Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JOGURT

OBSAH

Syrová červená řepa s jogurtem

Ingredience: 1 syrová červená řepa, 3 stroužky česneku, 1 bílý jogurt, sůl, pepř

Postup: Syrovou řepu najemno nastrouháme, přidáme utřený česnek, 1 bílý jogurt bez ochucení, sůl a pepř. Ihned podáváme.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Kroupová.

Dobrý den, doma jsem si často dělala "Lučinu" z kupovaných jogurtů. Poprvé jsem to zkusila z čerstvého kravího mléka. Počkala jsem do druhého dne, stáhla z vršku smetanu. Mléko jsem zahřála na 37°C a vmíchala jsem jihočeský smetanový jogurt. Zabalila do péřovky a nechala do druhého dne. Teď už je to asi 3 dny v chladu, ale jogurt je mazlavý, jakoby slizký. Nevím, kde jsem udělala chybu. Předem moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Zdroj: diskuze Domácí výroba sýra

Jogurtový dressing k masu

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 majonéza, 1 stroužek česneku (podle množství surovin), 1 větší kostka obyčejného taveného sýra, sůl, pepř

Postup: Do misky dáme bílý jogurt, přidáme prolisovaný česnek, majonézu, sýr a smícháme vše dohromady. Dochutíme pepřem a solí.

Zdroj: Jogurtový dresing

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Pokud máte zájem, napíšu vám ten nejjednodušší recept, roky vyzkoušený, hustý a lze ho bez problémů vyrobit bez jogurtovače.Jen se šlehačem, jogurtem a suš. mlékem. Jde ale o jogurt určité značky a to se psát asi nesmí. Já vám to ale ráda sdělím.

Zdroj: diskuze Domácí výroba sýra

Jogurtový dressing s hořčicí

Ingredience: 1 jogurt, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř

Postup: Kvalitní jogurt smícháme s majonézou a hořčicí, dochutíme solí a pepřem a necháme odpočinout v lednici. Přidat můžeme také čerstvě nasekané bylinky nebo naložená hořčičná semínka.

Zdroj: Jogurtový dresing

Jogurtový dressing na těstovinový salát

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 lžička oregana, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička balzamikového octa, sůl, pepř, šťáva z citronu

Postup: Smícháme bílý jogurt s oreganem, kávovou lžičkou olivového oleje a balzamikového octa, lehce opepříme, osolíme a pokapeme šťávou z citronu.

Zdroj: Jogurtový dresing

Zdravá celerová pomazánka s mrkví

Ingredience: 3– 4 mrkve, 1 bílý jogurt, 1 lučina, 0,5 menšího celeru, sůl, čerstvé bylinky, citronová šťáva, mletý černý pepř

Postup: Mrkev i celer oškrábeme a najemno nastrouháme. Přidáme lučinu a podle potřeby bílý jogurt – až bude mít pomazánka požadovanou roztíratelnou konzistenci. Ochutíme solí, pepřem, citronem, pro gurmány čerstvými bylinkami. Celerovo mrkvová pomazánka se podává nejlépe dobře vychlazená.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Jogurtový koláč s ovocem

Suroviny:

  • 2 bílé jogurty
  • 1/2 kelímku krupicového cukru
  • 1 a 1/2 kelímku polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • ovoce dle sezóny

Postup:

Do misky dáme jogurt, do mouky přidáme prášek do pečiva. Jogurt smícháme s cukrem, přidáme mouku a těsto rozetřeme do vymazané formy. Potom poklademe ovocem, které máme rádi, a upečeme. Pečeme při 180 stupních asi 30 minut.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Kuře na kari a medu

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích čtvrtek
  • 1 šálek medu
  • ½ šálku másla
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl, pepř
  • kari koření
  • jogurt

Postup přípravy:

Čtvrtky si nasolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo, odstavíme, přidáme med, kari koření hořčici, jogurt a vše dobře promícháme. Jednotlivé čtvrtky v této směsi obalíme, vložíme do pekáče kostí vzhůru. Pečeme zhruba 45 minut, potom čtvrtky otočíme, podlijeme zbytkem směsi a pečeme ještě asi 15 minut doměkka. Podáváme s rýží nebo hranolky.

Zdroj: Kuře na kari

Vajíčkový salát bez majonézy

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 tvaroh, 1 cibule, 12 vajec, 1 lžička plnotučné hořčice

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Zchladíme je studenou vodou, oloupeme a oddělíme žloutek a bílek. Žloutek umícháme s hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Ideální je, pokud máme, použít kutr. Vmícháme jogurt a tvaroh. Podle chuti vajíčkový salát osolíme a opepříme. Bílky pokrájíme na kousky a přimícháme do hotových žloutků úplně nakonec. Vajíčkový salát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.

Zdroj: Vajíčkový salát

Celerová pomazánka s jogurtem

Ingredience: 3 mrkve, 1 celer, bílý jogurt nebo lučina, troška citronové šťávy, sůl, pepř

Postup: Nejdříve si omyjeme a očistíme mrkev i celer. Obě zeleniny pak nastrouháme do misky na drobné proužky či kousky. Poté tyto nastrouhané kousky spojíme buď jogurtem, anebo lučinou. Můžeme jogurt s lučinou namíchat, abychom získali vláčnou konzistenci. Neměla by být tekutá. Nakonec pokapeme citronem a dle chuti dosolíme a dopepříme. Tato zdravá pomazánka se hodí na namazání na žitný chléb.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Jogurtový dressing k rybě

Ingredience: 150 g bílého jogurtu, spíš tučnějšího, 1 ks čerstvé mladé cibulky nebo česneku, pažitka, sůl, pepř, extra panenský olivový olej, čerstvá citronová šťáva

Postup: Pažitku a česnek či cibulku omyjeme a najemno nasekáme. U cibulky či česneku přitom využijeme i kus nadzemní části, prostě použijeme to, co je v dobré formě. Do misky dáme jogurt, pažitku, cibulku/česnek (necháme ještě trošku na posypání hotové omáčky), pár pořádných kapek olivového oleje, pár kapek citronové šťávy a osolíme a opepříme. Zamícháme a dochutíme. Pokud se použije dobrý tučnější jogurt, omáčka je krásně krémová a plná chuti.

Zdroj: Jogurtový dresing

Falešná krevetová pomazánka

Ingredience: filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worcesterová omáčka

Postup: Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí je rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worcesteru.

Zdroj: Krevetová pomazánka

Slané jogurtové pečivo

Suroviny:

  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 bílý jogurt
  • 1 Hera
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • vejce (na potření)
  • 200 g nastrouhané nivy
  • 5 lžic smetany (ke šlehání)
  • 100 g nakrájené šunky

Postup:

Na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, jogurt, sůl, nakrájenou kostku Hery a vše zpracujeme. Těsto dáme odpočinout do chladu a připravíme si náplň smícháním strouhané nivy, pokrájené šunky a smetany. Těsto rozválíme a vykrájíme z něj větší kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku náplně, přehneme napůl a okraje pořádně přitiskneme k sobě, aby náplň při pečení nevytékala. Skládáme na lehce vymazaný plech nebo na pečicí papír, potřeme vejcem a pečeme při 170 °C asi 60 minut. Podáváme teplé nebo studené.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Tortilla s kuřecím masem fitness

Ingredience: 400 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, ½ červené papriky, ½ žluté papriky, 2 stroužky česneku, bílý jogurt, nasekaná pažitka, ½ hlávky ledového salátu, 4 tortillové placky

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a restujeme na rozehřátém oleji. Přidáme nakrájenou papriku, nasekaný česnek a restujeme 2 minuty (zelenina musí zůstat křupavá). Jogurt smícháme s nasekanou pažitkou, ledový salát nakrájíme na nudličky. Na každou tortillu položíme nudličky salátu, polijeme jogurtem, navrstvíme na ně maso se zeleninou a zabalíme. Před podáváním necháme tortilly prohřát asi 5 minut ve vyhřáté troubě. Tento recept je pro ty, kteří si hlídají kalorie.

Zdroj: Tortilla s kuřecím masem

Jogurtový dresink s bylinkami

Ingredience: 1 limetka, bílý jogurt, pepř, sůl, koriandr, šalvěj

Postup: Čerstvé bylinky nadrobno nasekáme. Poté smícháme s jogurtem, do kterého vymačkáme šťávu z jedné limetky, můžeme přidat i trošku nastrouhané limetkové kůry. Přidáme sůl, pepř a necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

Zdroj: Jogurtový dresing

Jogurtový dresink s česnekem

Ingredience: 4 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky slunečnicového oleje, 1 lžička octa, 1 lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

Postup: V misce smícháme olej a ocet, aby se obě chutě promíchaly. Poté přidáme hořčici, opět promícháme a nakonec přimícháme jogurt. Dresink dochutíme a přeléváme jím například grilované maso.

Zdroj: Jogurtový dresing

Minilangoše z jogurtu

Ingredience: 1 bílý jogurt, 2 kelímky polohrubé mouky, sůl, 1 lžička jedlé sody, kečup, česnek, strouhaný sýr, olej na smažení

Postup: Do mísy dáme 1 jogurt, poté kelímkem od jogurtu odměříme 2 kelímky polohrubé mouky, přidáme1 lžičku sody a 1/4 lžičky soli. Vypracujeme těsto, které rozválíme na slabou placku, a malou formičkou vykrojíme kolečka. Ty pak smažíme na pánvi v rozpáleném oleji. Vyndáme na ubrousek, přes který se trochu odsaje mastnota z langošů. V misce rozmícháme trochu kečupu s utřeným česnekem a tím teplá kolečka potřeme. Nakonec posypeme nahrubo strouhaným sýrem.

Tip: Tyto minilangoše jsou vynikající pochoutkou k vínu, nebudete stačit rozdávat recepty, jak jsou výborné. Na dětskou party je můžete ochutit na sladko.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP