Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VÁNOČKA

OBSAH

Vánočka ze 6 pramenů

Vykynuté těsto si rozdělíme na šest stejně velkých dílů. Ty si vyválíme na stejně dlouhé prameny, které si na jednom konci spojíme dohromady a můžeme začít plést podle návodu vánočku z šesti pramenů.

Zdroj: Vánočka

Jak se plete vánočka

Vánočku můžeme plést najednou ze šesti pramenů nebo jednodušším způsobem, to znamená, že se naskládají tři patra na sebe. Skládaná vánočka se plete celkem z devíti pramenů. Spodní patro se plete ze čtyř pramenů, které se mírně promáčkne, aby nám prostřední patro dobře drželo. To uděláme tak, že upleteme klasický cop ze tří pramenů. Poslední patro se splete do spirály ze dvou pramenů. Okraje z obou stran přimáčkneme dohromady a vtlačíme pod vánočku, aby se nám nerozpletly. Před pečením ji můžeme ještě vyztužit špejlemi.

Zde se můžete podívat na další způsoby, jak plést vánočku.

Zdroj: Vánočka

Vánočka

Vánočka je symbolem plodnosti a nového života, protože svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Vánočka se konzumuje převážně o Vánocích, ale i o jiných výjimečných svátcích. Již v minulosti bylo zvykem, že každá hospodyně pekla vánočku. Každý člen domácnosti dostal na Štědrý den krajíček, včetně dobytka, protože se věřilo, že mu to přinese zdraví. Nebo se do těsta zapékala mince, a ten kdo ji našel, měl být celý příští rok zdravý a bohatý. Když někdo vánočku spálil nebo mu při pečení praskla, bylo to špatné znamení. Vánočku také dostávali koledníci na sv. Štěpána. Na přípravu vánočky budete potřebovat mouku, mléko, máslo, droždí, rozinky, mandle, máslo, vanilku, cukr a sůl. Výborná je namazaná máslem, marmeládou nebo medem a k tomu káva, melta nebo mléko.

Zdroj: Vánočka

Vánočka z domácí pekárny

Suroviny:

  • 400 ml mléka
  • 1/3 rozpuštěné Hery
  • 2 vejce
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kostka droždí
  • kůra z poloviny citronu
  • nasekané mandle a rozinky
  • vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup:

Všechny suroviny, jak jdou za sebou, vložíme do domácí pekárny na program Těsto. Kromě nasekaných mandlí a rozinek. Ty přihodíme po prvním pípnutí a necháme promíchat. Poté přendáme těsto do mísy a necháme kynout. Po vykynutí si těsto na vále rozdělíme na takový počet dílů, z kolika vánočku chceme plést. Upletenou vánočku pomažeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 160  C asi hodinu. Aby se vánočka nerozjela, zapíchneme do ní na třech místech špejli. Kdyby se vánočka připalovala, přikryjeme ji alobalem.

Zdroj: Vánočka

Jak se dělá vánočka do formy

Vánočka do formy je úplně jednoduchá.

Suroviny:

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg tuku (například Hera, Perla)
  • 3–4 žloutky + sníh z bílků
  • 2 dkg droždí
  • 1/3 l mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • oříšky, sekané mandle, rozinky

Postup:

V míse zpracujeme tuk s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Poté přidáme připravený kvásek z mléka a droždí, polohrubou mouku, špetku soli, oříšky, mandle, rozinky a vypracujeme v těsto. Nakonec přidáme sníh z bílků a dopracujeme. Po vypracování dáme do vymaštěné formy vysypané moukou a necháme ještě asi 30 minut vykynout. Nakonec pečeme ve středně teplé troubě asi hodinu. Ještě teplou cukrujeme.

Zdroj: Vánočka

Zkušenosti s domácí pekárnou

Kdo již vlastní domácí pekárnu, jistě dobře ví, že se v ní dá míchat, hníst, kynout, péct, ale i vařit. A kdo to nevěděl, tomu už jsme to sladké tajemství prozradili. Domácí pekárna je opravdu výborný pomocník, postará se o vaše těsto tak, že i kdybyste se sebevíc snažili, nezvládnete to bez ní lépe. Důkladně všechny suroviny promíchá, zahřeje, ohlídá správnou teplotu a nakonec upeče výborný chléb. Co navíc ještě oceníte, že nenaděláte žádné velké nádobí.

Já osobně nedám na domácí pekárnu dopustit, nekupovala jsem si ji cíleně, dostala jsem ji jako dárek a chvíli mi trvalo, než jsem si k ní našla cestu a než jsem sama zjistila, jak je vše rychlé a jednoduché, zpočátku to byl takový malý pokus–omyl, ale dnes musím říct, že si bez ní neumím představit kynuté těsto. Taková vánočka, o jejíž recept se tu s vámi určitě podělím, by u nás nikdy bez pekárny nebyla tak nadýchaná a vláčná. Dříve jsem si dokonce raději vánočku kupovala než pak přemlouvat rodinu, aby snědli alespoň část toho mého díla. Dnes vím, že jedna vánočka rozhodně stačit nebude. Osobně pekárnu využívám častěji k tvorbě sladkých kynutých těst než k pečení chleba, ale to hlavně proto, že sladké máme opravdu rádi.

Zdroj: Domácí pekárna

Historie

V historii se sladké pečivo připravovalo především z mouky, sezonního ovoce a toho, co se dalo uchovávat přes zimu. Čokoláda byla téměř nedostupná, takže se tradiční sladké pečení muselo obstarat z domácích zdrojů. Mezi tradiční české a moravské moučníky patří bezpochyby bábovka, štrúdl, piškotové rolády, buchty a koláče. Na Vánoce nesmí chybět vánočka, o Velikonocích mazance a beránek. Nezapomenutelný je i klasický perník. Rozdíl mezi perníkem a bábovkou je v tom, že perník se peče ve vyšším pekáčku, kdežto bábovka v tradiční formě. Vždyť vláčná bábovka jako od babičky je přímo gastronomický zážitek.

Zdroj: Bábovka

Recept na domácí vánočku

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 5 dkg droždí
  • 5 dcl mléka
  • 2 žloutky
  • 20 dkg másla
  • 20 dkg cukru moučka
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky
  • loupané mandle

Postup:

Do hrnečku si dáme trochu vlažného mléka, přidáme cukr a droždí a uděláme kvásek. Do zadělávací mísy si dáme hladkou mouku, žloutky, vanilkový cukr, cukr moučku, špetku soli. Vše zamícháme, přilijeme kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo, které nesmí být horké. Pořádně propracujeme těsto a nakonec do něj přimícháme rozinky a trošku nasekaných mandlí. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Když je těsto vykynuté, dáme si ho na vál a rozdělíme na takový počet dílů, z kolika budeme vánočku plést. Vyválíme si prameny a upleteme vánočku. Upletenou ji dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě chvilku kynout. Vánočku potřeme ušlehaným vejcem, posypeme zbytkem nasekaných mandlí a dáme péct do předem vyhřáté trouby zhruba na 160 °C. Pečeme asi hodinu. Hotovou, vychladlou vánočku pocukrujeme a můžeme konzumovat.

Zdroj: Vánočka

Recepty na domácí pekárnu

Syrovátkový chléb

Ingredience:

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 100 g pšeničné mouky chlebové
  • 100 g žitné mouky chlebové
  • 350 ml syrovátky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chlebového koření
  • 1–2 lžičky kmínu

Postup:

Všechny suroviny dejte do pekárny, nejdříve syrovátku, pak všechny ostatní, včetně droždí.

Teď máte dvě možnosti, buď nastavíte pečení celozrnného chleba a více si pekárny, pokud tedy nechcete vyndat hnětače, nebude všímat.

Nebo to uděláte tak, jak to dělám já. Nastavíte si program na kynutí těsta, a až vám program doběhne a těsto bude vykynuté, tak ho přendáte na vál, zapracujete, vytvarujete bochník chleba a necháte ještě chvíli kynout na plechu. Někdo používá ošatku na chleba, aby si bochník zachoval tvar, já peču přímo na plechu. Vložte do předem vyhřáté trouby asi na 230 °C a pečte cca 10 až 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a pečte do té doby, než se přestane lepit na špejli.

Bílý chléb s bramborou

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 najemno nastrouhané vařené brambory
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • 3 lžičky octa
  • 1 a půl kostky droždí
  • 450 ml vody
  • 2 lžičky cukru

Postup:

Všechny suroviny dejte do pekárny, už víte, že vždy začínáte tekutými a pokračujete sypkými ingrediencemi. Zapnete program kynutí těsta, to v případě, že chcete chleba péct na plechu v troubě, anebo zvolte program pečení chleba. Pokud jste dali rovnou program pečení, nemusíte si pekárny několik hodin všímat (nechcete-li si vyndat metly). Pokud máte raději chleba klasického tvaru a dali jste program kynutí těsta, po vykynutí, což je po necelé hodině a půl, bude těsto připravené k dalšímu zpracování. Těsto dejte na vál, ještě jednou propracujte, udělejte jeden velký nebo dva menší bochníky chleba, potřete studenou vodou, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte péct. Každých 20 minut znovu bochník potřete vodou, aby se chleba krásně opekl. Zhruba po hodině zkuste za pomoci špejle, zda máte chléb dopečený, pokud ne, pokračujte v pečení, pokud ano, vyjměte z trouby, nechte zchladnout a můžete konzumovat.

Nejlepší vánočka z domácí pekárny

Ingredience:

  • 720 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 280 ml vody
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička medu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Postup:

Všechny suroviny nasypte do pekárny, začněte tekutými, pokračujte sypkými. Zapněte pekárnu na program kynuté těsto a nechte pracovat. Hotové vykynuté těsto přendejte na vál, zapracujte, rozdělte na 7 stejných dílů. Z každého dílu vyválejte stejné válečky. Vezměte si čtyři válečky, spojte je a začněte plést. Vezměte krajní levý váleček a vložte ho na druhé místo zprava, poté vezměte krajní zprava a vložte ho na druhé místo zleva, takto postupně střídejte strany, až válečky celé spletete. Ze zbylých tří válečků upleťte klasický cop, až budete mít hotový (cop ze tří dílků by měl být o kousek delší), položte ho na čtyřdílný cop a konce zahněte dospod.

Pokud si to chcete ulehčit, můžete vánočku uplést jen z pěti válečků, a to tak, že krajní zleva dáte na třetí místo zprava, pak zase zprava na třetí místo zleva. Postupujete takto až do konce.

Hotovou vánočku nechte ještě asi 15 minut nakynout na plechu vyloženém papírem, poté pomažte rozšlehaným vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 5 minut, poté troubu stáhněte na 150 °C a pečte asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, a až se na ni nebude těsto lepit, máte hotovo.

Jahodová marmeláda v domácí pekárně

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • 1/2 kg želírovacího cukru
  • 1–2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

Jahody odstopkujte a umyjte, nechcete-li mít v marmeládě celé kusy jahod, nakrájejte si je na čtvrtky nebo poloviny, dle velikosti a toho, jaké kousky v marmeládě požadujete. Nasypte do domácí pekárny, přidejte želírovací cukr a zapněte na program marmelád. Až bude program u konce, přidejte lžičku kyseliny citronové. Pak dejte trochu marmelády do misky, opravdu jen malinko, aby rychle vystydla a přitom nezchladla marmeláda v pekárně, zjistěte, zda po ztuhnutí nebude příliš řídká, pokud ano, přidejte ještě lžičku kyseliny citronové a důkladně zamíchejte. Ještě hodně horkou marmeládu plňte do připravených sklenic a obraťte dnem vzhůru.

Tvarohové rohlíčky z domácí pekárny

Ingredience těsto:

  • 730 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 290 ml vody
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička medu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Postup těsto:

Všechny suroviny nasypte do pekárny, znovu začněte tekutými. Zapněte program kynutí a nechte pracovat pekárnu, mezitím si připravte náplň.

Ingredience náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink

Postup náplň:

Opět smíchejte všechny ingredience a vypracujte hladkou náplň. Až bude těsto vykynuté, dejte na vál, zapracujte a vyválejte na plát silný asi půl až tři čtvrtě centimetru, rozkrájejte na čtverečky o velikosti cca 8 x 8 centimetrů a lžící naneste na každý čtverec náplň. Rohlíčky začněte balit tak, že si čtverec dáte nakoso a zamotáte (začněte vrchním rohem). Na plechu vyloženém pečicím papírem zahněte do tvaru rohlíčku. Nechte ještě asi 10 minut kynout, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Náplň můžete nahradit třeba za makovou, ořechovou nebo jablečnou. Hotové rohlíčky pocukrujte a můžete podávat.

Zdroj: Domácí pekárna


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP