s dobře propustnou půdou. Rostliny sázejte tak, aby mezi sebou měli místo 30 cm.

Pěstování

Papriky potřebují alespoň 6 až 8 hodin přímého slunečního světla denně. Dobře propustná půda je zásadní; před výsadbou ji obohaťte kompostem. Udržujte stálou vlhkost, ale vyvarujte se přelévání. K hnojení použijte hnojiva s nižším podílem dusíku. Přivazování k opoře může být nutné, zejména u větších odrůd.

Sklizeň

Beraní rohy obvykle dozrávají v polovině sezóny. Lze je sklízet v různých fázích zralosti, kdy nabízejí různé chutě a textury.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zavařování beraních rohů

Papriky beraní rohy omyjte a nakrájejte, nebo je nechte celé, pokud chcete, ale udělejte do nich několik zářezů, aby nepraskly. Ujistěte se, že jsou vaše zavařovací sklenice řádně vysterilizované.

Příprava nálevu

V hrnci smíchejte ocet, vodu a nakládací sůl. Nakládací sůl, známá také jako konzervační sůl nebo sůl na zavařování, je jednoduše čistá granulovaná sůl (chlorid sodný), bez jakýchkoli protispékavých látek nebo přísad, které se tradičně přidávají do kuchyňské soli. Pro zavařování beraních rohů vždy použijte sůl bez jódu. Nálev přiveďte k varu, poté snižte plamen a nechte několik minut vařit.

Zavařování

Papriky narovnejte do zavařovacích sklenic na těsno, co nejvíc se jich tam vejde. Pak přidejte nálev a koření. Horkým nálevem přelijte papriky a nechte od shora volný prostor asi jeden centimetr. Do sklenic přidejte koření, jako je nakládací koření na okurky, vločky červené papriky nebo česnek. Experimentujte s různými druhy koření a bylinkami a vytvořte si požadovaný chuťový profil.

Sklenice uzavřete víčky a zavařujte je ve vroucí vodní lázni po dobu 10 minut. Poté nechte sklenice zcela vychladnout a poslouchejte praskavý zvuk víček, abyste se ujistili, že jsou dobře uzavřeny. Zavařeniny skladujte na chladném a tmavém místě. Pro dosažení nejlepší chuti nechte nakládané papriky před otevřením alespoň týden odležet. Po otevření uložte nakládané papriky do chladničky nebo je pro delší trvanlivost znovu zavařte v horké vodní lázni.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Zrušené postřiky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Jak na pěstování orchidejí
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články