Aztécký cukr – lipie sladká

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaZahrada

Zajímá vás téma AZTÉCKÝ CUKR – LIPIE SLADKÁ? Tak právě pro vás je určen tento článek. Aztécký cukr neboli Lippia sladká je druh léčivé byliny patřící do čeledi sporýšovitých (Verbenaceae). Pochází z jižního Mexika, Karibiku (Kuba, Hispaniola a Portoriko), Střední Ameriky, Kolumbie a Venezuely.
Je to vzpřímená nebo někdy poléhavá bylina dorůstající výšky 40 až 60 cm. Má listy s širší střední částí, které jsou vrásčité a aromatické . V místě, kde se stonek setkává s listy, se nacházejí trsy bílých květů. Plody jsou uzavřeny v trvalém kalichu.


Obsah článku

Pěstování

Pro pěstování aztéckého cukru zajistěte plné slunce a dobře propustnou půdu v ​​teplém podnebí, protože je citlivý na mráz. Můžete ho množit ze semen, hřížením nebo řízky, ale zajistěte pro řízky správnou vlhkost. Jakmile se rychle rostoucí rostlina uchytí, vyžaduje minimální zálivku a lze ji pěstovat jako sladce chutnající půdopokryvnou rostlinu nebo v nádobách, ale může být nutné ji umístit do izolovaného prostoru, aby se zabránilo nechtěnému šíření.

Nároky na světlo

Vysaďte ji na místo, které má několik hodin slunečního svitu denně, i když snese i polostín.

Půda

Používejte dobře propustnou půdu, abyste zabránili přemokření.

Podnebí

Aztécký cukr je stálezelená trvalka, které se daří v mírných až subtropických oblastech. Je odolná vůči teplu, ale nesnáší mráz. Proto je třeba ji na zimu přenést do vytápěných prostor.

Zalévání

Rostlina sice snáší krátká období sucha, ale preferuje, aby její půda byla trvale vlhká, ale ne mokrá. Jakmile se uchytí, nemá vysoké nároky na vodu.

Množení

Semena

Lippia sladká se může pěstovat ze semen, ale tato metoda je vhodná pouze pro zkušené pěstitele semen kvůli drobným semenům.

Semena začněte vysévat uvnitř koncem zimy nebo začátkem jara.

Semena jen lehounce zakryjte směsí pro pěstování semen.

Udržujte substrát vlhký, teplý a na jasném, nepřímém světle.

Hřížení

Toto je vysoce účinná a bezpečná metoda.

Jednoduše nechte větve dotýkat se země, kde přirozeně vytvoří kořeny. Poté rostliny oddělte a vysaďte na nové stanoviště.

Řízkování

Vyberte řízky ze zdravých, silných mateřských rostlin.

Zasaďte je do dobře propustné půdy a zajistěte jim správnou vlhkost, abyste podpořili úspěšné zakořenění.

Údržba a péče o aztécký cukr

  • Zalévání: Poté, co se rostlina uchytí, je její potřeba vody minimální.
  • Stříhání: Prořezávejte odumřelé, zlomené nebo umírající větve, abyste zachovali velikost a zdraví rostliny.
  • Omezení: Jakožto plazivá půdopokryvná rostlina podobná mátě se může nežádoucím způsobem rozrůstat, a proto by měla být vysazena do květináče, závěsného koše nebo uzavřeného záhonu, aby se dal řídit její růst.

Sušení

Aztécký cukr nabízí ke sběru listy a stonky, které se stříhají podle potřeby během vegetačního období čistými, šikmými řezy čistým nářadím, aby se podpořil keřovitější růst a dobré proudění vzduchu. Pro dosažení nejlepších výsledků a chuti sklízejte na jaře, kdy je rostlina nejsilnější, a používejte buď čerstvé listy nebo je sušte pro pozdější využití v čajích, salátech a dezertech.

Kdy sklízet aztécký cukr

Během vegetačního období

Listy a stonky Lippie sladké lze sklízet podle potřeby pro okamžité použití.

Na jaře

Pro nejbujnější růst a nejlepší chuť prořezávejte a sklízejte brzy na jaře.

Jak sklízet

Používejte čisté nářadí

Před a po sklizni dezinfikujte zahradnické nůžky, abyste zabránili šíření chorob.

Provádějte šikmé řezy

Stonky řežte mírně šikmo, aby se na řezném povrchu nehromadila voda, což by mohlo vést k hnilobě.

Prořeďte rostlinu

Prořezávejte stonky, abyste podpořili keřovitější růst a udrželi tvar a celkové zdraví rostliny.

Sklizní se snažte zlepšit proudění vzduchu a světla

Proředění příliš hustě zarůstajících oblastí zlepšuje cirkulaci vzduchu a umožňuje světlu pronikat do rostliny, což pomáhá předcházet plísňovým infekcím a podporuje rovnoměrný růst.

Co dělat po sklizni

Použití čerstvé nati

Sladké listy lze jíst přímo, přidávat do ovocných salátů nebo používat jako unikátní sladidlo v nápojích a dezertech.

Sušení listů

Chcete-li je skladovat, můžete sklizené listy usušit pro pozdější použití v čajích, lécích proti kašli nebo jiných kulinářských aplikacích.

Chcete-li usušit aztécký cukr, skliďte listy, rozložte je na tác na suchém, dobře větraném místě mimo dosah přímého světla a nechte je uschnout na vzduchu, dokud nebudou křehké. Po úplném usušení skladujte listy ve vzduchotěsné nádobě na chladném, tmavém a suchém místě, aby si zachovaly svou vůni a chuť až šest měsíců.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Využití

Tato rostlina se historicky používá jako přírodní sladidlo a léčivá bylina ve svém rodném Mexiku a částech Střední Ameriky. Používali ji Aztékové a Španělům byla představena po jejich příchodu.

Sladkou chuť způsobuje seskviterpenová sloučenina zvaná hernandulcin, která byla objevena v roce 1985 a pojmenována po Franciscu Hernándezovi, španělském lékaři, který rostlinu poprvé popsal v šestnáctém století. Používání aztéckého cukru se nerozšířilo, protože rostlina také obsahuje vysoké množství hořkých látek, zejména kafr.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Využití v lidovém léčitelství

Kašel je hlavním onemocněním, pro které se tato rostlina používá v mexických státech Morelos, Oaxaca, Puebla a Veracruz. Je také indikována při problémech s potratem, žaludeční kolikou, průjmem, bolestmi žaludku a nachlazením. K vypuzení červů se doporučuje pít nálev z listů a pít ho nalačno. Listy povařené spolu s Gobernadorou (Brickellia cavanillesii) a slazené hnědým cukrem a čokoládou se používají jako emenagoga. (látka, která stimuluje krevní oběh v oblasti pánve a dělohy a může tak podpořit menstruační krvácení). Pijí se tři dny po sobě nalačno, jeden den se nechá odpočívat a poté se znovu užívá další tři dny. Rozemleté ​​se solí se vloží do úst, pouze jednou, když člověk má bolesti zubů. Odvar a rozdrcený se přikládá na pupínky v ústech.

Je také užitečný při léčbě kožních pupínků zvaných bradavice.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recepty

Chcete-li použít suchou Lippii sladkou (aztécký cukr), můžete sušené listy louhovat v horké vodě a připravit si tak přirozeně sladký čaj nebo jiné nápoje. Sušené listy můžete také jemně rozemlít a vytvořit tak sladidlo, které můžete sypat do nápojů, dezertů a ovocných pokrmů. Listy lze také použít v bylinných lécích proti kašli, bolesti v krku a zažívacím potížím.

Čaj z aztéckého cukru

Několik sušených listů louhujte v horké (ne vroucí) vodě a připravte si sladký čaj nebo jiné nálevy.

Sušené listy můžete také přidat do jiných bylinných čajů pro vylepšení jejich chuti.

Příprava sladidla

Sušené listy jemně rozemelte na prášek.

Tento prášek použijte jako přírodní sladidlo bez cukru do nápojů, dezertů nebo ovocných salátů.

Použití při vaření

Sušené listy přidejte do pokrmů, kam byste normálně použili cukr.

Tradiční a léčebné použití

  • Jako sladidlo: Listy obsahují hernandulcin, sloučeninu, která je intenzivně sladká a používá se k přírodnímu slazení jídel a nápojů.
  • Proti kašli a nachlazení: Rostlina se tradičně používá ve Střední Americe, Karibiku a Mexiku jako expektorans a lék na bronchitidu, astma a další respirační problémy.
  • Proti poruchám trávení: Lippia dulcis se také používá k zklidnění trávicích problémů.

Bezpečnost

I když se používá jako sladidlo, některé zdroje uvádějí, že Lippia sladká obsahuje kafr a velké dávky mohou mít nežádoucí účinky nebo vyvolat předčasný porod. Vždy ji používejte s mírou.

Dostupnost

Lippii sladkou najdete ve specializovaných školkách, bylinkářích a některých internetových obchodech, které prodávají aromatické a léčivé rostliny.

Foto: © Salicyna

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Gekončík noční
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Květina nejen do vázy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články