Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZAPEČENÉ BRAMBORY SE SMETANOU

OBSAH

Zapečené brambory se smetanou

Ingredience: 400 g brambor, 2 cibule, sůl, pepř, 100 g šunky, smetana

Postup: Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vymažeme plech, na který poklademe brambory v jedné vrstvě. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a polovinu dáme na brambory, které posypeme rovněž šunkou nakrájenou na malé kostičky (také dáme pouze polovinu). Na první vrstvu poklademe zase brambory a posypeme zbytkem cibule a šunky. Nakonec dáme opět vrstvu brambor. Celé zalijeme smetanou (brambory jsou osolené a trošku opepřené) a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Diskuze

V diskuzi ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

A jaké brambory na bramboráky? Kamarádka říká C a jiná říká A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juraj.

Stačí trochu hledat, takže www.pomodo.cz/stitky…

Zdroj: diskuze Zapečené brambory v troubě

Zapečené brambory se smetanou a masem

Ingredience: 400 g brambor, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 vejce, 200 g tvrdého strouhaného sýra, 300 g vepřové kýty, 200 ml smetany na šlehání, sůl, pepř

Postup: Brambory a kýtu nakrájíme na plátky. Postupně klademe do pekáčku, vždy osolíme, opepříme. Vejce rozklepneme a rozšleháme, vlijeme ke smetaně a touto směsí zalijeme maso a brambory. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme, až je smetana na povrchu zlatá (45 minut). Zapečený pokrm můžeme posypat sýrem a nasekanou petrželkou.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Zapečené brambory se zelím

Ingredience: 10 ks středně velkých uvařených brambor ve slupce, 2 hrsti kysaného vymačkaného zelí, 2 kelímky zakysané smetany, 2 hrsti anglické slaniny, 1 cibule, sůl, pepř

Postup: Syrové brambory nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme na dno brambory, osolíme, opepříme a dáme vrstvu osmažené uzeniny. Na uzeninu navrstvíme zelí a opět brambory (sůl, pepř), uzeninu a končíme zelím. Takto navrstvený pekáček zalijeme zakysanou smetanou (pokud je hodně hustá, naředíme kapkou mléka) a dáme zapéct do trouby, dokud nám smetana navrchu lehce nezrůžoví.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Diskuze

V diskuzi DOTTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kott Jaroslav.

Dnes jsem zjistil, že asi u každého hnízda brambor sje v zemi díra a do ní nalézají včely či vosy. Brambory dobře zalévám. Letos zde na chalupě pěstuji brambory poprvé a jsem z toho pryč-bojím se i brambory okopávat. Poraďte prosím co mám dělat. Děkuji za radu. Kott Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den,
měla jsem vosy v záhonu s jahodami. Zkoušela jsem kdeco, nakonec jsem se jich (spíše náhodou) zbavila tak, že jsem do díry nastříkala sprej proti vosám, zastrčila tam hořící sírový papírek a ono to blaflo. Vosy tam pak už nelítaly.

Zdroj: diskuze Dottaz

Zapečené brambory se špenátem

Ingredience: 100 g pórku, 800 g brambor, 50 ml mléka, 300 g listového špenátu, sůl, 100 g strouhaného sýra, 3 vejce

Postup: Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka asi 0,5 mm silná a vyskládáme je do vymazané formy. Na brambory nasypeme pórek, osolíme a poklademe spařeným špenátem. Přikryjeme plátky brambor. Brambory se špenátem a vejcem dáme na 15 minut zapéct. Posypeme sýrem a zalijeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Takto zapékáme dalších 20 minut. Zapečené brambory se špenátem a vejcem podáváme ještě teplé jako zdravý hlavní chod.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Zdravim proc ani ne brambory ?
Dnes jsem koupil pastiku ve skle brambory tam byli.
A
Ja je mel.v polévce acca měsíc ok.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Zapečené brambory s brokolicí

Ingredience: 1 brokolice, 1 cibule, 1 kelímek Cottage, 1 kelímek smetany, 1 kg brambor, 100 g eidamu, 2 vejce, sůl, oregano, mletý černý pepř, tuk na vymazání

Postup: Nejprve dáme vařit brambory. Vybereme si nějaké větší a dáme je vařit i se slupkou, dokud nezměknou. Brokolici očistíme a také ji dáme vařit, a to doměkka. Mezitím nakrájíme cibuli na kolečka a oloupaný česnek na plátky. V misce rozmícháme vejce se smetanou (popřípadě s mlékem) a okořeníme dle chuti solí, oreganem a pepřem.

Hotové uvařené brambory oloupeme a nakrájíme je na širší plátky. Brokolici rozebereme na menší části a též ji pokrájíme na plátky. Vezmeme si zapékací mísu, vymažeme ji tukem a dno vyložíme plátky brambor. Osolíme, opepříme, opět dochutíme dle libosti kořením a pokládáme plátky brokolice. Zase okořeníme a přelijeme polovinou zálivky. Jako poslední vrstvu dáváme brambory a přelijeme zbytkem zálivky. Pak je posypeme strouhaným sýrem a pečeme v troubě dozlatova. Zapečené brambory s brokolicí podáváme jako hlavní jídlo.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Francouzské brambory versus zapečené brambory

Většina z nás si pod názvem „francouzské brambory“ představí zapečené brambory se salámem, vajíčkem, sýrem a případně i cibulí. Proč zrovna název francouzské brambory? To asi nikdo neví. Receptů na francouzské brambory je mnoho a každá domácnost si je obměňuje o ingredience, které má ráda.

Zapečené brambory jsou vrstvený pokrm připravený v jedné nádobě. Základ tvoří brambory, uzenina, cibule, zelenina, vejce, sůl, pepř. Navzdory některým předpisům, které uvádějí brambory vařené, je praktičtější použít brambory syrové. Vařené brambory se jednak musí připravit dopředu a nechat vychladnout, a to zabírá čas. A také máme k dispozici jen určité množství brambor, takže jich někdy může být málo. Syrové brambory můžeme oloupat další a dle potřeby přidat. Na výsledné chuti se nic nemění, jestliže použijete brambory vařené nebo syrové. Mění se pouze doba přípravy, která se u syrových brambor prodlužuje. Zapečené brambory jsou již domestikovaným pokrmem.

Francouzské brambory, nebo zapečené brambory? V podstatě jde o jeden pokrm, který je nazýván dvěma názvy. Záleží jen na nás, jak je připravíme, někdo se salámem, druhý se zeleninou. Podstatné je, že se vždy jako hlavní ingredience použijí brambory a něco...

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Diskuze

V diskuzi TVAROHOVÝ KRÉM DO DORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára Kubíčková.

Dobry den,
Chtela bych se zeptat zda do kremu Tvarohový krém se zakysanou smetanou
Patri tvaroh ve vanicce, nebo ten "tvrdy" jen zabaleny v obalu.
Jednou jsem tento recept udelala s vanickovym a krem nedrzel ani po ztuhnuti tvar.
Dekuji Kubíčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tvarohový krém do dortu

Zapečené brambory s mletým masem

Ingredience: 500 g mletého masa, 700 g brambor, 500 g rajčat, 1 cibule, olej, 2 vejce, pepř, sůl, pažitka, 4 lžíce másla

Postup: Na oleji osmahneme mleté maso s cibulkou, osolíme, opepříme, přidáme pažitku a směs spojíme vejci. Brambory střídavě prokládáme v míse připravenou směsí. Poslední vrstvu ozdobíme rajčaty. Podlijeme trochou vody a pečeme. Po upečení povrch polijeme rozpuštěným máslem.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Diskuze

V diskuzi ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

topinambury miluju , kupuji je na diatop.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Židovské brambory topinambury

Zapečené těstoviny se smetanou a špenátem

Ingredience: 500 g těstovin, 1 vejce, 400 g mraženého špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýra, mletý černý pepř, sůl, olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme špenát, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, rozkvedlané vejce a necháme srazit. Těstoviny uvaříme podle návodu na balení. Špenát a těstoviny smícháme dohromady a dáme do olejem vymaštěné zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C. Směs můžeme podle chuti posypat strouhaným sýrem. Zapečené těstoviny se špenátem a sýrem podáváme ihned po dopečení jako hlavní chod.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA APLIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Řihošek.

Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné aplikovat postřik na již rozkvetlé brambory.
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na aplikaci

Zapečené těstoviny se slaninou a smetanou

Ingredience: 500 g těstovin, 250 ml smetany, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 100 g tvrdého sýra, olej, 150 g slaniny

Technologický postup: Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou slaninu a osmažíme, nalijeme smetanu a krátce povaříme a dochutíme solí a pepřem. Uvaříme těstoviny v osolené vodě a poté přimícháme do připravené omáčky. Takto připravené těstoviny dáme do vymazané zapékací mísy, polijeme rozšlehanými vejci a posypeme nastrouhaným sýrem. Těstoviny vložíme do předehřáté trouby a zapékáme cca 30 minut.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Zapečené těstoviny se smetanou a nivou

Ingredience: 500 g těstovin, 60 g tuku, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g šunky, 150 g nivy, hříbky, česnek, mletý pepř, sůl, cibule

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Hříbky očistíme a nakrájíme na kousky. Šunku nasekáme na kostičky. Cibulku mírně osmahneme společně se šunkou a hříbky, poté zalijeme smetanou. Osolíme, opepříme a necháme krátce povařit. Můžeme přidat prolisovaný česnek. Těstoviny si mezitím uvaříme podle návodu na obalu. Omáčku smícháme s uvařenými těstovinami, přidáme nastrouhanou nivu a dáme do pekáčku. Vše společně krátce zapečeme v troubě. Zapékané těstoviny se šunkou a nivou podáváme jako teplý hlavní chod.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ BRAMBOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M. Chalupníková.

Letos se podařilo kamarádce vypěstovat z jedné odrůdy brambory,které se po uvaření nedají jíst,jsou hořké. Čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

V bramborách může být solanin a ten produkuje hořkou chuť, i když brambory nemají žádné zelené skvrny. Někteří lidé jsou citlivější na solanin a vnímají jeho hořkou chuť silněji než ostatní lidi.

Zdroj: diskuze Pěstování brambor

Zapečené těstoviny s kuřecím masem, žampiony, nivou a smetanou

Ingredience: 3 kuřecí prsa (menší), 500 g těstovin, 200 g nivy, 250 g žampionů, sůl, mletý pepř, majoránka, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany

Technologický postup: V osolené vodě uvaříme těstoviny. Mezitím nakrájíme na malé kousky nebo nudličky kuřecí maso. To osmažíme na pánvi, okořeníme solí a pepřem. Přidáme oloupané žampiony a 15–20 minut dusíme pod pokličkou. Poté smícháme těstoviny s kuřecím masem a žampiony, prolisovaným česnekem, přidáme majoránku, pepř a dosolíme. Nakonec přimícháme nastrouhanou nivu. Vše vyklopíme na zapékací mísu, posypeme zbytkem nivy a zalijeme smetanou. Dáme zapéct na 180 °C přibližně na půl hodiny.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Francouzské brambory se smetanou

Ingredience: 500 g brambor, 120 ml smetany, 2 vejce, 100 g šunky, 80 g eidamu, cibule, olej na vymazání zapékací misky, sůl, pepř.

Postup: Nejprve uvaříme brambory (vaříme je cca 15 minut; nevadí, když budou o něco tužší). Necháme je vychladnout a poté je nakrájíme na malé kostičky. Vymažeme zapékací misku a na její dno dáme brambory, na ně šunku, cibuli a vejce, osolíme, opepříme. Postup zopakujeme ještě jednou a vše ,,zakončíme“ bramborami. Ty bohatě posypeme nastrouhaným sýrem a celou směs zalijeme smetanou. Vložíme do trouby a pečeme přikryté cca 20 minut na 180 °C. Poté víko misky či alobal sejmeme a zapékáme dalších 15−20 minut dozlatova.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory

Zapečené těstoviny se zakysanou smetanou

Ingredience: 2 kuřecí prsa, 500 g těstovin, 1 pórek, 10 žampionů, 200 ml kysané smetany, 200 g tvrdého sýra, 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžička kari, sůl, mletý pepř, olej

Technologický postup: Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky, pórek na kolečka a žampiony na plátky. Na rozpáleném oleji orestujeme kuřecí kousky, přidáme pórek, žampiony a orestujeme skoro doměkka. Přidáme kari, sůl a pepř. Uvaříme těstoviny v osolené vodě doměkka, slijeme a dáme do zapékací mísy. Přidáme orestované maso s pórkem a žampiony, zalijeme sladkou smetanou, přidáme zakysanou a promícháme. Posypeme sýrem a krátce zapečeme ve vyhřáté troubě, než se smetana trochu vsákne.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Zapečené těstoviny zalité smetanou

Ingredience: 500 g těstovin, 200 g kuřecího masa, 250 ml smetany, 100 ml mléka, 3 ks taveného sýra, 250 ml zakysané smetany, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl, rajče, kapusta, hrášek, žampiony, kukuřice, paprika

Technologický postup: Nejdříve dáme do hrnce uvařit těstoviny podle návodu na obalu. Než se nám uvaří, důkladně vymažeme zapékací mísu nebo pekáč máslem. Kuřecí maso předvaříme nebo osmahneme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Volíme ji podle chuti. V míse smícháme uvařené těstoviny se zeleninou. Přidáme kousky masa a podle chuti osolíme, opepříme. Můžeme přidat sladkou papriku, bylinky (bazalku). Důkladně promícháme. Poté připravíme omáčku. Smetany a mléko slijeme dohromady a rozšleháme se sýrem. Těstovinovou směs vložíme do pekáče a přelijeme omáčkou, vložíme do trouby a na 200 °C zapékáme přibližně dvacet minut. Zapečené těstoviny se smetanou můžeme ozdobit čerstvými bylinkami a přidat zeleninový salát. Podáváme teplé.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Zapečené těstoviny se salámem a smetanou

Ingredience: 500 g těstovin, 400 g gothajského salámu, 5 vajec, 1 cibule, sůl, majoránka, mletý pepř, máslo

Technologický postup: Uvaříme těstoviny podle návodu na obalu a scedíme. Gothajský salám (vcelku) nahrubo nastrouháme. Mezitím zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku na másle, do které vysypeme nastrouhaný salám. Smažíme za stálého míchání několik minut, dokud salám nepustí šťávu. Hmotu smícháme s těstovinami. Vše nasypeme do vymaštěného pekáče a rozprostřeme. Rozšleháme si 5 vajec, které osolíme a okořeníme, nezapomene, že salám a těstoviny už jsou ochucené. Vejce vlijeme rovnoměrně na těstoviny se salámem. Pekáček přikryjeme a pečeme v troubě při 170 °C asi 35–40 minut. Poté sejmeme pokličku a přibližně 5 minut pečeme bez ní, dokud vrchní těstoviny nezačnou hnědnout. Dobré je, když křupou mezi zuby. Zapečené těstoviny se salámem podáváme se sladkokyselou okurkou.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Zapečené těstoviny se smetanou a kuřecím masem

Ingredience: 400 g těstovin, 200 g kuřecího masa, 200 g zeleniny, 1 lžička černého mletého pepře, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregana, 2 lžičky soli, 3 vejce, 200 ml mléka, 200 ml smetany

Technologický postup: Uvaříme těstoviny podle návodu, přecedíme a necháme okapat. Maso očistíme a nakrájíme na kostky nebo nudličky. Zeleninu zvolíme podle chuti. Očistíme ji a nakrájíme na nudličky nebo kostky. Můžeme použít i mraženou zeleninu. Na pánvi opečeme kuřecí maso a přidáme zeleninu. Když jsou maso i zelenina osmažené, přidáme do pánve těstoviny. Posypeme solí, pepřem, oreganem a bazalkou. Vše důkladně promícháme. Obsah pánve přesypeme do zapékací mísy. V mléce rozmícháme vejce a smetanu se lžičkou soli a přelijeme těstoviny. Těstoviny s kuřecím masem pečeme v troubě přibližně půl hodiny, dokud se na povrchu nevytvoří růžová kůrka. Zapečené těstoviny s kuřecím masem podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP