Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZELENINA PEČENÁ V TROUBĚ

OBSAH

Grilovaná zelenina v alobalu

Ingredience: 500 g zeleniny – baby karotka, kukuřice, 250 g hrášku, 4 ks oloupaných brambor; 4 lžíce másla, 1 lžíce koření na grilovanou zeleninu

Postup: Větší nádobu na pečení v troubě vyložte alobalem a naplňte na kostičky nakrájenou zeleninou. Posypte kořením, přidejte máslo a alobal uzavřete. Vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Diskuze

V diskuzi ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

A jaké brambory na bramboráky? Kamarádka říká C a jiná říká A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juraj.

Stačí trochu hledat, takže www.pomodo.cz/stitky…

Zdroj: diskuze Zapečené brambory v troubě

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 50 g vlašských ořechů
  • olivový olej
  • bylinky, například tymián, rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu důkladně omyjte, ale neloupejte. Poté ji zabalte do alobalu, vložte do zapékací misky a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 90 minut. Po vyjmutí z trouby alobal rozbalte, řepu propíchněte, aby z ní vyšla pára, oloupejte a nechte úplně vychladnout.

Ingredience na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička medu
  • sůl
  • pepř

Příprava zálivky:

Všechny ingredience smíchejte v misce a dochuťte solí a pepřem. Vychladlou řepu pokrájejte na plátky nebo větší kostky a na talíři zakapte zálivkou, přidejte na kousky pokrájený kozí sýr, může být i nakrájený na plátky a rozpečený v troubě nebo na grilu. Na závěr posypte sekanými ořechy, opraženými na sucho na pánvi.

Zdroj: Pečená červená řepa

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Hanuš.

Dobrý den, chtěl bych sterilovat okurky v myčce, ale program na nejvyšší teplotu má 55 - 65 stupňů. Stačí to ?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařování okurek v troubě

Pečená červená řepa se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 zakysaná smetana
  • šťáva z citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu neloupejte, jen ji důkladně omyjte a osušte. Zabalte do alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut, tak aby byla spíše poloměkká. Hned jak řepu vyndáte z trouby, vybalte ji z alobalu a propíchněte, aby z ní vyšla pára, poté oloupejte a nechte úplně vychladnout. Vychladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle, zakápněte citronovou šťávou, přidejte utřený česnek, zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale chutnat vám bude i na čerstvém pečivu.

Zdroj: Pečená červená řepa

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brandl.

Není mi jasná doba počátku zavařování třešní.
Jak poznám POČATEK ZAVAŘOVÁNÍ 7 MINUT?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Počátek zavařování se počítá od umístění sklenic do trouby a zavření dvířek. Vše musí být horké, nálev, voda v plechu a vyhřátá trouba. Pak proces zavařování započne ihned po umístění do trouby.

Zdroj: diskuze Zavařování v troubě

Recept na povidla z letních jablek

Ingredience

  • 4 kg letních jablek,
  • 1 l octa,
  • 1 kg cukru.

Postup

Oloupaná letní jablka bez jadřinců vaříme s trochou vody a octem asi 30 minut. Pak přidáme 1 kg cukru a ještě vaříme 15 minut. Nakonec vmícháme sáček Petolu a po přejití varem plníme do sklenic a zavíčkujeme. Takto připravená povidla z letních jablek vydrží až 4 roky.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Agnes Vimpelová.

Mám dotaz, jak dlouho vydrží zavařené hotové jídlo? Chci to zavařovat v troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sterilizace hotových jídel umožňuje jejich uchování po dlouhou dobu. Zavařené jídlo vydrží měsíce.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Nedělní pečená krůta se zelím

Ingredience: 1 celá krůta nebo krůtí stehna, sůl, kmín, červené zelí, cibule, sůl, ocet, cukr, 1 kg uvařených brambor a hrubá mouka, krupice, hladká mouka, vejce

Postup: Na pečenou krůtu nebo stehna nám postačí obyčejná sůl, pepř, kmín a pomalé pečení při 200 °C v troubě cca 4 hodiny. Mezitím se pustíme do přípravy kyselého zelí. Na sádle orestujeme cibuli, přidáme cukr, mouku a zalijeme horkou vodou. Zásmažku smícháme se zelím a dochutíme solí, octem a cukrem. A nakonec si připravíme domácí bramborový knedlík z vařených brambor a hrubé mouky, krupice, vejce a trochy soli. Upečenou krůtu nebo stehna podáváme s předem připraveným červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Zdroj: Pečená krůta – recepty

Recept na jablečná povidla v troubě

Ingredience

  • 2 kg oloupaných jablek bez jadřinců,
  • citron dle chuti a kyselosti jablek,
  • 600 g cukru krupice,
  • 1,5 lžičky mleté skořice,
  • 2 vanilkové cukry.

Postup

Jablka pokrájíme na kousky, rozmixujeme ponorným mixérem, dáme do vyššího pekáčku, podlijeme troškou vody (0,2 dcl), pokapeme citronovou šťávou a necháme rozpéct se špetkou nastrouhané citronové kůry. Během pečení mícháme, aby se nám nepřipálila. Pečeme na 180 °C, zamícháme po půlhodince, pak zase po půlhodince a opět po půlhodince. Když jsou jablka rozpečená, přidáme cukry, skořici a vše dohromady pečeme. Ochutnáme a popřípadě dochutíme. Protože používáme různé odrůdy jablek, budeme potřebovat povidla například přisladit nebo přikyselit. Povidla používáme na koláče, vdolky, palačinky, do buchet. Dají se i lehce zavařit do sklenic a použít, kdy se nám zlíbí. Pečená jablečná povidla plníme do skleniček od majonézy či přesnídávky, a to asi 1 cm pod okraj. Pevně uzavřeme a v hrnci s vodou (na dno dáme utěrku!) při 90 °C zavaříme cca 15 minut. Po vytažení ani neobracíme dnem vzhůru, jen necháme pomalu zchladnout.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Grilovaná zelenina v troubě

Ingredience: 250 g šalotky, 2 žluté a červené papriky, 700 g malých cuket, 4 lžíce olivového oleje, 1 menší snítka rozmarýnu, 1 bobkový list, 3 lžíce octa Balsamico, 2 lžíce portského červeného vína, 1 stroužek česneku, 1 menší svazek bazalky, pepř, sůl

Postup: Papriky opláchneme a opečeme v troubě při 250 °C, až se na slupce začnou tvořit puchýřky. Během grilování jednou obrátíme. Papriky vyjmeme, osolíme a necháme vychladnout pod vlhkou utěrkou. Cukety opereme, špičky odřízneme. Šalotky oloupeme a oba druhy zeleniny podélně rozpůlíme. Na plechu smícháme olej, jehličky rozmarýnu, sůl, rozdrcený bobkový list a pepř. V této směsi obalíme šalotky a cukety. Poté je naskládáme na plech tak, aby šalotka byla pokrytá. Zasuneme do střední části trouby vyhřáté na 220 °C a 30 minut zapékáme, dokud zelenina nezhnědne. Papriky oloupeme, jadérka a stopku odstraníme. Šťávu z paprik smícháme s octem, portským, solí a pepřem. Česnek a bazalku nasekáme. Papriku pokapeme šťávou, opepříme, posypeme bazalkou a česnekem, dáme stranou do tepla. Na servírovací mísu naaranžujeme všechnu zeleninu a podáváme.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ KLOBÁSY BEZ UZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Klobásy bez uzení péct v troubě nebo vařit..
Jak dlouho, na kolik stupňů. Při uzení čas i teplotu uvádíte. Děkuji. Pavel

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí klobásy bez uzení

Pečená červená řepa podle Jamieho Olivera

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce octa
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu omyjte a oloupejte, rozkrájejte na osminky, máte-li menší, postačí čtvrtiny či poloviny. Vezměte si větší díl alobalu, řepu na něj rozprostřete, přidejte neoloupané stroužky česneku, okořeňte majoránkou, solí a pepřem, z jedné strany alobal důkladně uzavřete, z druhé nechte ještě otevřený pro dodání zbylých tekutých ingrediencí. Přilijte ocet a olej a uzavřete alobal i z druhé strany, kousky řepy nechte pořád rozprostřené do jedné vrstvy. Přendejte do zapékací mísy nebo do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi hodinu, máte-li větší kousky řepy, klidně o něco déle, aby byla řepa měkká. Upečené rozbalte, přendejte na talíř, můžete posypat ještě čerstvými bylinkami, a podávejte.

Zdroj: Pečená červená řepa

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadja.

Citát: "Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů."
- Mělký plech bývá tak 1 cm vysoký, takže do něj 2-3cm vody nenalijeme.
- Plech pak zalijeme vodou - zaléváme asi sklenice uložené na plechu, nikoliv plech, to bychom vodu lili přímo do trouby.
-----------------
Nesrovnalosti:
Zavařování masa na dovolenou (v hrnci):
"Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj"
Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce:
"Sklenice neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci."
Dotaz: TAKŽE PLNÍME AŽ PO OKRAJ, NEBO S MEZEROU?
------------------
Při zavařování v mikrovlnce doporučuji sklenice podložit talířem s trochu zvýšeným okrajem - pokud tekutina vyteče, aby se nerozlila po celé troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zavařování se sklenice plní s okrajem. Mezi víčkem a obsahem musí být mezera alespoň půl centimetru. Je to proto, že při zavařování se vlivem zvýšené teploty zvetšuje objem obsahu a ten by mohl vytékat. Samotné vytékání nevadí, ale hrozí, že se s tekutinou může pod víčko dostat i pevná struktura, třeba svalové vlákno, které pak způsobí neťesnosti a zkažení obsahu.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic v troubě

Pečená husa s jablky

Ingredience: 1 husa o velikosti 3–4,5 kg, 2 jablka, hřebíček, kmín, sůl, voda

Technologický postup: Husu očistíme, omyjeme pod horkou tekoucí vodou, osolíme, posypeme kmínem. Do jablek zapícháme hřebíčky a ty pak vložíme dovnitř husy. Husu pečeme přikrytou v pekáči v horkovzdušné troubě 4–5 hodin. Pečeme ji ve vlastním tuku pozvolna při 140–120 °C pěkně doměkka a jen trochu podléváme horkou vodou. Pokud je husa velmi tučná, odebereme tuk dříve, než ji začneme podlévat. Nezapomínáme propichovat kůži vidličkou, obzvláště mezi stehny a mezi tělem a křídly, ale pozor: nepropichujeme až do masa, musí vytékat tuk, ne šťáva z masa. Husí tuk je velmi chutný a později se může hodit. Jakmile je husa měkká, grilujeme ji nepřikrytou cca 30 minut, dokud se neudělá hnědavá kůrčička. Pokud máme i husí játra, dáme je péct nejlépe zvlášť do menšího kastrolu s trochou másla a solíme až úplně ke konci, aby nám neztvrdla.

Zdroj: Pečená husa - návod

Pečený pstruh na česneku

Ingredience: pstruh lososový v celku nebo filety, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, špetka soli

Doporučená příloha: rýže, zelenina, opečené brambory

Postup: Vykuchaného pstruha podélně rozřízneme a zbavíme hlavní kostry (pokud kupujeme filety, máme přípravu o to jednodušší). Potřeme bohatou vrstvou česnekového másla (kvalitní máslo smíchané se dvěma rozmačkanými stroužky česneku). Smažíme na pánvi na rozehřátém másle po obou stranách, dokud není maso měkké. Podáváme s rýží nebo opečenými bramborami a čerstvou zeleninou. Nezapomeneme zakápnout citronovou šťávou

Zdroj: Příprava pstruha v troubě

Diskuze

V diskuzi BRAMBORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den, prosím o odpověď na otázku, která zelenina se nesmí pěstovat po bramborách, která naopak ano.
Děkuji VS

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brambory

Vepřová panenka pečená v troubě s lahodnou omáčkou

Suroviny:

  • 800 g vepřové panenky
  • 1 lžíce pískového cukru
  • 4 lžíce hrubé mořské soli
  • ½ svazku čerstvého tymiánu
  • ½ svazku čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce másla na smažení

Na omáčku

  • 2 ks šalotky
  • 1 lžička kmínu
  • 220 g sušených švestek
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

Smíchejte cukr, sůl a nasekané bylinky, směsí důkladně potřete maso, zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu marinovat. Pak maso opečte ze všech stran na másle, vložte do pekáčku, trošku podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut, nebo dokud maso nezměkne.

Poté si připravte omáčku: nakrájenou šalotku, kmín a pokrájené švestky orestujte na pánvi s rozpuštěným máslem, zaprašte moukou, promíchejte, zalijte smetanou a vařte asi 15 minut.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Jablečná povidla s octem

Ingredience

  • 5 kg jablek,
  • 2,5 kg cukru,
  • 1/8 l octa.

Postup

Vyzrálá, klidně i popadaná jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V porcelánové nebo skleněné míse smícháme jablka s cukrem a octem a necháme 24 hodin odstát. Poté vše přendáme do hrnce a svaříme, až jablka zesklovatí. Horká jablečná povidla nalijeme do čistě vymytých sklenic a pořádně zavíčkujeme. Jablečná povidla jsou velice dobrá a vhodná hlavně na koláče a lívance. Vydrží dlouho a neztrácí barvu.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Pomalu pečená krůta

Postup: Krůtu pečte pomalu při nízkých teplotách delší dobu. Až teprve na konci pečení teplotu zvýšíte a vytvoříte křupavou kůrku, tak zůstane maso šťavnaté a křehké. Krůta pečená přes noc se peče v první fázi při teplotě do 100 °C horkým vzduchem přes celou noc. Pečený kus je vždy třeba zakrýt poklicí nebo druhým pekáčem, přičemž drůbež není třeba podlévat vodou – postačí z masa uvolněná šťáva a tuk, které se ze zakryté nádoby při teplotě pod bodem varu odpařují jen minimálně. Když maso téměř změkne, kůži potřete tukem nebo tučným výpekem, zvyšte teplotu v troubě na 180–200 °C a nezakrytou drůbež dopékejte tak, aby se kůže vypekla dokřupava. Při této úpravě bude maso křehké a šťavnaté.

V celku pečená krůta se v první fázi peče hrudím dolů – podložte ji pečicím papírem, aby se kůže nepřipékala a nepotrhala. V polovině úpravy drůbež obraťte a pečte ji tak až do konce. Pokud chcete péct krůtu celou bez nádivky, doporučuje se ji rozpůlit a půlky péct kůží navrch. Ušetříte tak čas i energii. Když pečenou drůbež vyjmete, nechte v troubě výpek vysmahnout do červeno-hněda. Nesmíte to však přehnat a výpek připálit, protože by šťáva zhořkla. Takto vysmahnutý výpek pak už stačí jen zalít trochou vody nebo vývaru, z okrajů pekáče do vody důkladně oškrábat napečeniny a vše provařit. Pokud chcete mít více šťávy, můžete tuk v okamžiku, kdy se výpek zbarvil do bronzova, osmahnout s troškou hladké mouky. V podstatě tak z vypečeného tuku připravíte jíšku. Pokud chcete dietnější variantu receptu, nezahušťujte výpek, dosáhnete tak výrazně slané přírodní šťávy. Do hotové, případně procezené šťávy zašlehejte kousek syrového másla. Upečenou drůbež naporcujte, vložte do pekáče, přelijte ji šťávou a nechte před podáváním čtvrt hodinky dotáhnout v troubě při teplotě kolem 80 °C. Tento recept vyžaduje delší přípravu, ale s výsledkem budete velmi spokojeni.

Zdroj: Pečená krůta – recepty

Grilovaná zelenina na grilu

Ingredience: 2 červené papriky, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, 1 stroužek česneku utřený nožem, 1 červená chilli paprička zbavená semínek nasekaná najemno, 1 lilek nakrájený na kolečka, 1 větší cuketa na kolečka, 2 červené cibule nakrájené na kolečka, 6 sušených rajčat nakládaných v oleji na proužky, 1 hrst černých oliv, sůl, pepř

Postup: Papriky nechte pod grilem v troubě zcela zčernat. Dejte je do mísy a přiklopte talířem. Zatímco papriky chladnou, smíchejte ve velké míse olej, ocet, česnek a chilli papričku. Kolečka lilku, cukety a cibule postupně opečte na grilu. Cuketa a cibule mohou být do poloměkka, lilek udělejte absolutně měkký. Poté zeleninu dejte do mísy s marinádou a pořádně ji promíchejte. Papriky oloupejte a nakrájejte na nudličky. Spolu se sušenými rajčaty a olivami vmíchejte k zelenině. Osolte a opepřete podle chuti. Můžete rovněž ještě zastříknout olejem. Servírujte k sendvičům s kozím sýrem nebo k masu.

Zdroj: Grilovaná zelenina jako příloha

Vepřová panenka pečená na zelenině

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plnotučná hořčice
  • sůl, pepř, červená paprika
  • 5 ks brambor
  • 1 brokolice
  • 2 mrkve
  • fazolové lusky
  • hrášek
  • 2 lžičky olivového oleje

Postup:

Vepřovou panenku potřete hořčicí, osolte, opepřete a vložte do pekáče. Přidejte k ní na kroužky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, brambory na kolečka, mrkev, brokolici a ostatní zeleninu. Poté zeleninu také osolte, opepřete, posypte trochu červené papriky a přidejte 2 lžičky olivového oleje a trošku vody. Všechno dobře promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 40 minut. Podávejte nejlépe s brambory.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Husa pečená 13 hodin

Ingredience: husa o velikosti 3,5–4,5 kg, 4 lžíce kmínu, sůl

Technologický postup: Z husy oškubejte přebytečné brka, případné jemné peří opalte zapalovačem. Z opeřence vyndejte droby. Okrájejte přebytečný tuk, odstraňte křídla před prvním záhybem. Maso opláchněte a papírovou utěrkou osušte. Osolte, i zevnitř, a vydatně okmínujte (opět vhoďte pár kmínů i dovnitř těla). Husu dejte na pekáč a podlijte vodou. Celou husu zakryjte alobalem nebo přiklopte vrškem pekáče. Nastavte teplotu na 70–80 °C, vložte husu do trouby a běžte klidně spát. Pozor na moderní trouby, většinou mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne. Po dvanácti hodinách odstraňte alobal (víko), husu velkou jehlicí propíchejte, lehce polijte výpekem a zvyšte teplotu na 180 °C. Husu nechte v troubě zezlátnout, trvá to zhruba hodinu. Poté naběračkou odeberte vyškvařený tuk, drůbež naporcujte a podávejte lehce přelité zbylým výpekem. Kůrka je krásně křupavá a maso tak měkké, že samo odpadává od kosti. Rozhodně není vysušené.

Zdroj: Pečená husa - návod


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP