Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PODLAHOVÉ KRYTINY DO KUCHYNĚ

OBSAH

Podlahové krytiny do kuchyně

V kuchyni vám neustále něco padá a vylévá se. A takovou zátěž musí kvalitní podlaha vydržet. I přestože jsou malé nehody v kuchyni běžnou součástí každodenního života. Měli byste myslet na vysokou odolnost proti poškrábání či poškození a dlouhá životnost by měla být samozřejmostí. To jsou nejdůležitější vlastnosti, které by měla každá podlaha splňovat. Zároveň jsou v posledních letech stále více požadovány protiskluzové vlastnosti. Vinylové podlahy jsou odolné, snadno udržovatelé, s moderním designem.

Zdroj: Podlahové krytiny

Diskuze

V diskuzi PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek.

Podlahové vytápění
Podlahové topení je nejlepší topení, co znám. Máme patrový domek, v přízemí je zmiňované teplovodní podlahové a v patře ústřední topení s deskovými radiátory Radik.Vše napojeno na plynový kotel na dva okruhy. V přízemí je všude keramická dlažba, jen obývací pokoj má plovoucí podlahu. Všem doporučuji. Do budoucna uvažuji přidat do systému tepelné čerpadlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JIndřich.

Taky si myslím, že tepelné čerpadlo je pro podlahové vytápění dobrá volba. Dokáže totiž dodávat stabilní mírně teplou vodu, která je pro topení v podlaze dostačující. Jakou variantu tepelného čerpadla uvažuješ? Voda>voda nebo vzduch>voda, nebo máš u sebe možnost geotermálního vrtu?

Zdroj: diskuze Podlahové vytápění

Laminátové plovoucí podlahy

Laminátové podlahy patří mezi vyhledávané podlahové krytiny řadící se mezi plovoucí podlahy. Mohou to být HDF desky, které na sobě mají buď dekorativní papír, nebo přímý tisk, takzvaný direct print. Laminátové podlahy vám nabízejí širokou škálu dekorů, které výborně imitují jak dlažbu a kámen, tak i dřevěnou podlahu. Další neodmyslitelnou výhodou laminátu je tvrdost materiálu a jeho cenová dostupnost. Nejvhodnějším místem upotřebení této podlahy je obývací pokoj, chodba či další obytné místnosti. Nedoporučuje se dávat je do takových prostor, jako je kuchyně a koupelna, kde hrozí kontakt s vodou, jelikož by následkem toho mohlo dojít k takzvanému bobtnání, a tím k poničení podlahy.

Zdroj: Podlahové krytiny

Dlažba na podlahy

Na vyhřívané podlaze může být umístěna dlažba. Teplá dlažba dodá příjemný pocit. Na našem trhu je celá řada různých druhů dlažeb. Záleží pouze na vás, jaký druh si vyberete.

Zdroj: Podlahové krytiny

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ KAMÉLIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROŠOVÁ.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli by kamélii vadilo podlahové topení.A musí mít hodně světla,nebo by mohla být v chodbě,kde moc světla není?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ani podlahové topení a ani málo světla není pro kamélie to pravé. V létě je dobré ji pěstovat venku nebo na terase a v zimě ji ideálně dát na okenní parapet v místnosti s teplotou okolo 15°C. Každé nedodržení těchto podmínek povede k tomu, že kamélie buď nepokvete nebo nebude vůbec prosperovat.

Zdroj: diskuze Pěstování kamélií

Podlahové krytiny Fatra

Fatra, a.s.. je tradiční český výrobce vinylových podlahových krytin. V současnosti jsou na trhu 4 produktové značky:

  • LINO Fatra – PVC podlahová krytina
  • Thermofix – vinylová podlaha v dílcích
  • Imperio – luxusní vinylové dílce
  • FatraClick – plovoucí vinylová podlaha
  • Sporting T – sportovní vinylový dezénový povrch

Vinylové podlahy z Fatry, a.s., charakterizují moderní životní styl, zpříjemňují bydlení, dotvářejí zdravé a čisté prostředí, chrání před alergiemi. Speciální typy podlah splňují i požadavky na odvod elektrostatického náboje. Široký sortiment vinylových podlah doplňují v barevném odstínu svařovací šňůry, podlahové lišty a schodišťové hrany. Vinylové podlahy od Fatry odpovídají evropskému standardu dle normy ISO 9001.

Zdroj: Podlahové krytiny

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Správně ,i já dávám do buřtguláše smetanu dodá jemnou a výraznou chuť. Me vnučky buřtguláš milují.
Mám dost kuchařek od pana Pohlreicha a každé jídlo které v nich je dokáže vysvětlit i člověku který neumí uvařit ani čaj aby udělal výborné jídlo.
Na Pohlreicha co se týká kuchyně nedám dopustit a smekam před ním.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Vinylové podlahy

Vinylová podlaha si našla cestu do našich domácností i srdcí mnohých hospodyněk. Vinyl doma snese téměř jakékoliv zacházení a přitom ani po letech nevypadá unaveně a opotřebovaně. Na trhu je k dostání opravdu bohatá paleta barev i vzorů a díky kvalitě zpracování jednotlivých dekorů nepoznáte, že na zemi neleží dřevěná prkna nebo kámen, nýbrž vinylová podlaha. Samolepicí vinylové podlahové dlaždice s vysoce odolnou ochrannou vrstvou jsou vhodné pro všechny obytné místnosti. Jsou charakteristické snadnou pokládkou. Rozměr jedné dlaždice je 30,4 × 30,4 cm. Do jednoho metru se tak vejde 11 ks dlaždic. Mají snadnou údržbu. Prodávají se pouze po 11 ks. Vinyl se hodí všude tam, kde lze čekat zvýšenou zátěž nebo vlhkost. Typicky se jedná o kuchyně, koupelny a interiérové i exteriérové chodby, kde je podlaha velmi namáhána kamínky z bot nebo dámskými podpatky. Vinylová podlaha snese téměř vše.

Zdroj: Podlahové krytiny

Podlahové krytiny

Nejčastější a nejefektivnější krytinou pro podlahové vytápění je keramická dlažba, protože dobře vede teplo a umožňuje jeho ukládání. Samozřejmě mohou být použity podlahové krytiny i jako je vinyl, linoleum, koberce nebo dřevo, ale každá krytina, která izoluje podlahu v místnosti, snižuje účinnost tohoto systému.

Pokud chcete koberec, použijte tenký koberec s hustým polstrováním, nejlépe použijte jen malý koberec jako dekorativní prvek. Pokud budete mít jen některé pokoje, které budou mít podlahovou krytinu, pak by tyto místnosti měly mít samostatnou smyčku, aby byl systém vytápění těchto místností efektivnější. To proto, že voda, která teče pod zakrytou podlahou, bude muset být teplejší, aby vykompenzovala podlahovou krytinu. Dřevěně podlahy by měly být raději laminové, na místo masivního dřeva, aby se zabránilo možnosti vysoušení a praskání dřeva tepelnými účinky.

Zdroj: Sálavé vytápění

Diskuze

V diskuzi BLECHY V BYTĚ BEZ ZVÍŘETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ája.

použijte Frontline Pet Care Difuzér proti hmyzu a roztočům.
Před použitím pozavírejte všechna okna a naopak potvírejte všechny skříně, zásuvky, zvedněte matrace v postelích a polštáře a deky rozvěste po bytě tak, aby k nim měl přístup plyn. Spusťte difuzér a opustě byt alespoň na 4 hodiny. Po té důkladně vyvětrejte a máte po starostech. Je potřeba 1 difuzér na cca 50 - 80 m2 podlahové plochy bytu.
Spolehlivě to zahubí veškerý hmyz, který se v bytě může vyskytovat. Nemusíte se ani bát nějakého zápachu - voní to asi jako stromečky do auta a dobře se to vyvětrá. Nezanechává žádný povlak ani na nábytku ani na čalounění.
Funguje spolehlivě na všechna vývojová stadia blech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sandra.

Děkuji Ájo za odpověď. Mám problém ten přípravek u nás sehnat. Prosím, nemáte někde odkaz kde bych to mohla zkusit? A podívat se jak to vypadá, co to je? A prosím, to je dýmovnice nebo sprej , můžete mi to prosím upřesnit, ptali se mně na to prodavačky v obchodech a já jim nebyla schopna o tom říct více. Moc děkuji za vaši reakci a pomoc a moc vás zdravím :-)

Zdroj: diskuze Blechy v bytě bez zvířete

Podlahové krytiny Marmoleum

Marmoleum je přírodní udržitelná podlahová krytina. Marmoleum vzniká mísením lněného oleje, pryskyřice, vápence, dřevité moučky a přírodních pigmentů. V další fázi výroby šetrné k životnímu prostředí je směs pod vysokým tlakem lisována na jutovou textilii. Marmoleum je unikátní podlaha, která neimituje ani dřevo, ani jiné materiály, je zkrátka jedinečná. Marmoleum můžete vzájemně kombinovat a vytvářet barevné vzory nebo variace dle vlastních návrhů. Vytvořte si svoji jedinečnou podlahu dle své fantazie a přeneste ji do reality. Můžete rovněž využít již navržené obrazce, které se snadno vsadí to podlahy. Životnost Marmolea je 20 i 30 let. Jak dlouho vám bude Marmoleum sloužit, záleží také na přístupu a ošetřování podlahové krytiny, čímž lze životnost podlahoviny značně prodloužit. Marmoleum řadíme mezi homogenní podlahovinu, to znamená, že jeho struktura i barevnost prostupuje celou tloušťkou materiálu. Díky tomu i jemné poškození není téměř patrné a v případě nutnosti opravitelné nebo renovovatelné. Marmoleum je teplé a příjemné na dotyk i chůzi. Marmoleum se vyrábí v pásech o dvoumetrové šířce rolí nebo je dostupné v lamelách pro bytové použití.

Zdroj: Podlahové krytiny

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Plovoucí podlahy

Plovoucí podlahy se vyrábí z materiálů, které jsou vhodné pro interiéry bytů i komerčních objektů:

  • dřevěné plovoucí podlahy – plovoucí podlahy z dřevěných lamel, případně s dřevěným povrchem
  • laminátové plovoucí podlahy – plovoucí podlahy s laminátovým povrchem a dřevotřískovým jádrem
  • korkové plovoucí podlahy – plovoucí podlahy s povrchem z korku a s dřevotřískovým jádrem
  • bambusové plovoucí podlahy – plovoucí podlahy s bambusovým povrchem a dřevotřískovým jádrem
  • vinylové plovoucí podlahy – plovoucí podlahy z celovinylových lamel
  • plovoucí podlahy z linolea – plovoucí podlahy z lamel s linoleovým povrchem
  • anhydritové plovoucí podlahy – lité podlahy z anhydritu bez spojení s podkladem

Zdroj: Podlahové krytiny

Diskuze

V diskuzi BLECHY V BYTĚ BEZ ZVÍŘETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ája.

Je to jednorázový sprej, velikosti běžného deodorantu. Spustí se a vystříká se najednou celý obsah. Vy to spustíte a opustíte prostor. Vystříká to celé samo. Nedělá to dým, opticky to vypadá, jako by stříkal deodorant, nebo lak na vlasy, ale učinná látka je samozřejmě jiná. A funguje to na 100%. Nežli mi tento prostředek doporučila veterinářka, tak jsem utratila víc nežli 10 000,- za zcela nefunkční prostředkyt tipu
bio kill a podobně. Nefungovali ani prostředky, které běžně používají detatizační firmy.
Nejsnáze výrobek získáte tak, že si do googlu zadáte Frontline Pet Care Difuzér
a vyhledávač Vám nabídne spoustu internetových obchodů s cenou od 255,- do 330,- za kus, který vystačí na cca 50-80m2 podlahové plochy při běžné výšce místnosti 250-250 cm. Pak už stačí jen porovnat poměr poštovné a cena a objednat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sandra.

Děkuji za odpověď. Objednala jsem si 4 ks ale nepřišel mi difuzér, ale sprej proti hmyzu. Ten se má stříkat vodorovně 20 cm od místa které se ošetřuje. Takže to asi není to, co píšete i když jsem objednávala Frontline Pet care difuzer.
Můžete mi poradit prosím, kde mám objednat ten výrobek o čem píšete a oni to nezaměnili za jiný , čili difuzer za sprej?
Objednávku jsem dělala přes internetovou lékárnu MAX - a vyzvedla v místě bydliště pak na lékárně jako dobírku.
Děkuji.

Zdroj: diskuze Blechy v bytě bez zvířete

PVC podlahy

Nejžádanější podlahou je v současnosti CV podlahovina, jinak řečeno, měkčené PVC. Přispívá k tomu i fakt, že na první pohled vypadá díky dokonalým imitacím jako přírodní materiál. PVC podlahy dostanete v různých šířkách (2m; 3m; 3,5m; 4m; 5m), díky čemuž minimalizujete odpad při pokládce, a víc nemusí v místnosti vznikat spoj a materiál není třeba nastavovat. V případě, že toužíte po dřevěné podlaze, ale řešíte problém možného poničení, zvolte raději takzvané vinylové dílce, což je odolné PVC dodávané v páscích. Nabízí se v imitaci dřeva, dlažby a kamene, a to v různých formátech. PVC podlahu lze čistit ručně i strojově, vždy však používejte neutrální čisticí prostředky bez konzervačních látek, určené pro ošetření podlahovin s PUR, tím zabráníte tvorbě nepěkných šmouh a zašednutí povrchu. Doma si vystačíte s vysavačem a mopem. Vysátou zem stačí vytřít a nechat zaschnout. V komerčních prostorech spíše využijete rotační čisticí stroje.

Zde můžete vidět cenu PVC podlahy.

Zde můžete vidět foto PVC podlahy.

Zdroj: Podlahové krytiny

Disperzní lepidlo na PVC

Při pokládce PVC celoplošným lepením je zárukou kvality a dokonalého výsledku lepidlo. Díky správnému lepení při použití vhodného lepidla se prodlužuje životnost podlahy a zvyšuje se uživatelský komfort.

Způsob pokládky celoplošným lepením se doporučuje do plochy větší, než je 20 m2. Na takovou pokládku se používá disperzní lepidlo na PVC, které neobsahuje ředidlo a rozpouštědla. Takové lepidlo dokonale zafixuje PVC k podkladu, zabrání vzniku boulí a vln. Lepidlo určené speciálně na PVC je velmi dobře zpracovatelné a zajistí trvale pružný a pevný spoj jednotlivých dílů PVC.

Lepidlo se neředí a je připraveno ihned k použití. Je schopné vyrovnat i malé nedokonalosti na podkladu, takže zároveň zvyšuje odolnost podlahové krytiny. Díky lepidlu není potřeba aplikovat penetraci. Podklad musí být dokonale suchý, čistý a zbavený větších nedokonalostí, jako jsou trhliny.

Disperzním univerzálním lepidlem jde nalepit prakticky cokoliv. Je možné s ním nalepit koberec, lino, ale také PVC. Důležité je pak vybrat správnou lepivost. Obecně jsou tato lepidla velmi odolná, do jisté míry omyvatelná. Podlahy lepené disperzním lepidlem jsou snadno snímatelné.

Slepitelné plastové materiály je nutné před lepením zdrsnit a odmastit nejlépe technickým lihem anebo isopropanolem. V návodu k použití jsou většinou uváděny základní typy plastů, které lze daným druhem lepidla lepit, včetně metod přípravy povrchu před lepením.

Zdroj: Disperzní lepidlo

Dřevěné podlahy

Dřevo je přírodní, přirozený produkt od pradávna používaný pro stavebnictví. Nové technologie vícevrstvých konstrukcí pak omezily negativní vlastnosti (citlivost na změny teploty a vlhkosti) dřeva takovým způsobem, že tyto vícevrstvé dřevěné podlahy je dnes možné naprosto bez problémů pokládat i v kombinaci s vodním podlahovým vytápěním. Chcete-li kvalitní nadčasový interiér, pak vybírejte z kvalitních přírodních, a tedy nadčasových materiálů, takových, jako jsou právě dřevěné podlahy. Například si zvolte dvouvrstvou dřevěnou podlahu s povrchovou úpravou kartáčováním (odstranění měkkých částí dřeva), které zvýrazní charakter dřeva a zároveň zásadně zvýší odolnost. Následně je povrch upraven vrstvou 100% přírodního oleje. Přirozeně vzduchem vytvrzované oleje jsou nanášeny na parketu v několika vrstvách impregnovaných do povrchu a šetrně schnoucích několik dnů. Udržení stále krásné olejované podlahy vyžaduje jednoduchou a snadnou péči. Olejovanou podlahu lze za vlhka vytírat podobně jako jiný povrch s použitím podlahového mýdla. Jednou za čas se podlaha oživí použitím voskové emulze smíchané s vodou, a to nanesením plochým mopem. Na rozdíl od hladké vrstvy lakovaných podlah jsou na olejovaném povrchu daleko méně vidět drobná poškození, které je však možné snadno opravit. Proto se také dřevěné podlahy s olejovaným povrchem hodí i do komerčních, vysoce zatěžovaných prostor.

Zdroj: Podlahové krytiny

Lité betonové podlahy

Mezi hlavní výhody lité betonové podlahy patří to, že je odolná proti vlhkosti. Hodí se tedy například do koupelen nebo garáží, zároveň ale může přijít na podlahové vytápění. Podlaha je dokonale rovná, za dobrou cenu a rychle hotová. Díky přidání plastifikátorů není zapotřebí dodatečné vyztužování.

Zdroj: Litá podlaha

Výběr klobásy

Klobásu na mexickou kuchyni vybírejte vždy kvalitní s vepřovým masem. Pikantnost klobásy zaleží na vaší chuti. Mexická kuchyně je však vyhlášená svou ostrostí.

Zdroj: Mexické fazole s klobásou

Sálavé teplo

Sálavé vytápění má řadu výhod. Je účinnější než podlahové vytápění a obvykle efektivnější než vytápění cirkulací vzduchu, protože eliminuje ztráty v potrubí. Sálavé teplo často preferují lidé s alergií, protože není distributorem alergenů, jako mohou být nucené, vzduchové systémy. Hydraulické systémy (fungující na základě kapaliny) potřebují málo elektřiny, což je přínosem pro domácnosti mimo elektrické sítě nebo v oblastech s vysokými cenami elektřiny. Hydraulické systémy mohou na vytápění využívat širokou škálu nejrůznějších energetických zdrojů, včetně kalibračního plynu, kotlů na topné oleje, kotlů na dřevo, solárních ohřívačů vody nebo kombinací těchto zdrojů.

Přes svůj název, sálavé podlahové vytápění závisí do značné míry na proudění a přirozené cirkulaci tepla v místnostech, protože vzduch ohřívaný od podlahy stoupá vzhůru. Sálavé systémy podlahového vytápění jsou výrazně odlišné od sálavých panelů používaných ve stěnách a stropech. Z tohoto důvodu jsou tyto oddíly podlahového vytápění a sálavých panelů popisovány samostatně.

Zdroj: Sálavé vytápění

Co je to paella

Středomořská kuchyně patří k vůbec nejzdravějším. Rozhodně je přinejmenším nejbohatší na vitamíny – vzhledem k podnebí tu není nouze o čerstvé ovoce a zeleninu (oblíbené jsou artyčoky, česnek, fazolky, lilek, rajčata...), základ většiny jídel tvoří olivový olej.

Jednou z nejdůležitějších surovin jsou ryby a další mořští živočichové; používá se hlavně doráda a makrela. Ať už kupujete jakoukoli rybu, vždy se snažte sehnat co nejčerstvější a spotřebujte ji pokud možno ještě týž den. Čerstvá ryba má být jen lehce cítit rybinou, nesmí nijak zapáchat, měla by mít lesklé oči a jasně červené žábry.

Jedná se o takzvané španělské rizoto. Tento pokrm se připravuje na velké nízké pánvi nad otevřeným ohněm. Časem se paella (název vychází z pánve zvané paellera) začala podávat při rodinných sešlostech a oslavách – právě proto, že ji lze servírovat v jedné velké pánvi. Postupně se do ní dostaly i další suroviny, jako plody moře či kuřecí kousky, a stala se symbolem španělské kuchyně.

Zdroj: Paella

Jak sušit bobkový list

Až keř povyroste, tvarujeme jej a při tom sklízíme lístky, které sušíme. Při sušení se nesmí listy zapařit a zhnědnout - jinak zcela ztrácejí své typické aroma. Listy ostříháme bez řapíků a rozložíme je v temné a vzdušné místnosti až do seschnutí listů. Tyto uskladníme v plátěném sáčku v temnu a suchu.

Bobkový list = sušené listy vavřínu se specifickým aroma. Používá se k nakládání a úpravě zvěřiny i jiných mas, rajské či svíčkové omáčky. Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně. Rovněž se používá při nakládání zeleniny, hub nebo konzervaci masa a k marinovaným rybám.

Zdroj: Bobkový list v květináči


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP