Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ODSTRANĚNÍ VTEŘINOVÉHO LEPIDLA

OBSAH

Jak na odstranění vteřinového lepidla

V obchodech je často snadno dostupný i odstraňovač vteřinového lepidla. Pokud s lepidlem pracujete pravidelně, tak si ho určitě pořiďte.

Odstranění lepidla ze dřeva

Pokud vám vteřinové lepidlo ukápne na dřevo a chcete se jej zbavit, zvolte jeden z následujících postupů:

  • Seškrábnutí nehty – pokuste se lepidlo seškrábnout nehty. Pokud je jeho vrstva slabá, mělo by se vám to podařit.
  • Aceton – tato metoda je vhodná zejména v případě, že je dřevo nalakované. Do acetonu namočte hadřík a potírejte jím lepidlo krouživým pohybem (jedná se o rozpouštědlo). Následně pak vezměte gumovou špachtli a lepidlo od kraje odloupněte. Na závěr dřevo omyjte mýdlovou vodou.
  • Zbroušení – pokud je nános velký a předchozí metody neúčinkují, nezbude vám nejspíše nic jiného, než k odstranění lepidla použít smirkový papír, kterým dřevo zbrousíte. Po zbroušení pak dřevo nalakujte.

Odstranění lepidla z látky

Při manipulaci s vteřinovým lepidlem se poměrně často stává, že vám troška ukápne na oblečení. V tom případě zkuste následující rady:

  • Voda – zasaženou látku namočte do vody a vymáchejte ji. Po chvíli by se měla větší část lepidla uvolnit.
  • Aceton – do acetonu namočte hadřík a potírejte jím lepidlo krouživým pohybem (jedná se o rozpouštědlo). Následně pak vezměte gumovou špachtli a lepidlo od kraje odloupněte. Na závěr dřevo omyjte mýdlovou vodou. Tato metoda není vhodná na všechny druhy látek.

Odstranění lepidla z plastu

Na odstranění vteřinového lepidla z plastu je nejlepší zvolit následující postup:

  • Hadřík namočte do čistého lihu a potírejte jím poškozené místo, dokud lepidlo nezměkne. Poté už by mělo jít poměrně dobře sloupnout. Zbytkové kousky očistěte hadříkem namočeným v saponátu.

Odstranění lepidla ze skla

Odstranění ze skla je o to jednodušší, je-li sklo hladké:

  • Použijte žiletku. Opatrně pomocí ní po částech odškrabujte lepidlo. Nakonec skleněnou plochu očistěte hadříkem namočeným ve vodě s mýdlem.

Zdroj: Vteřinové lepidlo

Poradna

V naší poradně s názvem VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan J..

Dobrý den, spadla mi zubní náhrada z ruky a po straně praskla, tak se chci optat, jestli ji mohu slepit vteřinovým lepidlem. Předem moc děkuji za odpověď. Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mnoho domácích kutilů se snažilo opravit prasklou zubní náhradu pomocí vteřinového lepidla. Výsledek byl vždy ten, že se musela udělat celá nová náhrada. Prasklá zubní náhrada se musí spojit přesně do polohy tak jak byla dříve a to je možné jen v ordinaci zubního lékaře. Pokud použijete vteřinové lepidlo, tak zaplníte hrany ve spoji a výsledek už nikdy nebude stejný jako dřív a náhrada nebude dobře sedět a ani již nepůjde opravit a bude potřeba nová. Vteřinová lepidla jsou jedovatá a nehodí se pro aplikaci do úst.
Nejlepší cesta jak opravit prasklou zubní protézu je odnést ji do ordinace zubního lékaře. Na slepení se použije speciální technologie, která dlouho vydrží a je zdravotně nezávadná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Vteřinové lepidlo na kov

Při lepení kovů musíme myslet na to, zda spojujeme materiály propustné nebo nepropustné. Z toho důvodu nepoužíváme disperzní a roztoková lepidla.

Pro lepení kovů lze použít kontaktní lepidla na bázi chloroprenového a polyuretanového kaučuku. Lepidlo na kov se nanese na obě plochy, nechá se mírně zaschnout, pak se k sobě plochy přitlačí. Jedná se o polymerní kyanoakryláty. Doba pro vytvoření manipulovatelného spoje se u lepidla na kov pohybuje okolo 20–35 s.

Sekundová lepidla na kov lze použít v kombinaci kov-kov, kov-pryž, kov-plast. Teplotní rozsahy použití se pohybují okolo -55 až +95 °C.

Kyanoakrylátová vteřinová lepidla se vyznačují univerzální možností lepení většiny materiálů.

Zdroj: Vteřinové lepidlo

Poradna

V naší poradně s názvem SEKUNDOVÉ LEPIDLO NA ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Palino.

Prosim o adresu a nazov sekundoveho lepidla extra silneho na zuby a kde by som ho kupil.
dakujem palino

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové lepidlo mohou získat jen stomatologové pro své pacienty. Vteřinové lepidlo na zuby se nedá jen tak koupit v lékárně. Lepidlo nelze použít na připevnění zubních náhrad (protéz) k dásním. Vzhledem k tomu, že použití těchto lepidel má mnoho nebezpečí, tak je nezbytné, aby jejich aplikaci prováděl jen odborný lékař. Proto se obraťte na svého stomatologa a sdělte mu na co chcete lepidlo použít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Nejlepší vteřinové lepidlo Loctite

Vteřinová lepidla neboli kyanoakryláty vytvrzují velmi rychle, i když jsou uzavřená mezi těsně přiléhající plochy. Mezi tato lepidla patří například Loctite Super Attak. Vteřinová lepidla Loctite se používají k lepení malých dílů za účelem dosažení maximálně rychlého upevnění. Loctite je vedoucí značkou na trhu v oboru technologie vteřinových lepidel. Na našem trhu jsou dostupné níže uvedené druhy

Zdroj: Vteřinové lepidlo Loctite

Poradna

V naší poradně s názvem SEKUNDOVÉ LEPIDLO NA ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Takové lepidlo mohou získat jen stomatologové pro své pacienty. Vteřinové lepidlo na zuby se nedá jen tak koupit v lékárně. Lepidlo nelze použít na připevnění zubních náhrad (protéz) k dásním. Vzhledem k tomu, že použití těchto lepidel má mnoho nebezpečí, tak je nezbytné, aby jejich aplikaci prováděl jen odborný lékař. Proto se obraťte na svého stomatologa a sdělte mu na co chcete lepidlo použít.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veverka.

Zdravim Vas, mohu pozadat o nazev lepidla na zuby? Moc dekuji.
Hezký den.

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Členění lepidel dle odolnosti vůči vodě

Lepidla na dřevo jsou označována dle norem na základě odolnosti vůči vodě (vlhkosti).

Označení D2 nesou interiérová disperzní lepidla neodolávající vodě ani vlhkosti.

Označení D3 pak lepidla interiérová s odolností proti vlhkosti (určená pro prostory s vyšší vlhkostí – sklepy, spižírny, sušárny, koupelny...), nejsou však odolná trvalému působení vody. Tato lepidla jsou všeobecně známá pod pojmem bílá lepidla. Pokud na lepidle nenajdete toto označení, jedná se o lepidlo, které obsahuje více vody a méně lepicí složky – PVAc (polyvinylacetát). Tato lepidla jsou vhodná pro lepení papíru, kartonu i v kombinaci se dřevem, nikoli však pro pevnostní lepení dřeva.

Označení D4 pak nesou lepidla odolná trvalému působení vody, tedy taková, která mohou být trvale vystavena povětrnostním vlivům.

Zdroj: Disperzní lepidlo

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA ORCHIDEJÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, stále se potýkám s plísní na odkvetlých orchidejích, jedná se o bílé chmíří mezi středovými listy,vyzkoušela jsem už vše včetně saponátu,přípravku na plíseň na rostlinách.Rostliny postupně odcházejí ,jsou nakaženy skoro všechny, mám jich asi 20.
Předem děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě to nebude plíseň, ale červci neboli puklice. Pro pro odstranění použijte vhodný postřik, například Karate. Návod, jak přesně postupovat v případě zasažení více rostlin, se dozvíte v tomto článku: www.ceskenapady.cz/p…

Zdroj: diskuze Plíseň na orchidejích

Princip vteřinového lepidla

Vteřinová lepidla jsou jednosložková lepidla určená ke spojování nejrůznějších materiálů, jako jsou kovy, plasty, pryže, elastomery, dřevo, keramika. Vteřinové lepidlo je vhodné používat zvláště v případech, kdy je kladen důraz na rychlost a vysokou pevnost v tahu a smyku. Lepidlo se snadno a rychle vytvrzuje při běžné pokojové teplotě a při kontaktu s vlhkým povrchem.

Vteřinová lepidla neboli kyanoakryláty jsou jednosložková akrylátová lepidla, která ihned po kontaktu s povrchem vytvrzují díky reakci s povrchovou vlhkostí materiálu. Představují okamžité řešení pro téměř všechna univerzální lepení. Vteřinová lepidla se obvykle snadno používají, jsou bezpečná a rychlá.

Kyanoakryláty jsou relativně nízkoviskózní kapaliny založené na akrylátových monomerech. Vytvrzují se velmi rychle po styku s malými stopami povrchové vlhkosti. Jsou-li umístěny mezi těsně doléhající povrchy, dokážou vytvořit pevné spoje ve dvou až třech sekundách. Úplná pevnost se získá po 5 až 20 hodinách. Vzhledem k velké rychlosti vytvrzování je vhodné kyanoakryláty používat pro lepení relativně malých povrchů.

Z chemického hlediska se jedná o třídu organických sloučenin využívaných jako rychle tvrdnoucí lepidla. Mezi takové látky patří například methyl-2-kyanoakrylát, ethyl-2-kyanoakrylát nebo n-butyl-kyanoakrylát. Vteřinové lepidlo je pevné lepidlo, zvláště pokud se použije na neporézní materiály nebo na materiály obsahující stopy vlhkosti. Je výborné i pro lepení živých tkání, a i když jde při běžném používání o nepříjemný (až nebezpečný) vedlejší efekt, lze ho využít pro lepení tkání v chirurgii (bez šití). Dále se vteřinová lepidla používají pro sestavování prototypů elektronických zařízení, leteckých modelů a mají velmi široké využití ve všech oblastech lidské činnosti.

Při jejich použití je ovšem potřeba dbát na bezpečnost, neboť okamžitě slepují kůži a sliznice. Jejich páry jsou toxické a dráždí citlivé membrány v očích, nosu a krku. Ihned polymerizují vlhkostí v membráně a stávají se inertní. Toto nebezpečí lze minimalizovat jejich používáním v dobře větraných prostorách. Okolo 5 % populace se může při opakované expozici senzibilizovat na páry kyanoakrylátů, pak se u nich objevují příznaky podobné chřipce. Vteřinová lepidla mohou také dráždit kůži a způsobovat alergickou kožní reakci. Ve vzácných případech může vdechování par kyanoakrylátů spustit astma.

Vteřinová lepidla dodávají různí výrobci v širokém sortimentu typů, které jsou optimalizovány podle požadavků konkrétních aplikací, například podle lepených dílů, zatížení, jemuž bude spoj vystaven, geometrie spoje, parametrů procesu. Jejich adheze k většině materiálů je vynikající a pevnost lepených spojů ve smyku a tahu je velmi dobrá.

Obecně rozlišujeme vteřinové lepidla řídká, střední a hustá. Samozřejmě existují i další varianty jako super řídké, gelové, na polystyren a podobně.

K urychlení tuhnutí je možné použít aktivátor vteřinového lepidla ve spreji, s jehož pomocí můžete slepit i takové materiály, jako je například molitan. K rozlepení a očištění je pak možné použít takzvaný rozlepovač – najdete jej například pod názvem Debonder.

Aplikace vteřinového lepidla je snadná, ale občas se někteří z nás setkávají s problémem, jak vlastně bezpečně nanést lepidlo na lepené plochy. Lepidlo se nanáší přímo z lahvičky nebo pomocí speciálních aparátů.

Zdroj: Vteřinové lepidlo

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT SILIKON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lajos POÓR.

Ako sa dá odstrániť silikón z pracovnej dosky kuchynskej linky tak, aby nepoškodila doska? Aby tam následne neboli fľaky.
Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Odstranit silikon bez poškození podkladu a bez zbytkových skvrn jde pomocí odstraňovače silikonu. Je to tekutá chemikálie, která rozpouští molekuly silikonu a umožňuje jeho úplné odstranění. Kolik stojí a jak vypadá můžete vidět tady: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdroj: diskuze Jak odstranit silikon

Vteřinové lepidlo s aktivátorem

Aktivátor urychluje polymerizaci (vytvrzení) kyanoakrylátového lepidla, na trhu je jich celá řada a většinou výrobci uvádějí, jaký aktivátor je dobré použít pro dané lepidlo.

Aktivátor mění povrchové napětí materiálů před aplikací lepidla, takže lze s jeho pomocí slepit i takové materiály, jako je například molitan. Používá se také v případě, kdy je nutné, aby lepidlo zareagovalo skutečně ve zlomku vteřiny. Což je právě třeba případ molitanu či jakéhokoli podobného materiálu, který je téměř nemožné přitisknout na lepený spoj delší dobu.

Zdroj: Vteřinové lepidlo

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZLIKVIDOVAT MAHON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE.

porad te mi prosim jak zlikvidovat mnoholety mahon

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Mahonie se může rozrůst do nekontrolovatelných objemů. Pro odstranění vzrostlé mahonie je potřeba ořezat všechny větve nad zemí a na jasně žluté uřezané výhony nastříkat přípravek Roundup. Pokud si na zahradě necháte nějakou rostlinu mahonie, tak čekejte, že se zase rozsemení, protože semena roznášejí ptáci svým trusem.

Zdroj: diskuze Jak zlikvidovat mahon

Vteřinové lepidlo Loctite

Vteřinová lepidla neboli kyanoakryláty vytvrzují velmi rychle, zvláště když jsou uzavřena mezi těsně přiléhající plochy. Vteřinová lepidla Loctite se používají k lepení malých dílů za účelem dosažení maximálně rychlého upevnění. Loctite patří mezi přední značky na trhu v oboru technologie vteřinových lepidel.

Vteřinová lepidla Loctite jsou vhodná pro širokou škálu materiálů a vyrábějí se v tekuté formě nebo jako gel.

Vteřinová lepidla Loctite se dodávají v širokém sortimentu typů, jež jsou optimalizovány podle požadavků konkrétních aplikací. Například podle lepených dílů, zatížení, jemuž bude spoj vystaven, geometrie spoje, parametrů procesu a podobně. Jejich adheze k většině materiálů je vynikající a pevnost lepených spojů ve smyku a tahu je velmi dobrá.

Výhodami vteřinových lepidel Loctite jsou čisté a snadné nanášení, rychlá fixace součástí v požadované pozici, lepení široké škály různorodých materiálů, vysoká pevnost na velmi malých lepených plochách, neobsahují rozpouštědla. Cena lepidla je úměrná jeho kvalitě.

Zdroj: Vteřinové lepidlo

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÁ BULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

Dobry den zhruba pred rokem se mi udelali takove vridky na varlatech bile pomerne i velke, predevcirem se mi udelal vred docela dost bolestivy, ale vymacknout zatim nejde
mohli by jste mi poradit co se stim da delat a co by to mohlo byt
dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle bulky se dělají, když dochází k ukládání vápníku a fosforu v oblasti šourku. Odborně se tomu říká kalcifikace kůže a obvykle postihuje mladé muže v pubertě. Pupínky pak pomalu rostou celý život a nikdy nedojdou do stadia, kdy by šly vymáčknout. Jediná možná léčba je chirurgické odstranění. S řešením pomůže kterýkoliv kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tuková bulka

Vteřinové lepidlo na nehty

Nehty by se neměly lepit vteřinovým lepidlem, ale pouze k tomu určeným speciálním lepidlem. Lepidlo na nehty je účinné díky jiným látkám (ethyl cyanoacrylate) než vteřinová lepidla.

Pozor, lepidlo na nehty je potřeba vybírat opravdu pečlivě, protože levné nekvalitní lepidlo nehet dostatečně nepřilepí a může vám dokonale a nenávratně narušit strukturu nehtu.

Zdroj: Vteřinové lepidlo

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Ivičičová.

Chvála Kristu,prosím o radu jak používat lékařskou síru.Zda nasypat do ponožek nebo vložit něco nepropustného aby to přes ponožku neprášilo. Předem děkuji za odpovědˇ´a přeji krásný den.Anna Ivičičová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Dobrý den, je mi 77 let a mám 22 let po totálním odstranění žaludku. Od té doby mám problémy s kyselinami, které mě hlavně v noci nutí ke zvracení. Minulý rok na jaře jsem musel jít na zákrok, kdy mi odstranili granulace v jícnu. Na doporučení lékaře spím v polosedě, jím naposledy v šest a užívám Esoxx a Usrosan Forte. Prosím, mohl byste mi poradit, co by zabránilo tvoření kyselých šťáv.
Děkuji

Filipec

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Loctite 460 

Vlastnosti: omezený výkvět, malý zápach, bezbarvý, nízká viskozita

Charakteristika: Produkt pro zvýšení bezpečnosti a komfortu práce, nedráždivý, vylepšené vlastnosti, malý zápach, omezený výkvět pro aplikaci, kde je důležitý vzhled výrobků. Vhodný pro porézní materiály, jako je dřevo, papír, kůže, korek a tkanina.

Výhody vteřinových lepidel Loctite:

  • čisté a snadné nanášení;
  • velmi rychlá fixace součástí v požadované pozici;
  • lepení široké škály různorodých materiálů;
  • vysoká pevnost na velmi malých lepených plochách;
  • neobsahují rozpouštědla.

Při použití je možné potřísnění, které lze odstranit pomocí odstraňovače lepidla. Odstraňovač lepidla odstraní zaschlé lepidlo z různých povrchů včetně textilu, uvolní slepené prsty, znovu rozlepí špatně slepené předměty. Odstraní i stopy po samolepkách a skvrny od permanentních fixů.

Společnost Henkel má na svých webových stránkách k dispozici technický list, respektive bezpečnostní list ke stažení k jednotlivým produktům.

Zdroj: Vteřinové lepidlo Loctite

Diskuze

V diskuzi CHOROBY TÚJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šilhová.

Mám nízké rozvětvené túje (asi 15 let staré) a nyní jsem zjistila, že uvnitř jsou větve obalené rosolovitou hnědou hmotou. Jde snadno odstranit, ale větve pod touto hmotou jsou narušené, zduřelé . Ne povrchu tújí nejsou patrné žádné známky poškození. Může mi někdo poradit o jakou chorobu se jedná a jak tyto napadené túje ošetřit. Mám napadané všechny túje - jsou rozmístěné po celém pozemku a vzdálené od sebe. Foto nemám. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Na45letych okrasnych tujich se po jarnich destich objevila na vetvich hneda rosolovita hmota,pod kterou jsou po odstraneni videt svetle zlute pupeny.Tento prirodni ukaz se nam stal letos poprve.Prosim o radu,o co se jedna a jakym zpusobem napadene tuje osetrit aby se podarilo je zachranit.Predem vam velice dekuji za odpoved. Jaroslav.

Zdroj: diskuze Choroby tújí

Disperzní lepidlo na dřevo

Nejméně starostí s upravením povrchu je obvykle při lepení dřeva. Vzhledem k tomu, že jde o materiál porézní, většinou příliš nevadí ani vyšší vlhkost lepených dílů a práci nepokazí ani trocha prachu, který na povrchu zůstane po hoblování nebo broušení.

Vlastní lepení dřeva ovlivňuje několik základních faktorů, které jsou velmi důležité při výběru toho správného lepidla. Musíme si však uvědomit, jaké dřevo budeme lepit. Pozor, není dřevo jako dřevo. Nalakovaný práh se chová jinak než neupravený bukový. Lak nebo barva udělají ze savého dřeva nesavý materiál, který se již musí lepit jinými lepidly.

Nedoporučuje se například pustit se do oprav dřevěného zahradního nábytku ihned po prvním jarním sluníčku. Většina lepidel totiž potřebuje pro kvalitní výsledek pokojovou teplotu. Při teplotách pod 10 °C nebudou správně vytvrzovat nebo nevytvrdí vůbec.

Při lepení hodně suchého nebo tvrdého materiálu urychlíte proces lehkým navlhčením dřeva před aplikací lepidla, například mlhou z rozprašovače na květiny.

Lepidlo vytvrzuje 24 hodin. Během vytvrzování nabývá a obvykle se vypění i mimo spoj. Nečekejte s odstraněním celých 24 hodin, bylo by již pozdě. Přebytečné lepidlo (tvrdou pěnu) odstraňte ostrým řezákem asi po 4–5 hodinách, kdy lepidlo ještě není zcela tvrdé.

Říci, jaké lepidlo je nejlepší, to moc nejde, každý má zkušenosti s jiným výrobcem, pro lepení suchého dřeva je dostačující Herkules. Rychle přilne a slepí části k sobě, musí se nechat ještě vytvrdit. Nevýhodou je, že se lepidlo musí ihned po přiložení lepených částí odstranit, a to vlhkým hadrem, protože po zaschnutí je odstranění velmi problematické.

Zdroj: Disperzní lepidlo

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den otče Pleskači,prosím o radu - atopický ekzém. Synovec /44 let/ od mala trpí atopickým ekzémem. V rodině otce se vyskytovala tuberkuloza. Pracuje jako stolař.Syn 9 let,atopický ekzém + astma. Už se obrátil i na lékaře-homeopatika. Má "zanesené ledviny a játra ". Dostal homeopatika,pokud nezaberou tak léčba světlem. Prosím o Vaši radu. Děkuji a s pozdravem Zuzana Zemanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Čechovská.

Dobrý den, otče Pleskači. Trápí mně ploché bradavice různé velikosti, které se mi v průběhu let rozesely po celém trupu a po rukou. Je to velká vada "na kráse" a vadí mi to, i když už mám svoje roky (63 let) Je jich mnoho a stále přibývají. Lékařka dermatoložka mi řekla, že se jedná o virus a v podstatě kromě seškrabávání, nebo odstranění laserem není léku. Při tom počtu bradavic bych se nedoplatila. Nemáte prosím jinou radu?
Děkuji Vám předem a přeji Vám hodně zdraví.
Eva Čechovská

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Odstranění silikonu acetonem

Aceton je také účinným prostředkem k odstranění silikonu, ale vyžaduje speciální opatření včetně ochrany rukou a vyplatí se nejprve ověřit účinek acetonu na malé ploše. Poté na starý silikon naneste aceton, počkejte pár minut a zkuste starý silikon odstranit. V případě potřeby opakujte.

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Odstranění lepidla z kůže

Zdaleka nejčastější problém spočívá v tom, že s lepidlem manipulujete příliš neopatrně a dostane se vám na kůži. Je třeba jej ihned setřít, jinak během pár vteřin zaschne. Pokud se tak přece jen stane, použijte jeden z následujících postupů:

  • Aceton – použijte aceton, který v tomto případě účinkuje stejně efektivně jako při aplikaci na dřevo. Kromě čistého acetonu je možné použít například i odlakovač na nehty, který aceton rovněž obsahuje.
  • Olej – zasažené prsty ponořte do nádoby s olejem. Lepidlo se uvolní a půjde pak snadno sloupnout.
  • Sůl – nasypte si do dlaně asi 2 lžíce soli a přidejte k nim trochu vody. Vytvoří se kaše, kterou mněte v postižených místech. Následně si ruce opláchněte a postup opakujte, tentokrát však bez vody. Lepidlo by se mělo postupně odlupovat.
  • Horká voda – ruce ponořte do horké vody. Efekt je takový, že se ruce začnou potit a vylučovat mastnotu, která lepidlo oddělí.
  • Pilníky a tužky – jestliže jste si slepili pouze pár prstů, tak můžete použít tužku. Vsunujte ji do slepeného místa a postupně s ní u toho otáčejte. Po odlepení si vezměte pilník, nejlépe skleněný, a lepidlo si z prstů upilujte (lze použít i pemzu).




Zdroj: Vteřinové lepidlo

Disperzní lepidlo na PVC

Při pokládce PVC celoplošným lepením je zárukou kvality a dokonalého výsledku lepidlo. Díky správnému lepení při použití vhodného lepidla se prodlužuje životnost podlahy a zvyšuje se uživatelský komfort.

Způsob pokládky celoplošným lepením se doporučuje do plochy větší, než je 20 m2. Na takovou pokládku se používá disperzní lepidlo na PVC, které neobsahuje ředidlo a rozpouštědla. Takové lepidlo dokonale zafixuje PVC k podkladu, zabrání vzniku boulí a vln. Lepidlo určené speciálně na PVC je velmi dobře zpracovatelné a zajistí trvale pružný a pevný spoj jednotlivých dílů PVC.

Lepidlo se neředí a je připraveno ihned k použití. Je schopné vyrovnat i malé nedokonalosti na podkladu, takže zároveň zvyšuje odolnost podlahové krytiny. Díky lepidlu není potřeba aplikovat penetraci. Podklad musí být dokonale suchý, čistý a zbavený větších nedokonalostí, jako jsou trhliny.

Disperzním univerzálním lepidlem jde nalepit prakticky cokoliv. Je možné s ním nalepit koberec, lino, ale také PVC. Důležité je pak vybrat správnou lepivost. Obecně jsou tato lepidla velmi odolná, do jisté míry omyvatelná. Podlahy lepené disperzním lepidlem jsou snadno snímatelné.

Slepitelné plastové materiály je nutné před lepením zdrsnit a odmastit nejlépe technickým lihem anebo isopropanolem. V návodu k použití jsou většinou uváděny základní typy plastů, které lze daným druhem lepidla lepit, včetně metod přípravy povrchu před lepením.

Zdroj: Disperzní lepidlo

Odstranění silikonu odborníkem

Když nejsme schopni odstranit sanitární silikon sami, vyplatí se využít služby odborníka, k čemuž vás vyzýváme!

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Jak odstranit silikon z oblečení

Na odstranění nevytvrzeného i vytvrzeného silikonu z oblečení je vhodný okamžitě použitelný pastový prostředek určený k odstranění silikonu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Mechanické odstranění silikonu

Mechanické odstranění silikonu – jedná se o metodu, která vyžaduje velkou opatrnost a přesnost, aby nedošlo k poškození čištěného povrchu. Staré silikonové těsnění lze odstranit odlamovacím nožem, škrabkou nebo stěrkou. Mělo by se to dělat velmi opatrně, právě proto, že čištěný povrch lze snadno poškrábat. Důrazně doporučujeme, abyste se nejdříve pokusili odstranit silikon domácí metodou - odstranění silikonu octem.

Zdroj: Odstranění silikonu octem


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP