Žito je sice díky nižšímu obsahu lepku zdravější, ale špatně drží tvar (u pšeničné mouky je to naopak). Žitný chléb je nápadný svojí tmavší barvou. Vydrží také déle čerstvý. Žitná a pšeničná mouka jsou chuťově diametrálně odlišné. Po chemické stránce je jiná i jejich struktura. Pšenično-žitný chleba je doménou střední Evropy. Čím blíž ke středu Evropy, tím víc se mouka míchá s žitem. Chléb se dříve pekl jen ze žita. Toho se ale rodilo čím dál míň, a tak se začala přimíchávat pšenice. Nejdřív se dávalo deset procent, pak dvacet, podle toho, jaká byla úroda žita.
Osmdesátiprocentní žitný chléb vydrží i celý týden měkký, netvrdne a je vláčný. Jakmile se začalo dávat padesát procent pšeničné mouky, trvanlivost se snížila a rovněž chuť je úplně jiná, než bývala u klasického žitného chleba. Chcete-li koupit ten nejzdravější chléb, sáhněte po celozrnném. Pozor, celozrnný chléb nemusí být vícezrnný a naopak. Vícezrnný chléb svým názvem garantuje jen fakt, že je složen z více druhů mouk než klasický pšenično-žitný.
Žitná mouka a výrobky z ní blahodárně působí na činnost střev, proti zácpě, hemoroidům či nádorům. Je též známo, že konzumace žita prospívá celému oběhovému systému. Žitný chléb je o něco více hutný a sytější než chléb pšeničný. Ocení ho tedy i lidé, kteří se snaží regulovat svou hmotnost.
V diskuzi POSTŘIKY NA HOUBOVÉ CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.
Dobrý den,
prosím může mě někdo poradit, na převislém modřínu se objevily takové chumáčky bílé(jako mouka) s čím to postříkat a co by to mohlo být.
Moc děkuji za radu Irena
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.
Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venas.
Měl jsem do dneška zavařený hovězí guláš kde byl nastrouhaný brambor i mouka a nic mu ani po 3 měsících nebylo. Tak nevím jestli je pravda to, že začne kysat. Možná je to pravda, ale mně vydržel bez úhony.
Maso trochu naklepte, nařízněte na okrajích, osolte, opepřete, na jedné straně potřete hořčicí a obalte v hladké mouce. V tlakovém hrnci rozehřejte trochu tuku a osmahněte cibulku, ale jen do sklovata, a dejte maso opéct z obou stran. Potom podlijte a uvolněte přichycenou mouku. Přidejte namočené houby a nasekaný česnek. Zavřete hrnec a duste. Nezapomeňte kontrolovat, jestli se nepřipaluje mouka. Když je maso měkké, ještě zahustěte a můžete přidat smetanu. Chvilku provařte a servírujte například s rýží nebo knedlíky.
V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.
Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Filety pstruha Kluci v akci nakrájí na proužky, obalí v hladké mouce ochucené libečkem, drceným kmínem a solí. Smaží je na oleji dozlatova, potom je odloží na savý papír a vkládají do talíře s cuketovou polévkou.
V naší poradně s názvem JELENÍ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Může se občas jíst jeleni guláš na warfarin.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.
Postup: Do zbylé bramborové kaše přidáme hrubou mouku podle potřeby tak, abychom vytvořili tužší těsto. Můžeme přidat podle chuti jakýkoliv salám nebo třeba sýr. Poté vytvoříme placičky, vkládáme je do pánve s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova. Bramborové placky z kaše podáváme teplé i studené.
Plátky masa důkladně naklepejte, osolte, okořeňte bazalkou a provensálským kořením. Poté je obalte v mouce a dejte na pánev péct – podlévejte vodou, ne olejem. Na závěr položte na řízky kousíček másla. Podávejte s vařenými brambory.
Maso jemně naklepejte, osolte, obalte jako klasický řízek, ale opečte na grilu, ne ponořený v oleji na pánvičce. Na hotový řízek pak položte kousíček másla ve formě hoblin, citron a čerstvou petrželku. Jako příloha se hodí brambory nebo chleba.
Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek mléka, 2 lžíce oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, citrónová kůra, 2 hrnky mraženého lesního ovoce, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup: Všechny přísady pečlivě promícháme do hladkého těsta. Těsto vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 40 minut.
Do osolené vody dejte vařit hovězí maso. Jakmile bude měkké, vyjměte jej z vývaru a do vývaru dejte 2–3 lžíce kečupu. Dobře promíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté zahustěte na sucho opraženou moukou a povařte alespoň 10 minut. Omáčku dochuťte cukrem, přidejte cca 1/4 hrnečku mléka a dle chuti dosolte.
Ingredience: 600–800 g vařených brambor nebo ze zbylých brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, mouka na vál, sádlo
Postup: Opláchnuté brambory uvaříme v osolené vodě doměkka nebo placky vytvoříme ze zbylých brambor. Ihned oloupeme a necháme vychladnout. Nahrubo je nastrouháme na vál, přidáme mouku, sůl a zpracujeme v těsto, ze kterého děláme malé tenké placky a v pánvi na oleji je osmažíme dozlatova.
Ingredience: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, kakao, sádlo nebo olej na vymazání, hrubá mouka na vysypání
Postup: Vše smícháme šlehačem, troubu rozpálíme na 160 °C, formu vymažeme, nalijeme asi půlku těsta, do zbytku (co zbylo v míse) přidáme kakao a poté také nalijeme do formy. Pečeme asi 40 minut. Kontrolujeme špejlí, zda už je bábovka propečená.
V hrnci nasucho opražte hladkou mouku, přidejte vývar a vařte. Poté přidejte malé květáčky (můžete dle chuti přidat i nadrobno nakrájené brambory či mrkev) a mléko a vařte doměkka. Nakonec zčásti polévku rozmixujte a osolte. Po uvaření můžete přidat kousek másla a dozdobit polévku na talíři čerstvou zelenou natí.
Ingredience: 3 celá vejce, 1 čtvrtlitrový hrnek pískového cukru, 1 čtvrtlitrový hrnek smetany, 2 čtvrtlitrové hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na vymazání koláčového plechu
Postup: Vejce prošleháme v míse s cukrem (metličkou či vidličkou), vlijeme šlehačku, mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a připravíme lité těsto. Pečicí plech vymažeme tukem, vysypeme moukou. Předehřejeme troubu na 180 °C. Těsto vlijeme na plech, poklademe třešněmi a okamžitě vložíme do horké trouby. V horkovzdušné troubě je upečeno za 20 minut.
Bešamel z rýže od Rice&Rice představuje skvělý základ pro mnoho vynikajících receptů. Je připravený k přímému použití, bez živočišných tuků, a tedy bez cholesterolu. Rýžová bešamelová omáčka Rice&Rice je zaručeně bez lepku, bez laktózy a vyrobená z organické italské rýže. Je vynikající i pro přípravu těstovin, jako jsou lasagne, cannelloni a další zapékané těstoviny.