V hrnci rozpusťte máslo, poté ho odstavte z plotny a přidejte zbylé suroviny, vše důkladně promíchejte. Z připraveného těsta dělejte hrudky na plech předem vyložený pečicím papírem. Je potřeba, abyste mezi jednotlivými hromádkami dělali dostatečné mezery, těsto se při pečení hodně roztéká. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 8 až 10 minut. Pak nechte vychladnout, teprve studené sušenky sundávejte z pečicího papíru.
Nechte zahřát pánev bez přidání jakéhokoliv tuku a na sucho opražte ovesné vločky dorůžova. Opražené vločky přesypte do mísy, přidejte ostatní odměřené suroviny a důkladně promíchejte. Poté tvořte kuličky a rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem, můžete do nich udělat důlek, například pomocí rukojeti od vařečky, a ten pak naplnit troškou povidel, marmeládou, celým ořechem nebo spařenou a oloupanou mandlí. Chcete-li mít spíše nepravidelné hrudky, pak použijte lžičku, s jejíž pomocí udělejte na pečicí papír hrudky. Teď už jen zahřejte troubu na 180 °C a pečte dorůžova asi 10 minut. Nyní víte, že zdravé ovesnésušenky jsou rychlé a jednoduché na přípravu, stačí už jen ochutnat a ujistit se, že se vám povedly.
V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.
Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: www.ceskenapady.cz/d…
Nejprve si v misce rozmačkejte zralé banány, postačí vám k tomu vidlička, nemusíte používat žádný mixér nebo něco podobného. K banánům přidejte med a mléko, trochu skořice a promíchejte. Na závěr po troškách zapracujte do těsta ovesné vločky. Zapněte troubu cca na 200 °C, plech na pečení vyložte pečicím papírem a za pomoci lžičky dělejte malé hrudky, každou hrudku trochu rozetřete, aby měla tvar sušenky nebo malé placičky. Připravený plech můžete vložit do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 20 minut.
V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.
Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.
Všechny suroviny smíchejte v míse do hladkého těsta, na závěr přilévejte dle potřeby vodu. Z připraveného těsta dělejte hrudky na plech předem vyložený pečicím papírem. Plný plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, tedy asi 10 minut. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.
Nejprve v menším hrnci zahřejte máslo a med, až se úplně rozpustí. Pak v druhé míse smíchejte zbylé suroviny. Na závěr přimíchejte rozpuštěné máslo s medem a vypracujte těsto. Těsto by mělo být tužší, takže by vám měly jít tvořit kuličky a ty potom rozmáčkněte do placičky. Placičky přendávejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, než budou krásně růžové. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.
V menším hrnci rozehřejte máslo společně s medem a cukrem. Zbylé suroviny promíchejte v míse, přidejte rozpuštěné máslo s medem a cukrem a vše ještě jednou důkladně promíchejte. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a na něj dělejte hromádky z těsta za pomoci malé lžičky. Mezi jednotlivými hromádkami nechte větší mezery, těsto se při pečení bude roztékat. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a až poté sundávejte z papíru.
V diskuzi RECEPT UTOPENCI SE ZELÍM A KŘENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Inka.
V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.
Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.
Kukuřičné lupínky vložte buď do látkového pytlíku a párkrát přejeďte válečkem, nebo například nasypte na pečicí papír a opět si pomožte válečkem, aby vznikly jemnější kousky – neměli byste lupínky rozdrtit na prach, jen rozlámat. Pak je přesypte do mísy, přidejte ovesné vločky, slunečnicová a sezamová semínka, sekané lískové ořechy, brusinky, prášek do pečiva, trochu skořice, moučkový cukr a promíchejte. Na závěr vmíchejte vejce s bílým jogurtem. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a s pomocí lžičky dělejte na papír hrudky, které můžete nechat tak, jak jsou, nebo je rozetřít do placičky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 10 minut. Až se této varianty přejíte a budete ji chtít obměnit, přidejte do těsta čokoládové pecky, med, kousky jiného sušeného ovoce, například švestky, meruňky, jahody, nebo čerstvá jablíčka nakrájená na malé kousky. Na závěr můžete dozdobit čokoládovou polevou.
V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.
Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.
Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.
Ingredience na korpus: 250 g Oreo sušenek, 80 g másla
Ingredience na krém: 350 g mascarpone, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového aroma nebo 1 vanilkový cukr, 10 g želatiny, 50 ml vody, 200 ml smetany na šlehání, 200 g bílé čokolády, 100 g Oreo sušenek, 20 ml citronové šťávy
Ingredience na ozdobu: Oreo sušenky, bílá čokoláda
Postup: Připravíme si kulatou formu, kterou vyložíme pečicím papírem (průměr formy cca 23 cm). Oreo sušenky rozdrtíme, například za pomocí mixéru, a zalijeme je rozpuštěným máslem. Hmotu promícháme a nalijeme do formy. Důkladně utlačíme a dáme zchladit do lednice. V misce vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přidáme citronovou šťávu a důkladně vyšleháme. Želatinu připravíme podle návodu ve vodě. Necháme trochu vychladnout a přidáme k vyšlehané směsi z mascarpone. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladnout. Následně ji přimícháme ke směsi z mascarpone, stejně jako želatinu. Vyšleháme smetanu v jiné misce a taky ji přidáme k mascarpone. Oreo sušenky nahrubo nasekáme. 1/3 připraveného krému navrstvíme na sušenky ve formě a posypeme nahrubo nasekanými Oreo sušenkami. Poté navrstvíme zbylé 2/3 a pěkně uhladíme. Dáme do lednice ztuhnout, nejlépe na celou noc. Navrch nastrouháme čokoládu a poklademe Oreo sušenky.
Ovesné vločky dáme do misky, zalijeme 0,25 l ohřátého mléka a necháme zhruba 20 minut nabobtnat. Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka. Takto připravené přidáme do nabobtnalých vloček, přidáme mouku, zbytek mléka, vejce, skořicový cukr, moučkový cukr a špetku soli. Vše pořádně promícháme. Rozpálíme pánev s trochou oleje a smažíme z obou stran do zlatova. Podáváme namazané marmeládou a ozdobené tvarohem. Pro labužníky můžeme pouze obalit ve skořicovém cukru.
Ingredience: 125 g másla, 300 g sušenek, 750 g měkkého tvarohu, 380 ml mléka, 60 g cukru moučka, 400 g bílé čokolády, 1 ks vanilkového lusku, 100 g tmavé čokolády
Technologický postup: Sušenky nadrtíme. Bílou čokoládu nasekáme najemno a moučkový cukr prosejeme. Z vanilkového lusku oddělíme dřeň, kterou budeme potřebovat na přípravu náplně. Troubu předehřejeme na 180 °C. V rendlíku rozpustíme máslo a vmícháme drcené sušenky. Vtlačíme je na dno připravené koláčové formy a pečeme cca 12 minut. Poté dáme stranou vychladnout. Na náplň si dáme nad nádobu s mírně se vařící vodou ohnivzdornou mísu s kousky čokolády a mlékem. Když se čokoláda rozpustí, ručním šlehačem ji jemně promícháme, aby se do ní nedostal vzduch. Necháme zchladnout a občas promícháme, aby se na povrchu netvořil škraloup. Mezitím si utřeme tvaroh, vanilku a moučkový cukr na krém. Vmícháme polovinu čokoládové směsi a poté jemně vmícháme zbytek. Vlijeme do formy a uhladíme povrch. Necháme alespoň 6 hodin v chladničce. Poté ostrým nožem opatrně uvolníme odnímatelný prstenec a odstraníme ho. Newyorský tvarohový dort položíme na servírovací talíř a ozdobíme čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami.
Na vále vypracujte ze všech surovin těsto, vložte ho do igelitového sáčku a nechte v lednici alespoň 1 hodinu rozležet. Vyválejte plát o síle asi 3 mm a vykrajujte libovolné tvary sušenek, ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 5 až 10 minut. S hotovými a vystydlými sušenkami můžete naložit, jak je vám libo, buď je schroupejte tak, jak jsou, nebo je ozdobte či namočte do čokoládové polevy, další možnost je naplnit sušenky marmeládou nebo libovolným krémem.
Ingredience na korpus: 250 g Oreo sušenek, 100 ml ovocného džusu (dobrý je například višňový), 40 g rozpuštěného másla, 30 g práškové horké čokolády
Ingredience na krém: 250 g smetanového sýra (například Philadelphia, Lučina, vhodný je i měkký okapaný tvaroh), 150 g Nutelly, 50 g moučkového cukru, 500 ml smetany ke šlehání
Postup: Sušenky rozdrobíme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklým těstem vyložíme kulatou formu (průměr cca 26 cm), udusáme a dáme do lednice. Poté rozpustíme Nutellu, aby byla tekutá, a dáme ji bokem. Smetanový sýr smícháme s moučkovým cukrem a rozdělíme na 2 poloviny. Vyšleháme smetanu a smícháme ji s jednou polovinou sýru. Do druhé poloviny přimícháme Nutellu. Na korpus nejdříve rozetřeme bílý krém a potom nutellový krém a opět vložíme do lednice. Necháme do druhého dne odležet, aby se veškeré ingredience propojily.
Ovesné vločky rozdrtíme v drtiči na prášek. Dáme do misky, přidáme tvaroh, trošku cukru, vejce. Mléko přilejeme dle potřeby. Vytvoříme kaši. Rozpálíme pánev s trochou oleje a lžící tvoříme menší lívanečky. Pečeme z obou stran do zlatova. Lívanečky mažeme marmeládou nebo sypeme skořicovým cukrem.
Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme ovesné vločky a banán nakrájený na kousky. Mixérem rozmixujeme na kaši, pokud je moc hustá, naředíme ji mlékem. Rozehřejeme suchou pánev bez použití oleje, ze směsi vytvoříme lívance a pečeme na mírném ohni z obou stran do zlatova. Kdy máme lívance otočit, poznáme tak, že se nám na povrchu začnou tvořit malé bublinky.
Ingredience: 400 g oříškovo-medových sušenek (BeBe), 200 g másla (rozpuštěného), 140 ml smetany na vaření, 2–3 plátky želatiny, 300 g smetanového sýru, 100 g krupicového cukru, 1 citron, 500 g jahod, 140 ml smetany ke šlehání (co nejtučnější)
Technologický postup: Do mísy rozdrobte sušenky, přelijte je máslem, promněte, aby se máslo dostalo do každého kousku, a spojte do kompaktní hmoty, Hmotu namačkejte do dortové formy o průměru 24 cm tak, aby se rozprostřela po dně i stěnách. Dejte na půl hodiny do ledničky. Plátky želatiny namočte na pět minut do studené vody. Smetanu na vaření přiveďte k varu a sejměte z ohně. Želatinu vyndejte z vody a rozpusťte ji ve smetaně. Nechte zchladnout. Smetanový sýr rozmíchejte s cukrem, jemně nastrouhanou kůrou z citronu a třemi lžícemi citrónové šťávy zcela dohladka. Poté vmíchejte smetanu se želatinou a 300 g jahod nakrájených na malé kousky. V robotu vyšlehejte smetanu ke šlehání, vmíchejte ji ke směsi a pak ji nalijte na sušenkový základ. Uhlaďte plochým nožem a chlaďte minimálně tři hodiny. Podávejte ozdobené 200 g přepůlených jahod.