Kořenovou zeleninu a brambory ve slupce uvařte doměkka v osolené vodě, vejce uvařte natvrdo. Po uvaření brambory nechte trochu vychladnout a následně je oloupejte. Potom je stejně jako kořenovou zeleninu a vejce nakrájejte na kostičky (můžete použít také speciální sítko na brambory) a vložte do velké salátové mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, sterilované okurky, hořčici a majonézu. Vše dobře, ale opatrně promíchejte. Bramborovýsalát pak už jen dochuťte solí a pepřem, případně i lákem z okurek. Nechte jej do druhého dne odležet v lednici.
V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.
Babičky bramborový guláš
rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!
fanda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.
V českých domácnostech se bramborovýsalát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborovýsalát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborovýsalát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.
Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...
V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.
Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibulku. Na připravenou pánvičku si dáme trošku másla, na kterém pak cibulku zpěníme. Jakmile začne cibulka zlátnout, přidáme vodu, hořčici, sůl a pepř. Vše pak přivedeme k varu a necháme odstát, dokud základ zálivky nevychladne. Na závěr se přidá majonéza a vše se promíchá. Zálivku pak postupně přidáváme do bramborového salátu.
Kapii bychom měli mít připravenou již týden předem (spaříme ji a naložíme do okurkového láku). Brambory a mrkev společně uvaříme ve slané vodě. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostky. Uvaříme vejce natvrdo, a jakmile vychladnou, tak je nakrájíme. Nakrájíme i zeleninu a jablka. Salát osolíme, opepříme a přidáme majonézu, hořčici a med. Vše promícháme, ale opatrně, abychom zeleninu zbytečně nepolámali (kvůli estetickému dojmu, na chuti to nic nemění).
Ve slupce si uvaříme brambory. Uvaříme i mrkev a červenou řepu nakrájenou na kolečka. I brambory si nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně jako okurku a ředkvičky. Připravíme si zálivku, smícháme majonézu se zakysanou smetanou, olivovým olejem, vinným octem a cukrem. Zálivku pak nalijeme na brambory s mrkví, cibulí. Vše zamícháme a dáváme pozor, abychom plátky brambor příliš nezlámaly. Do salátu přidáme ještě řeřichu. Na talíř pak položíme červenou řepu, a až na ní se dává salát.
Dostatečně v předstihu si připravíme brambory: omyjeme je a dáme je ve slupce vařit do změknutí. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme. Oloupeme si řepu, nakrájíme ji na plátky a dáme vařit. Mezitím si dáme vařit i vajíčka natvrdo. Řepu i vajíčka necháme zchladnout. Vajíčka pak oloupeme a nakrájíme na kostičky. I řepu nakrájíme na malé kostičky. Řepu a vajíčka dáme do misky a přidáme k nim i nadrobno nakrájené brambory. Oloupeme si cibuli a také ji nakrájíme, stejně jako nakrájíme najemno i nakládané okurky. Vše v míse smícháme, přidáme hořčici a majonézu (tu můžeme nahradit třeba zakysanou smetanou, nebo bílým jogurtem). Salát dochutíme, osolíme, opepříme (k dochucení můžeme použít i lák z okurek) a vše znovu promícháme. Nakonec salát necháme odležet alespoň dvě hodiny v ledničce.
Brambory omyjeme a dáme ve slupce vařit. Jakmile změknou, necháme je vychladnout (klidně i do druhého dne) a pak je oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Pak se vrhneme na okurku, tu oloupeme (není nezbytné) a nastrouháme na slabé plátky. Oloupeme si cibuli a najemno ji nakrájíme. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce. Pak k nim přidáme kopr, vinný ocet, a podle chuti i sůl a pepř. V další misce smícháme zakysanou smetanu s majonézou, smetanou a znovu vše promícháme. Pak obsah misky přidáme do salátu. Vše se znovu promíchá a dochutí. Salát je potřeba nechat uležet.
Omyté brambory vaříme ve slupce do změknutí. Brambory oloupeme, ještě než zcela vychladnou, pak je nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Hrášek a mrkev vaříme v osolené vodě, pak je scedíme a ještě prolijeme studenou vodou. Hrášek přidáme k bramborám a mrkev předtím ještě pokrájíme. Oloupeme si cibuli a nadrobno ji nakrájíme, na malé kostky nakrájíme i kyselé okurky. Natvrdo uvaříme i vejce a pak je nakrájíme na kostky. Na kostky nakrájíme i jablko (můžeme oloupat). Vše přidáme k bramborám. Zlehka si přihřejeme lák z okurek ten pak společně s majonézou, hořčicí, solí a pepřem vmícháme do salátu. Vše ještě dochutíme, můžeme salát dosolit, dopepřit, přidat cukr, nebo lák z okurek, podle toho co je potřeba. Nakonec se salát nechá v lednici odležet.
Brambory uvařte ve slupce doměkka (ale nerozvařte!). Ještě teplé brambory zbavte slupek a nakrájejte na kostky. Kostičky brambor pak přesypte opatrně do mísy a nalijte na ně ocet. Nechte takto asi čtvrt hodiny marinovat. Poté ocet z brambor slijte, přidejte zakysanou smetanu, pažitku a dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti. Tento lehký bramborovýsalát podle receptu Zdeňka Pohlreicha je vhodný například ke pstruhovi. Dobrou chuť!
Brambory si omyjeme a ve slupce uvaříme do změknutí. Poté je nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme si i cibuli a nadrobno nakrájíme. Na kostičky si nakrájíme i okurku. Brambory, cibuli a okurku dáme do misky. Vše osolíme, opepříme, přidáme hořčici a ocet, nebo lák z okurek. Vše pořádně promícháme.
Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupanou salátovou okurku nakrájejte také na plátky, ale na slabší než brambory. Obojí dejte do mísy, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec přidejte olej, dobře, ale opatrně promíchejte a přizdobte snítkou kopru.
Nejprve si očistíme brambory a vaříme je ve slupce do změknutí. Po vychladnutí brambory nakrájíme na plátky. Připravíme si okurku, tu nakrájíme na kolečka a posolíme (sůl pomůže, aby okurka rychleji pustila šťávu). Šťávu z okurky vylijeme a kolečka z okurky vysušíme a přidáme k nakrájeným bramborám. K bramborám a okurkám přidáme majonézu a zakysanou smetanu. Do salátu přidáme kopr. Podle chuti salát osolíme a opepříme.
Pro „odlehčení“ si můžeme připravit bramborovýsalátbez majonézy.
Ingredience:
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
200 g bílého jogurtu
2 lžíce krájené sterilované papriky
2 lžíce plnotučné hořčice
2 vejce
4 nakládané okurky
50 g celeru
600 g brambor
Hrst sterilovaného hrášku
Jarní cibulka
Pepř
Sůl
Postup přípravy:
Jako u všech bramborových salátů si nejprve očistíme, omyjeme brambory, a dáme je neoloupané vařit do vroucí vody, dokud nezměknou. Jakmile je dovaříme, necháme je vychladit (klidně v ledničce a přes noc, ale není to nezbytné). Vychladlé brambory oloupeme, a buď nožem nakrájíme na kostičky, nebo je můžeme vzít kráječem, nebo protlačit kolečkem na krájení (pokud nám nezáleží na vzhledu). Mezitím si připravíme zeleninu, mrkev, celer a petržel dáme vařit (zeleninu můžeme oloupat před i po vaření, jak komu vyhovuje). Zeleninu vaříme asi deset minut. Vařit si dáme i vajíčka – zhruba deset minut. Jakmile vajíčka zchladnou, tak je oloupeme, a i je nakrájíme nadrobno. Vařenou zeleninu si nakrájíme (i oloupeme, pokud jsme to neudělali před vařením). Oloupeme a nakrájíme si i cibuli (tu můžeme i zlehka osmažit). Brambory, vajíčka,vařenou zeleninu vložíme do misky a přidáme i sterilovanou zeleninu, nakrájené nakládané okurky, a cibuli. Vše smícháme a dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Nakonec vmícháme i bílý jogurt. Salát je třeba nechat odležet. Před podáváním se salát může ozdobit i jarní cibulkou.
Nejprve si oloupeme a najemno nakrájíme cibule. Připravíme si pánvičku s olejem. Na rozehřátém oleji osmažíme cibuli. K ní pak přidáme hořčici i zeleninový vývar a necháme chvíli povařit. Do zálivky pak vmícháme ocet, podle chuti ji osolíme, opepříme nebo osladíme. Na závěr ještě přidáme zbytek olej. Zálivku pak vmícháme do bramborového salátu.