Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZPRACOVÁNÍ RAJČAT RECEPTY

OBSAH

Zpracování rajčat

Rajčata lze stejně jako každé jiné ovoce a zeleninu nakládat, kandovat, sušit, mrazit, můžeme z nich vyrábět různé kečupy, omáčky či čalamády s přísadou další zeleniny. Jejich velkou výhodou je, že ani po tepelné úpravě neztrácejí svou chuť, barvu a mnohé cenné látky. Některé způsoby zpracování, jako je sušení, naopak dokážou jejich chuť maximálně koncentrovat.

Rajčata představují skvělou ingredienci, pomocí níž vykouzlíte mnoho dobrot. Nechte se tedy po přečtení následujících řádků inspirovat.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Diskuze

V diskuzi PYRACANTHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel S.Kosová.

Děkuji Vám za doplnění.
Ale stále nevím, jestli to znamená, že po zpracování lze použít pouze Golden Charmer a Red Column a další dvě nelze?
Mohu požádat znovu o zdroj, kde je uvedena možnost plody z těchto dvou odrůd po zpracování jíst?
Děkuji, S.Kosová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina Vinšová.

Mám osobní zkušenost jen s Golden Charmer a Red Column. Ale domnívám se, že se vařením neutralizují jedovaté kyanogenní glykosidy ve všech rostlinách, které je obsahují.

Zdroj: diskuze Pyracantha

Rajčata a zdraví

Rajčata, zejména ta v syrovém stavu, jsou tak součástí mnoha diet, především u cukrovky, onemocnění trávicího traktu, srdce, cév a krevního oběhu. Ukrývají v sobě z hlediska výživy spoustu vitamínů a látek blahodárných pro lidský organismus. Zralé rajče obsahuje 91,7–96,7 % vody. Obsah sušiny, jejíž podstatnou složku tvoří sacharidy, je 3,3–8,3 %, přičemž asi desetina připadá na sacharózu, zbytek tvoří glukóza a fruktóza. Nutriční obsah rajčat je vysoký díky přítomnosti důležitých vitamínů C, E, provitamínu A (především β-karotenu), vitamínu B (B1, B2, B6), minerálních látek, jako je železo, draslík, vápník a fosfor, aminokyselin, vlákniny, lykopenu. Největší předností rajčat je, že obsahují právě zmiňovaný lykopen, který patří mezi silné antioxidanty.

Proto neváhejte a konzumujte rajčata v jakékoliv podobě – a můžete využít i našich rad pro jejich zpracování.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Diskuze

V diskuzi CHOROBY VYSAZENÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dědík.

Na listech vysazeních rajčat sz od sponích listů objevila na nich bílá vrstva a šíří se nahoru na listech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Tuháčková.

listy rajčat se nám svinuly do maličkých ruliček. Ne od spoda, ale až výše.
Na mšice to nevypadá. Co stím?

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat

Plněná rajčata tvarohem, ředkvičkami a pažitkou

Suroviny:

  • polotučný měkký tvaroh 150 g
  • 4 ks velkých rajčat
  • 150–200 g tvarohu (podle velikosti rajčat)
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 hrst ředkviček
  • 1 špetka soli
  • 2–3 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lístky hlávkového salátu

Postup:

Z omytých rajčat odkrojte vršky a vydlabejte dužinu. Do misky dejte tvaroh, dužinu z rajčat, přisypte nastrouhané ředkvičky, sůl, pažitku, nakrájenou cibulku a podle potřeby trochu jogurtu. Vzniklou směs dobře promíchejte a naplňte jí rajčata, která servírujte na listu salátu.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Diskuze

V diskuzi ZPRACOVÁNÍ MEDVĚDÍHO ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nezkoušel zpracované pesto ve skleničkách sterilovat jako např. bylinkové sirupy?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zpracování medvědího česneku

Další příčiny vadnutí rajčat

Někteří škůdci rajčat, jako jsou háďátka, roztoči, svilušky a mšice, mohou také způsobit vadnutí. Také výsadba rostlin rajčat v blízkosti alelopatických rostlin, jako jsou ořešáky, slunečnice a pajasan žláznatý, může způsobit vadnutí rostlin rajčat.

Zdroj: Zvadlé listy rajčat

Diskuze

V diskuzi CHOROBY SAZENIC RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosím o radu ,jak zabránit kroucení listů u rajčat a jaký přípravek použít když už jsou napadena.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Choroby sazenic rajčat

Rajčata plněná hlívou

Suroviny:

  • 4 větší rajčata
  • 250 g hlívy ústřičné
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • máslo
  • petrželka
  • 2 vejce

Postup:

Nejdříve si připravte rajčata. Seřízněte jim ostrým nožem vršek, který pak použijete jako víčko. Vnitřky opatrně vydlabejte malou lžičkou. Nadrobno pokrájenou hlívu a dužinu z rajčat osolte, opepřete a poduste na másle. Hotovou směs zahustěte vajíčkem (můžete přidat trochu kečupu) a plňte do připravených vydlabaných rajčat. Do vnitřků rajčat před plněním nakapejte citronovou šťávu. Nakonec přiklopte víčkem z rajčete a posypte zelenou petrželkou.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Brandejsová.

Horní listy rajčat (nejmladší) se kroutí.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vysoká teplota, výkyvy v zálivce a moc odstraněných listů bývají nejčastější stresory, které se na rostlině rajčete projeví kroucením listů. Vysokou teplotu lze korigovat instalací zástěny, která omezí přímý sluneční svit. Zálivka by měla být tak akorát a v případě velkého úbytku listů vyštípáváním lze s tím přestat a nechat rostlinu zmátořit.

Zdroj: diskuze Rajské napadené kroucení listů

Ryngle recepty

Ryngle mají jemnou vůni a zajímavou chuť. Uzrálé plody špatně snášejí transport, je tedy třeba je podtrhnout nebo sklízet na počátku zralosti. Zralé ovoce je vhodné k přímé konzumaci nebo ke zpracování, nezralé pak ke kompotování. Ryngle můžete stejně jako jiné ovoce přidávat do různých buchet nebo koláčů, výborný je například džem či kompot z rynglí. V následujících receptech si sami můžete vybrat, jak nejlépe toto ovoce zkonzumovat.

Zdroj: Ryngle

Plněná rajčata

Plněná rajčata patří mezi velmi oblíbené předkrmy či lehké večeře. Zvláště v těchto letních dnech jimi nadchnete své hosty více než tradičními chlebíčky. Nasládlou chuť rajčat je vhodné doplnit náplní s výraznější chutí, můžete použít různé ingredience, například tuňáka, sýry, vajíčka nebo i vlašský salát, viz naše recepty.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Opakovaně asi třetím rokem mi zahnívají špičky rajčat jak vidno na fotografii.zkousel jsem jeden rok přihnojovat krystalonem na rajčata a bylo to také.tento rok jsem nehnojil vůbec a také se to objevuje.jestli někdo neporadi
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zkuste co nejdříve do půdy zapravit hašené vápno. Rodělejte trochu vápna ve vodě a zalijte s ním zeminu. Tyto černé skvrny na rajčatech jsou z důvodu nedostatku vápníku v půdě, což pak způsobuje odumírání tkáně, které se projevuje takovýmto černáním. Příští rok na to pamatujte při přípravě půdy a zapravte do ní dostatek provápněného kompostu.

Zdroj: diskuze Choroby rajčat

Maso se sušenými rajčaty

Ingredience: 4 vepřové kotlety bez kosti, cca 10 kousků sušených rajčat naložených v oleji (použijeme i olej ze sušených rajčat), 4 plátky čedaru nebo jiného sýra výraznější chuti, 100 g anglické slaniny, 4 stroužky česneku, 100 ml bílého vína (suché), sůl, bílý pepř, sušený rozmarýn

Postup: Kotlety naklepeme, mírně osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem, na každou položíme plátek sýra a několik kousků rajčat. Maso podélně přeložíme, sepneme špejlí nebo jehlou a závitky obalíme plátky slaniny. Vložíme do zapékací misky, přidáme stroužky česneku, zbytek rajčat, pokapeme olejem, podlijeme vínem, přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme doměkka, před koncem odkryjeme a dopečeme dozlatova.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Plněná rajčata lučinou, česnekem a bazalkou

Suroviny:

  • rajčata
  • 1 velké balení lučiny
  • smetana dle potřeby
  • česnek dle chuti (mohou být i lístky medvědího česneku)
  • bazalka
  • sůl, pepř

Postup:

Z rajčat odkrojte vršky a vydlabejte vnitřky. Lučinu smíchejte s vybraným zbytkem rajčat, česnekem, bazalkou, solí, pepřem a nařeďte smetanou nebo mlékem. Připravenou směsí plňte vydlabaná rajčata. Takováto plněná rajčata výborně chutnají vychlazená s ledovým salátem a křupavým pečivem.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Pomazánka ze sušených rajčat

Ingredience: 150 g sušených rajčat v oleji, 1 hrnek vlašských ořechů, 1 velká hrst čerstvých bazalkových lístků, 2 lžíce dýňového nebo olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky Tamari, špetka drceného chilli, himálajská sůl (dle chuti)

Postup: Všechny suroviny nasypte do mixéru a rozmixujete je dohladka. Pomazánku podávejte s opečeným nebo čerstvým chlebem. Pokud pomazánku nespotřebujete celou, přendejte ji do uzavíratelné krabičky a skladujte v lednici.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Na rajčatech při dozrávání zůstávají zelené prstence kolem stopky, což je údajně způsobeno špatnou výživou. Poradí někdo čím přihnojit nebo roslinám schází? Při výsadbě jsem dala k rostlinám hnojivo určené pro rajčata a papriky a později jsem přihnojila kopřivovou jíchou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nedozrálé vršky rajčat kolem stopky, které zůstávají zelené, i když zbytek rajčete je již červený může mít několik různých příčin.
1. Teploty pod 15 stupňů.
2. Příliš zhutněná půda a příliš vlhká půda inhibují kořenový systém, který omezuje zrání ovoce.
3. Půda s nízkou hladinou draslíku s nedostatkem organické hmoty a vysokým pH.
4. Virová onemocnění.
5. Silné zamoření molicí.
Některé odrůdy rajčat jsou jednoduše náchylnější k této poruše než jiné.

Zdroj: diskuze Pěstování rajčat

Těstoviny se sušenými rajčaty a se smetanou

Ingredience: těstoviny dle obliby, 8 sušených rajčat v oleji, 1 cibule, 1 balení italské šunky Prosciutto, 1 smetana, 1 balení tvrdého sýra, 10 lístků bazalky

Postup: Uvaříme těstoviny. Na pánvi zpěníme cibuli na oleji z rajčat, přidáme pokrájená rajčata a podusíme. Přidáme pokrájenou šunku a zalijeme smetanou. Přidáme uvařené těstoviny a zasypeme sýrem. Dochutíme bazalkou, nejlépe čerstvou. Tento pokrm budete mít hotový cca za 15 minut. Pokud chcete ještě větší "rychlovku", můžete použít i instantní nudle.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Omáčka z rajčat na špagety

Rajčata a špagety k sobě bezpochyby patří. Zapomeňte však na těstoviny polité kečupem, omáčka z čerstvých rajčat je ke špagetám mnohem vhodnější. Když vyzkoušíte náš recept, zjistíte, že jen těžko najdete ke špagetám něco chutnějšího.

Suroviny:

  • 1 kg hodně zralých rajčat
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • bazalka
  • sůl a pepř

Postup:

Omytá rajčata neloupejte, ale pokrájejte nadrobno. Můžete použít i tyčový mixér. Na olivovém oleji osmahněte najemno nakrájenou cibulku, přidejte česnek rozetřený do pasty. Poté přisypte nasekaná rajčata a za častého míchání vařte asi 1 hodinu na malém plameni. Osolte, opepřete a přidejte pokrájené lístky čerstvé bazalky. Omáčka by měla mít velmi hutnou konzistenci, asi jako hustý krém. Servírujte ji na horké špagety a ozdobte lístky bazalky.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Těstoviny se sušenými rajčaty a rukolou

Ingredience: 1 celozrnné těstoviny (penne), sůl

Ingredience na omáčku: 2 stroužky česneku, olivový olej, 10-15 ks cherry oválných rajčat, 80-100 g sušených rajčat, 80 g rukoly, mletý pepř

Postup: Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájený česnek, k němu přidejte na kostičky nakrájená cherry rajčata a nechte vše společně dusit. Až budou rajčata úplně rozvařená, pokrájejte na malé kousky sušená rajčata. Nasypte je do omáčky společně s rukolou a zamíchejte. Dochuťte čerstvě namletým pepřem. Omáčku při přípravě nesolte, snad všechna sušená rajčata jsou hodně slaná.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Rajčata plněná šlehanou nivou

Suroviny:

  • 10 ks rajčat
  • 200 g plísňového sýru Niva
  • 1 lžíce kysané smetany
  • 100 g másla
  • petrželová nať

Postup:

Opláchnutým rajčatům vydlabejte vnitřek a nachystejte si náplň. Nivu nastrouhejte najemno, přidejte máslo, zakysanou smetanu a vše společně vyšlehejte. Našlehanou směsí plňte rajčátka, ozdobte je petrželkou a seříznutým vrškem. Nejlépe je podávat vychlazené.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Rajčata plněná hermelínem

Suroviny:

  • 8 ks rajčat
  • 150 g hermelínu
  • 100 g šunky
  • 100 g kysané smetany
  • 50 g sterilizovaného celeru
  • petrželka

Postup:

Rajčata omyjte, odřízněte kulatou stranu a vyjměte jádřinec. Připravte si náplň z nakrájeného hermelínu, nudliček celeru a nakrájené šunky. Spojte smetanou a směsí naplňte vydlabaná rajčata. Přiklopte odkrojeným dílem rajčete a ozdobte petrželkou. Podávejte jako studený předkrm nebo jako lehkou večeři.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Recept na listový špenát po italsku

Ingredience: 600 g listového špenátu, 200 g masitých rajčat, 2 menší stroužky česneku, 30 g piniových semínek, 2 lžíce olivového oleje, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, černý pepř, sůl

Technologický postup: Špenát propereme a rozebereme. Silné stonky odstraníme. Necháme okapat. Rajčata nařízneme do kříže a spaříme vroucí vodou. Pak je oloupeme, vyndáme jadérka a dužinu nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a jemně nasekáme. Piniová semínka opražíme na suché pánvi do zlatova. Špenát po částech svaříme ve vroucí osolené vodě, zchladíme ledovou vodou a necháme velmi dobře okapat. Ve velkém kastrolu rozpálíme olej a česnek v něm krátce osmahneme. Přidáme špenát a kostky rajčat, promícháme a prohřejeme. Ochutíme solí, pepřem a muškátem. Vmícháme piniová semínka a podáváme.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP