Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

REMOSKA

OBSAH

Koláče

Koláč je druh kulatého pečiva, který se připravuje pečením. V závislosti na připravovaném druhu může být zhotoven z různých druhů těsta. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. V Čechách se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou a podobně). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění anebo při významných událostech (například svatba). Jsou většinou malé, s průměrem nepřesahujícím 8 cm, a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou či cukrem. Pečou se z kynutého těsta. Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou takzvané frgály, o velikosti přibližně 25 centimetrů v průměru. Jsou z kynutého těsta a plní se nejčastěji povidly z jablek, hrušek či švestek.

Recept na tradiční český koláč

Ingredience: 500 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 42 g droždí, 200 ml vlažného mléka, 4 žloutky, 1 vejce na potření, 1 balíček vanilkového cukru, kůra z 1 citronu, muškátový oříšek, rozinky na ozdobení

Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce

Ingredience na povidlovou náplň: 200 g povidel, 50 ml rumu, 1 lžička mleté skořice

Postup: Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící krupicového cukru, lžící hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Zbylý krupicový cukr, hladkou mouku, vlažné mléko, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku i kvásek promícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout. Těsto znovu zlehka propracujeme, necháme 30 minut kynout a pak ho rozdělíme na 20 dílků, ze kterých vyválíme kuličky, naskládáme je dostatečně daleko od sebe na plech a necháme opět kynout asi 15 minut, nakonec každou kuličku vytvarujeme na placičku s prohlubní uprostřed. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem, povidla rozmícháme se skořicí i rumem a koláčky střídavě naplníme povidly, tvarohem, ozdobíme rozinkami, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova asi 15 minut, hotové přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Sladké pečení z kvásku

Ingredience na těsto: 400 g kvásku, 400 g hladké mouky (může být bílá nebo celozrnná), 250 ml vlažného mléka, 100 g rozpuštěného másla, 2 polévkové lžíce cukru

Ingredience na tvarohovou náplň: 2 kostky polotučného tvarohu, 1 celé vejce, 3 lžíce vanilkového cukru, rozinky (ideálně předem namočené), 1 bílý jogurt (použijeme jen v případě, že by tvaroh byl příliš suchý a konzistence by po vymíchání nebyla krémová)

Vše vymíchat na hladký tvarohový krém.

Ingredience na makovou náplň: 200 g mletého máku, 1 sklenička domácí marmelády

Vše rozmíchat na hladkou náplň.

Postup: Všechny uvedené ingredience na těsto důkladně promícháme. Vznikne poměrně řídké těsto, které budeme míchat a provzdušňovat, až se stane hladkým a budou se uvnitř dělat vzduchové bublinky. Těsto bude na dotek lepit. Až bude těsto krásně vymíchané (stačí míchat jen pár minut), tak si připravíme dalších 100 g hladké mouky a vydatně posypeme vál. Pak vyklopíme těsto z mísy na vál a opět vydatně posypeme hladkou moukou. Těsto je potřeba prohníst rukama, ale je řídké a lepivé, takže ho budeme měkce převalovat a hodně posypávat hladkou moukou, čímž bude houstnout. Poté, co zapracujeme celých 100 g mouky, bude mít těsto konzistenci dostatečně pevnou na to, abychom z něj uplácali váleček podobný bagetě. Z tohoto válečku pak budeme ukrajovat kousky, které v pomoučených dlaních poválíme do kuličky, pak splácneme na placičku a tu položíme na plech vyložený pečicím papírem. Až budou všecky placičky na plechu, budeme do nich muset udělat důlky, aby při pečení náplň nepřetékala přes okraj koláčků. Důlky uděláme pomoučeným dnem skleničky. Až budou důlky ve všech placičkách, necháme koláčky kynout a mezitím připravíme některou z náplní. Když máme náplň připravenou, zapneme troubu na 180 °C a naplníme všechny koláčkové důlky. Koláčky se pečou na 180 °C po dobu 20 minut.

Sladké pečení z listového těsta

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 1 balíček dětských piškotů, čtvrtky jablek, jahody, borůvky, broskve, meruňky, 1 vejce

Postup: Koupené plátky listového těsta, pokud jsou v balení 2 pláty, rozřízneme ještě na dvě půlky. Vezmeme jednu půlku a rozválíme ji na čtverec. Rozřízneme na čtvrtky, dáme na každou jeden piškot, na ten položíme ovoce dle své libosti, například 3 jahůdky, 1/4 jablka, 1/2 větší broskve. Zaděláme na psaníčko nebo šáteček. Z jednoho balení tak vyjde 16 ks. Všechny potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do vyhřáté trouby, ve které máme hrneček s vodou, aby nám lépe těsto listovalo. Upečené šátečky pocukrujeme.

Sladké pečení v remosce

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g moučkového cukru, 80 g rozehřátého másla, 3 celá vejce, 200 ml kefíru, 1 sáček vanilkového cukru, tuk na vymazání remosky, polohrubá mouka na vysypání, miska zralých nebo kompotovaných třešní, remoska

Postup: Smícháme v míse prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přidáme moučkový cukr s vanilkovým, rozmícháme do mouky a přidáme rozpuštěné, zpola vychladlé máslo. Vyklepneme do mísy 3 celá vejce a přilijeme kefír. Směs na bublaninu dobře rozmícháme a ihned vylijeme do předem vymazané a moukou vysypané remosky. Poklademe ovocem. Zaklopíme víkem, kabel zapojíme do zásuvky a třicet minut čekáme, než se bublanina upeče. Proces pečení můžeme po očku sledovat okýnkem na remoskové poklici.

Sladké pečení v domácí pekárně

Ingredience: 275 ml mléka, 100 g rozpuštěného másla nebo Hery, 3 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 1 lžička soli, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Vše se zvoleným programem prohněte a spojí, po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, později pak může být i nastrouhaná čokoláda (jinak se rozpustí a těsto bude hnědé). Nastavení pekárny: Program Základní; stupeň propečení kůrky Světlý; velikost Velký.

Postup: Pokud nechceme mazanec péct v pekárně, musíme dosypat více mouky, aby se těsto nelepilo! V tom případě zvolíme program Těsto.

Zdroj: Pečení


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP