Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PEČENÉ BRAMBORY VE SLUPCE

OBSAH

Šťouchané brambory

Ingredience: 500 g brambor, 100 g slaniny, 3 mladé lahůdkové cibule s natí, sůl, pepř

Postup: Brambory Kluci v akci uvaří ve slupce doměkka, rozšťouchají, ochutí solí, pepřem, drceným kmínem. Slaninu a mladou cibuli nakrájejí najemno, orestují a zamíchají do brambor.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Recept na pravé francouzské brambory

Ingredience: 100 g romadúru (40%), 80 g anglické slaniny, 1 kg brambor vařených ve slupce, 1 vejce, sůl, pepř, trocha oleje, trocha mléka.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu zchladnout a oloupeme. Nakrájíme je na plátky, které klademe do vymazané zapékací mísy tak, že střídáme vrstvu brambor s vrstvou slaniny, jež je nakrájená na kousky. Každou vrstvu brambor pokapeme olejem a osolíme. Povrch francouzských brambor posypeme strouhaným romadúrem a dáme péct do trouby. Po 10 minutách brambory zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce se špetkou pepře, a dáme znovu péct. Francouzské brambory pečeme dorůžova.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory

Diskuze

V diskuzi ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

A jaké brambory na bramboráky? Kamarádka říká C a jiná říká A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juraj.

Stačí trochu hledat, takže www.pomodo.cz/stitky…

Zdroj: diskuze Zapečené brambory v troubě

Pečené brambory celé ve slupce

Ingredience: brambory (cca 15 středních brambor), 50 ml olivového oleje (nebo 150 g másla), sůl, kmín (nebo rozmarýn, nebo tymián)

Postup 1: Brambory omyjeme důkladně vodou a osušíme. Podélně rozpůlenou bramboru položíme rovnou částí na prkénko a půlkulatou část prokrájíme nožem skoro celou (vcelku zůstane jen asi 1–2 mm). Na plech dáme olivový olej a naskládáme brambory rovnou částí dolů. Osolíme, ještě maličko zakápneme olivovým olejem a přihodíme dvě snítky rozmarýnu, či tymiánu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C 30–35 minut.

Postup 2: Brambory omyjeme důkladně vodou a osušíme. Celé je prokrájíme ostrým nožem tak, aby nám zůstaly pohromadě jen asi 2–3 mm (plátek je delší, proto necháme i větší neprokrojený zbytek, než je u předchozí verze). Do vyšší zapékací misky dáme máslo nakrájené na plátky a na to naskládáme brambory (částí vcelku dolů). Osolíme, okmínujeme a dáme péct na 210 °C 50–60 minut. Výsledkem bude něco jako přechod mezi dušenou a pečenou bramborou (delikátní záležitost, obzvláště pokud chcete nechat hrát prim chuť brambory).

Zdroj: Pečené brambory

Diskuze

V diskuzi DOTTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kott Jaroslav.

Dnes jsem zjistil, že asi u každého hnízda brambor sje v zemi díra a do ní nalézají včely či vosy. Brambory dobře zalévám. Letos zde na chalupě pěstuji brambory poprvé a jsem z toho pryč-bojím se i brambory okopávat. Poraďte prosím co mám dělat. Děkuji za radu. Kott Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den,
měla jsem vosy v záhonu s jahodami. Zkoušela jsem kdeco, nakonec jsem se jich (spíše náhodou) zbavila tak, že jsem do díry nastříkala sprej proti vosám, zastrčila tam hořící sírový papírek a ono to blaflo. Vosy tam pak už nelítaly.

Zdroj: diskuze Dottaz

Francouzské brambory s uzeným masem

Ingredience: 3 sterilované okurky, 3 vejce, 300 g uzeného masa, 1 kg brambor vařených ve slupce, 200 g cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, pepř, sůl, olej.

Postup: Nejdříve uvaříme brambory ve slupce (mohou být i lehce nedovařené). Scedíme je, oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo na kostičky. Cibuli nakrájíme rovněž na kostičky nebo tenká kolečka a na oleji ji necháme zesklovatět. Okurku nakrájíme na tenká kolečka a uzené maso na kostičky. Vše smícháme dohromady i s bramborami, osolíme, opepříme a přidáme plnotučnou hořčici. Směs dáme do pekáče, zalijeme rozšlehanými vejci a vložíme do trouby vyhřáté na 180−200 °C. Francouzské brambory pečeme tak dlouho, dokud nejsou vajíčka dostatečně propečená a brambory pěkně zlatavé.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Zdravim proc ani ne brambory ?
Dnes jsem koupil pastiku ve skle brambory tam byli.
A
Ja je mel.v polévce acca měsíc ok.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Bramborové placky se špenátem

Ingredience: 500 g uvařených brambor ve slupce (nejlépe z předešlého dne), 250 g listového špenátu, 1 lžíce másla, 1 lžíce smetany, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, sůl, pepř, olej

Postup: Na másle podusíme listový špenát, přidáme smetanu, osolíme a pepříme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Špenát, brambory, vejce a strouhanku smícháme a vypracujeme hladké těsto. Přidáme česnek, muškátový oříšek, sůl a pepř. Namočenou rukou tvarujeme placičky a opékáme na rozehřátém oleji dozlatova.

Zdroj: Bramborové placky

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Luxusní pečené kuře II.

Suroviny:

  • 1 kuře
  • 1 velký citron
  • 3 hrsti čerstvě nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, petrželka)
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • obloha: brambory, tymián či rozmarýn, 4 červené cibule

Postup:

Kuře pečlivě omyjeme, odřežeme vše nežádoucí a pod prsní kůži vložíme bylinky, které maso krásně provoní. Bylinky rozprostřeme pořádně, ať nezůstanou na jednom místě. Vnitřek kuřete prosolíme a vložíme do něj omytý, na půlky rozkrojený citron přidáme i pár větviček rozmarýnu. Kuře osolíme i z vnější strany a provázkem svážeme, aby citron pustil krásně šťávu. Takto připravené kuře vložíme do pekáče a zakapeme olivovým olejem, nebo poklademe kousky másla. V polovině pečení přidáme brambory, které jsme si jen uvařili ve slupce, osolíme je a podle chuti je můžeme posypat bylinkami, které jsme použili i na kuře. K tomuto pečenému kuřátku patří i pečené červené cibule. Cibule z obou stran ořízneme, na horní straně nařízneme křížek a vložíme do něj hoblinku másla a bylinky. Ke kuřátku přidáme cca 30 minut před koncem pečení. Pečeme, dokud brambory i kuře nemají zlatavou barvu (asi hodinu a půl). Brambory během pečení promícháváme a podle potřeby podléváme. Před porcováním vyndáme citron, kterým pokapeme upečené kuře. Jako příloha se hodí brambory nebo rozpečená bageta. A nezapomeňte na skleničku bílého vína.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Zapečené brambory se zelím

Ingredience: 10 ks středně velkých uvařených brambor ve slupce, 2 hrsti kysaného vymačkaného zelí, 2 kelímky zakysané smetany, 2 hrsti anglické slaniny, 1 cibule, sůl, pepř

Postup: Syrové brambory nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme na dno brambory, osolíme, opepříme a dáme vrstvu osmažené uzeniny. Na uzeninu navrstvíme zelí a opět brambory (sůl, pepř), uzeninu a končíme zelím. Takto navrstvený pekáček zalijeme zakysanou smetanou (pokud je hodně hustá, naředíme kapkou mléka) a dáme zapéct do trouby, dokud nám smetana navrchu lehce nezrůžoví.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Diskuze

V diskuzi ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

topinambury miluju , kupuji je na diatop.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Židovské brambory topinambury

Francouzské brambory se sýrem

Ingredience: 300 g brambor vařených ve slupce, 150 g šunky, 1−2 pikantní klobásky, 1 pórek, 150 g strouhaného sýru, smetana, 1 vejce, mořská sůl, pepř, kmín, olivový olej, popř. bazalka.

Postup: Celé brambory uvaříme do poloměkka (uvnitř tvrdší) a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme olivovým olejem a na dno poklademe brambory, které lehce osolíme a opepříme. Na ně dáme vrstvu šunky (nakrájené na kostičky), klobásky a pórku. Vrstvení opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by měly tvořit brambory. Ty posypeme strouhaným sýrem a podle chuti můžeme přidat ještě bazalku. Nakonec vše zalijeme smetanou, ve které rozmícháme 1 vejce. Pečeme v troubě, dokud sýr nezčervená.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA APLIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Řihošek.

Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné aplikovat postřik na již rozkvetlé brambory.
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na aplikaci

Bramborové placky bez mouky

Ingredience: 500 g brambor, olej na smažení, sůl, pepř, šunka, sýr

Postup: Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout. Potom brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme sůl a pepř. V pánvi rozpálíme olej. Nabereme porci brambor, vložíme ji na pánev a vytvarujeme do kruhu. Tuto placku osmažíme z obou stran dozlatova. Potom mezi dvě placky vložíme šunku a sýr a takto vzniklé placky dáme ještě na pár minut do trouby zapéct.

Zdroj: Bramborové placky

Pečené brambory s česnekem

Ingredience: 6 stejně velkých brambor, 4 jarní cibulky, 1 palička česneku, 50 g slaniny, 1 lžíce olivového oleje, sůl, zakysaná smetana, pepř, jedna lžíce nasekané pažitky, 150 g strouhané goudy, strouhaný muškátový oříšek

Postup: Omyté brambory rozpulte a vydlabejte, takto připravené brambory vymažte olejem s česnekem a solí. Najemno nasekejte další česnek. Cibulku nakrájejte a poduste na olivovém oleji, přidejte pokrájený česnek, vmíchejte zakysanou smetanu, pažitku a 2/3 nastrouhaného sýra, osolte a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Touto směsí naplňte vymazané brambory. Troubu předehřejte na 225 °C. Nakrájenou slaninu dejte na brambory a posypte sýrem. Pečte cca 30 minut. Trochu pracnější recept, ale výsledek je fantastický.

Zdroj: Pečené brambory

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ BRAMBOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M. Chalupníková.

Letos se podařilo kamarádce vypěstovat z jedné odrůdy brambory,které se po uvaření nedají jíst,jsou hořké. Čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

V bramborách může být solanin a ten produkuje hořkou chuť, i když brambory nemají žádné zelené skvrny. Někteří lidé jsou citlivější na solanin a vnímají jeho hořkou chuť silněji než ostatní lidi.

Zdroj: diskuze Pěstování brambor

Pečené brambory v troubě

Ingredience: brambory, olivový olej, koření – drcený kmín, červená paprika, sůl (a někdy na chuť ještě oregano), dobrá je třeba i majoránka nebo kurkuma, pečicí papír

Postup: Brambory omyjte a nakrájejte na měsíčky, popřípadě měsíček ještě překrojte na půl, pokud jsou brambory větší. V míse brambory pořádně promíchejte s olivovým olejem a kořením. Záleží na vaší chuti, výborná je například kombinace drceného kmínu, červené papriky a oregana. Dobré jsou také s kurkumou. Ochucené brambory pak vyklopte na nepřilnavý plech, plech je lepší vyložit pečicím papírem, máte jistotu, že se brambory nepřichytí na plech. Brambory přikryjte alobalem nebo poklopem a pečte nejdříve 25 minut na 200 stupňů, pak poklop sundejte, teplotu trochu snižte a pečte ještě 10–15 minut. Brambory jsou hotové, když jsou měkké a na povrchu zlatavé. Takto připravené brambory jsou výborné s česnekovým máslem a sklenicí vychlazeného mléka nebo kefíru.

Zdroj: Pečené brambory

Pečené brambory v alobalu

Ingredience: 4 středně velké brambory, alobal

Smetanový dresink: Lučina, 150 ml zakysané smetany, 150 ml bílého jogurtu, česnek, křen, pažitka, petrželka, sůl a pepř

Postup: Brambory důkladně omyjeme a každou zvlášť zabalíme do alobalu. Naskládáme na mřížku trouby a pečeme 45 minut. Do upečeného bramboru lehce bouchneme pěstí, potom ho vyjmeme z alobalu a na talíři vidličkou rozevřeme. Osolíme, zalijeme dresinkem, posypeme nasekanými bylinkami a podáváme se zeleninovým salátem. Dresink si připravíme tak, že Lučinu smícháme se smetanou a bílým jogurtem a rozdělíme na dvě části. Jednu část ochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a solí, druhou dochutíme nastrouhaným křenem, solí a pepřem.

Zdroj: Pečené brambory

Americké brambory

Ingredience: 1 kg brambor (a více), olivový olej, sladká paprika (může být i pálivá), sůl

Postup: Dobře omyté brambory rozkrájíme na kousky rozumné velikosti (neloupeme), trochu osušíme a dáme do pekáče. Polijeme olivovým olejem, posypeme paprikou a osolíme. Dbáme, aby brambory byly pokryty všude, a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Občas je obrátíme, případně zmírníme teplotu, aby paprika nezhořkla. Doba pečení 50–60 minut (podle druhu brambor a teploty). Barva by měla být zlatavě světle hnědá, brambory uvnitř měkké, na povrchu křupavé. Podáváme s tatarkou nebo se studenou omáčkou. Tento pokrm je výborný i bez masa.

Zdroj: Pečené brambory

Zapečená bramborová kaše

Ingredience: 820 g brambor, 120 g šalotky, 100 g másla, 4 vejce, 1 a 1/2 dl mléka, 100 g sýra s modrou plísní, 100 g eidamu, několik snítek čerstvého tymiánu.

Postup: Šalotku nakrájíme nadrobno a osmažíme na 40 g másla dozlatova. Mezitím dáme vařit brambory ve slupce. Jakmile budou brambory hotové (zapíchnete do nich vidličku a ta jimi hladce projede), slijeme vodu a stáhneme z nich slupku. Ještě teplé brambory rozšťoucháme na kaši, zjemníme zbylým máslem a přimícháme cibulku. Z tymiánu pečlivě otrháme lístky (abychom v jídle neměli ani boční větvičky) a vmícháme je do kaše. Rozehřejeme troubu na 200 °C. V míse rozšleháme vajíčka a společně s oběma druhy sýrů přidáme do kaše. Nakonec vlijeme mléko, pořádně promícháme a přelijeme do zapékací nádoby. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme péct asi 45 minut, dokud kaše neztuhne a na povrchu nezezlátne. Podáváme se zeleninovým salátem.

Zdroj: Bramborová kaše

Pečené kuře s jablky

Suroviny:

  • 1 celé kuře
  • 4 ks jablek
  • 3 lžíce rybízového nebo brusinkového džemu
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 15 g másla
  • sůl

Postup:

Opláchnuté a osušené kuře osolíme, poklademe plátky másla, vložíme do zapékací mísy, podlijeme vodou a dáme péct. Mezitím si omyjeme jablka, která překrojíme na půl a vyjmeme jádřince. Důlky naplníme džemem smíchaným s nasekanými ořechy a vložíme půl hodiny před dopečením ke kuřeti. Podáváme s brambory nebo rýží.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Chlupaté knedlíky z vařených brambor

Suroviny:

  • 750 g brambor
  • 100 g krupičky
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 rohlíky (housky)
  • sůl
  • 600 g hlávkového zelí
  • 25 g cibule
  • kmín, cukr, ocet

Postup:

Brambory uvařené ve slupce oloupejte, nechte vychladnout a nastrouhejte. Na dvou lžících rozpáleného sádla osmažte na pánvi za občasného míchání mouku a na kostičky nakrájené housky. Tuto směs přidejte k nastrouhaným bramborům, osolte a vypracujte těsto, ze kterého tvořte menší knedlíky a vkládejte je do vařící osolené vody. Mezitím uvařte na nudličky nakrájené hlávkové zelí. Uvařené a odkapané knedlíky promíchejte s tímto zelím a podávejte omaštěné sádlem.

Zdroj: Recepty na chlupaté knedlíky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP