Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

LIŠKA JEDLÁ

OBSAH

Záměna s liškou

Liška bledá se odlišuje svou nažloutlou až bělavou barvou, její další rysy jsou s liškou obecnou shodné. Je jedlá a podobně vyhledávaná.

Zde můžete vidět, jak vypadá liška bledá.

Lištička pomerančová je o něco menší, má světle oranžovou dužninu. Je jedlá, ale není tak gastronomicky využitelná.

Zde můžete vidět, jak vypadá lištička pomerančová.

Lišák zprohýbaný se od lišky obecné liší ostnitým hymenoforem. Je jedlý.

Zde můžete vidět, jak vypadá lišák zprohýbaný.

Liška nálevkovitá, jejíž plodnice je na rozdíl od lišky obecné žlutohnědá, je jedlá.

Zde můžete vidět, jak vypadá liška nálevkovitá.

Hlíva olivová se od lišky odlišuje výrazně. Má zespoda klobouku vysoké, hustě uspořádané lupeny. Roste v trsech a v Česku se vyskytuje pouze vzácně. Je jedovatá.

Zde můžete vidět, jak vypadá hlíva olivová.

Zdroj: Houba liška obecná

Diskuze

V diskuzi LIŠKA OBECNÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pazdera.

Dobrý den je možné aby liška překonala 160 cm vysoké pletivo a zadávila 18 slepic a žádnou neodnesla?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Liška obecná

Liška jedlá

Liška jedlá má žlutou až oranžovou barvu. Klobouk je žloutkově žluté barvy. V mládí je podvinutý, později se oplošťuje, jeho střed se prohlubuje a okraje se zprohýbají. Klobouk je tenký, holý a matný, jeho šířka činí 2–7 cm. Má lištovitý podklad. Lišty jsou nízké s vidličnatými anastomózami a příčnými spojkami, sbíhají daleko na třeň. Třeň je vysoký 3–6 cm, široký 1–2,5 cm, válcovitého tvaru se zúžením vespod. Je zbarven stejně nebo o něco světleji než klobouk. Dužnina lišky obecné je bělavá, mírně nažloutlá. Voní po koření, zvláště mladé houby pak vykazují příjemnou meruňkovou vůni. Chutná mírně štiplavě jako po pepři. Liška obecná obsahuje vitamín C, je bohatá na draslík a je nejbohatším zdrojem vitamínu D. Také obsahuje insekticidní látky, což souvisí s její odolností proti červivění.

Zde můžete vidět, jak vypadá liška obecná.

Zdroj: Houba liška obecná

Poradna

V naší poradně s názvem HOUBY KUŘÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Tichý.

Dobrý den, v bukovém lese jsem našel tato kuřátka viz foto a mělo by se jednat o kuřátka popelavá. Můžete mi to potvrdit? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě půjde o kuřátka přímá (Ramaria stricta). Ověřit si to můžete rychlým testem – dužina po otlačení znatelně červená až vínově rudne. Voní po anýzu a mají hořkou chuť. Z tohoto důvodu se také řadí mezi houby nejedlé. Jejich obrázky můžete vidět zde: www.google.cz/images…

Kuřátka popelavá (Clavulina cinerea) je na první pohled nevábná houba. Má válcovité větvičky, kouřově šedé, někdy s fialovým nádechem. Jejich dužnina je tuhá a bělošedá. Chuť je nevýrazná, někdy nahořklá, bez vůně. Kuřátka popelavá jsou jedlá, ale mají nevalnou chuť. Z kulinářského hlediska jsou právem opomíjená. Obrázky kuřátek popelavých můžete vidět zde: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Houby kuřátka

Jedlá soda a ocet

Jedlá soda a jablečný ocet pomáhají při redukci váhy.

Ingredience: 1 šálek vody, 1/2 lžičky jedlé sody, 2 lžíce organického jablečného octa

Postup: Smíchejte jedlou sodu s organickým jablečným octem, přidejte vodu a promíchejte. Pijte 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Diskuze

V diskuzi POLYFUNKČNÍ NEUROPATIE V LEVÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Blochová.

Dobrý den,již dva roky trpím úpornou bolestí prostředního prstu levé ruky, bolest je pálivá,píchavá,drtivá,v prstu je přítomno odvápnění dle Rtg,nyní se problém rozšířil na další prsty,prsteníček a malíček,také s postupným odvápněním,Emg nic neprokázalo, přesto si myslím,že se jedná o utlačení nervu.Léčím se s revmatoidní artritídou, je pravděpodobné,že to souvisí.Bohužel jsem oběhla několik lékařů a to i několikrát,ale nikdo nemá nejmenší zájem mi pomoci, udělat nějaká další vyšetření, která by příčinu bolestí objasnila.Vše řeší spoustou léků, které kdybych jedla, tak nejspíš to můj žaludek a játra položí.Bolesti jsou čím dál horší a velice zatěžují fyzicky i psychicky, nejhorší jsou v klidu.Když se do prstu nechtíc malinko klepnu, tak se mi kroutí všechny prsty na ruce.Nemůžu pracovat, pouze pravou rukou, bolestivě reaguje i kůže na prstech např. na vodu.Prosím o nějaké informace, pokud někdo máte podobné potíže.Děkuji mnohokrát Blochová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polyfunkční neuropatie v levé ruce

Jedlá soda a žlučník

Jedlá soda se používá i ke zklidnění žlučníku. Nekonzumujte ji však déle než dva týdny. Při dlouhodobém užívání se mohou dostavit nepříjemné nežádoucí účinky v podobě průjmu a ztráty vitaminů a minerálních látek.

Dávkování

Lžičku jedlé sody rozmíchejte ve sklenici vody a vypijte. Chuť není příliš dobrá, ale účinek se dostaví velmi rychle.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVA JAKO DEZINFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacek.

Dobrý den,

V jakém poměru naředit kyselinu citronovou, aby z ní byla dezinfekce? Nechci dát málo ani plýtvat, v době možného nedostatku. Jakým zp. dezinfikovat - postříkáním, ponořením..? Jak dlouho to tam nechat? Záleží na teplotě?
Jak to je u sody, octa, soli … ¨Zdraví Vacek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina citrónová se dá použít jako desinfekce všude tam, kde je potřeba likvidovat bakterie a plísně. Bohužel kyselina citrónová neúčinkuje na viry - vůbec. Dezinfekční roztok proti bakteriím a plísním se připraví v poměru 1 sáček kyseliny citrónové a 1 litr vody ohřáté na 20°C, přičemž dezinfekční účinky se projeví při úplném ponoření desinfikovaného předmětu na dobu 30 minut a více. Pro lepší smáčivost dezinfekčního roztoku je možné přidat lžičku Jaru.
Sůl, jedlá soda, ocet mají jen omezené dezinfekční účinky proti malému počtu bakterií, na viry neúčinkují vůbec.
Nejspolehlivější způsob desinfekce povrchů proti virům je mýdlová voda, líh a chlór - to vše zabíjí viry a je to snadno dosažitelné. Nejúčinnější desinfekce, která bezpečně zabije viry, se provádí omýváním povrchu ovoce, zeleniny, ale i obalů balených potravin mýdlovou vodou po dobu 40 sekund. Další způsob je využití lihu 60% a více, do kterého se ponoří desinfikovaný předmět na dobu 20 sekund. Chlór se nehodí k desinfekci potravin. Poslední možnost desinfekce je úplně bez chemie a spočívá v izolaci desinfikovaného předmětu mimo dosah možného hostilete viru po dobu minimálně 2 dny. Po dvou dnech na povrchu nepřežije žádný vir.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina citronova jako dezinfekce

Jak chutná jedlá soda

Soda bicarbona – hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 (jedlá soda, sodná sůl kyseliny uhličité) – je bílý jemný krystalický prášek se zásaditou reakcí a chutí, znáte ji jako součást prášku do pečiva nebo jako lék na pálení žáhy (vyrovná překyselení žaludku). Soda má nejen alkalizující, ale i antibakteriální účinek a antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Má lehce štiplavou chuť.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Cena

Jedlou sodu v prášku (50 g) prodává řetězec Kaufland v rozmezí 4–5 korun. DM drogerie nabízí ve svém sortimentu produkt Jedlá soda čistič (1 kg) za cenu 69,90 Kč, Jedlá soda čistič (5 kg) za cenu 299 Kč, Deodorant stick bergamot + limetka (75 ml) s obsahem Sodium bicarbonate (baking soda) za cenu 179 Kč, Deodorant stick aktivní uhlí & hořčík (75 ml) s obsahem Sodium bicarbonate (baking soda) za cenu 179 Kč. Oba deodoranty slouží pouze k zevnímu použití.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Mražená mexická směs

Mražená mexická směs je výborný doplněk pikantních jídel.

Složení:

  • zelenina (93 %): fazolové lusky, vařené červené fazole (červené fazole, voda, cukr, jedlá sůl), rajčata, žlutá paprika, cibule, červená paprika
  • omáčka (7 %): voda, rajčata, rostlinný olej, jedlá sůl, bramborový škrob, černý pepř, chilli

Zdroj: Mexická směs

Škodí jedlá soda

Obvykle se podává jedna lžička sody na sklenici vody, a to půl hodiny před jídlem. Tři sklenice denně by neměly být problém. Ale nic se nemá přehánět – pozor na předávkování jedlou sodou každý den. Existuje teorie, že když se žaludeční kyselina jedlou sodou neutralizuje, tak má tělo tendenci jí pak tvořit více a paradoxně to může zhoršovat problémy se žaludkem. Ale krátkodobě je jedlá soda skvělá a velmi účinná věc nejen na bolest žaludku.

Jedlou sodu nepoužívejte dlouhodobě k pití, třeba při pálení žáhy. Odbourává z těla vitaminy a minerály. Obzvláště vitaminy řady B. Při dlouhodobém vnitřním užívání dochází k odvápnění kostí!

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Pěstování

Pokusy o její umělé pěstování byly sice úspěšné, avšak ekonomicky nevýhodné. Liška obecná je tržní houbou, to znamená, že je možné s ní v Česku obchodovat. Ročně se lišky obecné celosvětově prodá asi 150–200 tisíc tun v celkové hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Tato produkce pochází výhradně ze sběru ve volné přírodě.

Zdroj: Houba liška obecná

Jedlá soda jako lék

Je nutné zde zdůraznit, že bikarbonát sodný (soda bikarbona) je široce zkoumanou látkou a používá se v praxi již mnoho let, dokonce i samotnými onkology. Toxicita chemoterapie a radioterapie je tak vysoká, že jejich aplikace často poškozují a ničí důležité životní orgány, jako jsou játra a ledviny. Proto se pacientům při chemoterapii a radioterapii běžně podává jedlá soda, aby se předešlo selhání těchto orgánů.

Také je možné si sodu přidávat do vody s cílem léčit různé zdravotní problémy, včetně klinické acidózy a dalších onemocnění. Její léčivé účinky zachránily mnoho životů na jednotkách intenzivní péče. Jedlá soda v lékopisné kvalitě v kombinaci s dalšími přírodními substancemi, například solemi jódu nebo hořčíku, vytváří směsi, které jsou v medicínském světě zázrakem. Mějte ale i zde na paměti, že všeho s mírou! Nic se nesmí přehánět.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Vzorec

Soda bicarbona - hydrogenuhličitan sodný - NaHCO3 ("jedlá soda")

Zdroj: Med a soda bicarbona

Jedlá soda a ledviny

Pacienti s onemocněním ledvin často trpí na nízké hladiny hydrogenuhličitanu – jedná se o metabolickou acidózu. Použití roztoku jedlé sody může snížit výskyt nefropatie, a to tak, že je zánětu zabráněno v důsledku konzumace jedlé sody, která rovněž pomáhá zamezovat produkci amoniaku v ledvinách.

Dávkování

První den: 1/2 lžičky jedlé sody dát pod jazyk a nechat rozpustit.

Druhý den: 1/2 lžičky jedlé sody smíchejte s 1/2 lžičky mořské soli, to vše dejte do 1/2 litru vody a pijte denně dva až tři dny. Poté snižte dávku na 1/4 lžičky jedlé sody a 1/3 lžičky mořské soli.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Zajímavosti o lišce obecné

  • Značení teritoria probíhá v nočních hodinách.
  • Značí močí a trusem.
  • Nástrojem komunikace jsou pachové žlázy při kořeni ocasu.
  • Nemoci lišky jsou hlavně prašivina, vzteklina a tasemnice liščí. Vzteklina se v civilizovaných zemích očkuje. Prašivinu a vzteklinu mohou chytit i domácí mazlíčci nebo hospodářská zvířata.
  • V mnoha literárních dílech vystupuje jako vychytralé zvíře.
  • Pokud se vám zdá o lišce, v mnoha snářích to souvisí s úspěchem nebo sexualitou.
  • Pro myslivce je liška obecná přemnoženou zvěří.

Zdroj: Šelma liška obecná

Výskyt lišky obecné

Liška obecná se vyskytuje v severnějších částech Evropy, v Severní Americe včetně Mexika, v Asii včetně Himálaje a v Africe včetně Zambie. Lišku obecnou lze v České republice najít zejména v jehličnatých lesích v borůvčí, mechu a trávě. Žije v symbióze s většinou stromů, zejména pak se smrky a borovicemi. Roste od června do října, obzvlášť v srpnu a září. Plodnice lišky obecné bývají uspořádané do kruhů, společně s podhoubím jsou situované na kružnici, v jejímž středu stojí hostitelský strom.

Zdroj: Houba liška obecná

Co je to rychlosůl Praganda

Rychlosůl Praganda je solicí řeznická nakládací dusitanová směs pro domácí uzené masné výrobky.

Další informace

Obsah dusitanu sodného: max. 0,3 %.

Přípustná hmotnostní odchylka: -3 %.

Složení

Jedlá kamenná sůl 98 %, cukr, dusitan sodný, dextróza, škrobový sirup.

Skladování

Skladujte při teplotě do 30 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Zdroj: Kde se dá koupit rychlosůl Praganda

Jedlá soda na bělení prádla

Pomocí roztoku vody a jedlé sody můžete vybělit bílé prádlo bez jakýchkoli přísad. Smíchejte čtyři litry vody s jedním šálkem jedlé sody a přidejte bílé prádlo. Nechte jej namočené aspoň hodinu, prádlo pak bude čisté a bělejší. Také můžete přidat šálek sody do pračky a prádlo normálně vyprat.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP