Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ALOBAL

OBSAH

Recept na rychlý karlovarský knedlík

Ingredience: 250 g kostiček housky, 2 dcl mléka, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, hrst čerstvé petrželky, špetka muškátového květu, špetka bílého pepře a soli, alobal, rostlinný olej

Postup: Nakrájenou housku dáme na sucho upéct do trouby do křupava, zhruba 15 minut na 200 °C, a necháme ji vychladnout. Opečené a zchladlé kostičky housky dáme do mísy, přidáme všechny suroviny kromě bílků, řádně zamícháme a necháme 5–10 minut odstát. Mezitím si ušleháme bílky s troškou soli a jemně je vmícháme do směsi na rohlíky. Připravíme si 4 kusy alobalu, který vymažeme rostlinným olejem. Směs na knedlíky rozdělíme na porce do alobalu a pevně zabalíme do válečku. Vaříme 20 minut. Pak alobal odstraníme.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Poradna

V naší poradně s názvem ALOBAL NA OKNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Múže alobal v oknech nahradit žaluzie?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Použití alobalu na okna je jedním z nejhospodárnějších způsobů, jak udržet doma chladnou hlavu, když venku žhne horko.
Pokud se ve vedrech zoufale snažíte udržet chlad uvnitř místnosti, vezměte si roličku alobalu a rozprostřete ji na vnější strany oken – zvláště na ta, která jsou orientována na jih. Alobal umístěte tak, aby lesklá strana fólie byla směrem ke slunci. Sluneční svit procházející sklem, který dříve zvyšoval teplotu, pomocí alobalu odrážíte od okna a posíláte ho pryč z vašeho domova.
Obvyklou chybou, kterou lidé dělají, je umístění fólie na vnitřní stranu okna. Je opravdu důležité a dávat pozor na umístění alobalu na vnější stranu oken, aby se sklo příliš nezahřívalo.

Zdroj: diskuze Alobal na okna

Vepřová krkovice na pivu

Ingredience

  • 800 g vepřové krkovice;
  • 1 lžíce hořčice;
  • 120 ml piva;
  • alobal na pečení.

Kořenící směs

  • 100 g soli;
  • 2 lžičky červené papriky;
  • 2 lžičky sušené cibule;
  • 2 lžičky sušeného česneku;
  • 1 lžíce čerstvě mletého pepře.

Postup

Vepřovou krkovici potřete hořčicí a obalte v kořenící směsi. Maso položte na gril nad přímé žároviště se středním ohněm a opečte z každé strany 3 minuty. Poté maso zabalte do alobalu, a než alobal uzavřete, přilijte k masu pivo. Balíček s masem vraťte na gril a dejte nad nepřímé žároviště na mírný oheň a při 150 °C ho grilujte pod poklopem dvě a půl hodiny. Poté maso vybalte z alobalu, nechte chvíli odpočinout, nakrájejte na plátky a podávejte s pikantním kapustovým salátem s praženými arašídy.

Zdroj: Grilovaná krkovice podle Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den
Prosím jak to funguje?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Jak jsem napsala, tak jsem udělala. A fungovalo to. Na bolavý prst jsem si večer namotala kus alobalu a ráno ho sundala. Bolest přestala.
Tuto zkušenost jsem (za ty tři roky, co jsem to zde napsala)
zopakovala s kolenem a také s loktem. Alobal mi pomohl.
Pozor! Alobal jsem ještě vždy převázala. Obvazem, kapesníkem, nebo šátkem. Aby alobal z místa neodpadl.

Stačí, pane Václave?

Zdroj: diskuze Alobal na bolest

Alobal na klouby

Alobal je vhodný i na bolest kloubů (alobal na bolest kloubů). Položte hliníkovou fólii na postižené místo a zafixujte jej obvazem či náplastí. Nechte působit celý den nebo i přes noc po dobu 10 až 12 dní. Po týdenní přestávce byste měli cítit úlevu. Pokud bolesti nepoleví, zkuste terapii zopakovat.

Zdroj: Alobal na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Zelingerová.

Nevím,kterou stranou se alobal přikládá, vím, že jedna strana chladí a druhá má hřát. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hliníková fólie má lesklou stranu a matnou stranu. Lesklá strana vzniká válcováním hliníku během finálního průchodu. Protože je ale obtížné vyrobit válce s dostatečně tenkou mezerou, aby mohly válcovat právě jeden arch, válcují se dva archy současně, čímž se zdvojnásobí tloušťka na vstupu do válců. Když jsou listy později odděleny, vnitřní povrch je matný a vnější povrch je od válců lesklý. Tento rozdíl v povrchové úpravě vedl k názoru, že upřednostňování lesklé strany má vliv při vaření. Mnozí věří (chybně), že když použijí alobal s lesklým povrchem směrem dovnitř, tak že lépe udržují teplo. Skutečný rozdíl je ale bez přístrojového vybavení nepostřehnutelný. Zvýšená odrazivost snižuje jak absorpci, tak i emise záření. Odrazivost lesklé strany hliníkové fólie je 88 %, zatímco matná strana fólie má asi 80 %. Rozdíl je tedy zanedbatelný a prakticky nezáleží na tom, jakou stranou se alobal použije.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alobal na bolest

Alobal na bolest zad v křížové oblasti

Alobal dle zkušeností zmenšuje rovněž bolesti obratlů v oblasti krku a beder (plotýnky). Zcela nenahradí léky, ale kousek fólie, kterou najdete v každé domácnosti, rozhodně stojí za to vyzkoušet jako metodu alternativní medicíny.

Zdroj: Alobal na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Vašková.

Mám patní ostruhu,místo.nad.patou je.cervené i opuchlé.a hodně boliMam i artrozu,léčenou,ale moc mně bolí,hlavně po ránu, nebo.když sedím, záda v křižích..prosím,alobal.se dává na kůži jakou stranou? Matnou,nebo.lesklou?.Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obě strany alobalu jsou rovnocenné. To, že jedna strana je lesklá a druhá matná, souvisí pouze s technologií výroby a na účinky proti bolesti to nemá žádný vliv. Proto alobal můžete přikládat z kterékoliv strany.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Jak pomáhá alobal proti bolesti

Podle alternativní medicíny může léčba alobalem nahradit některé léky. Tím, že přiložíte alobal na postižené místo, aktivujete takzvaný meridián, což má pozitivní vliv na daný orgán.

Alobal může úspěšně a rychle zmenšit bolesti páteře, krku, ramen, kolen, chodidel, kloubů či svalů. Dokonce léčí pooperační jizvy a popáleniny, revmatoidní artritidu, dnu a pomáhá i při odstraňování váčků pod očima.

Léčba bolesti alobalem

Alobalový zábal aplikujte vždy ideálně přes noc, ale pokud budete v klidné poloze, můžete ho využít i přes den. Tento postup je třeba provádět po dobu 10–12 dnů. Pak je důležité udělat dvoutýdenní přestávku. Pokud budou obtíže přetrvávat, léčbu opakujte pravidelně, dokud bolest nezmizí.

Zdroj: Alobal na bolest

Pečená červená řepa v alobalu

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu neloupejte, důkladně ji omyjte a osušte. Připravte si dostatečně velký alobal, do kterého se řepa celá zabalí a nebude z něho vytékat šťáva. Na alobal nasypte sůl a pepř, přidejte oloupaný a rozpůlený česnek, červenou řepu a zakápněte olejem a octem. Máte-li, můžete přidat čerstvou bylinku. Důkladně alobal utěsněte. Raději dejte do pekáčku nebo zapékací misky, kdyby alobal prokapával, abyste nemuseli čistit celou troubu. Budete-li péct více řep najednou, zabalte každou zvlášť. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte alespoň hodinu. Po upečení vyndejte z alobalu a propíchněte, až řepa trochu zchladne, oloupejte ji a nechte úplně vystydnout.

Ingredience na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžičky medu
  • sůl
  • pepř

Příprava zálivky:

Smíchejte olej, citronovou šťávu a med, dochuťte solí a pepřem. Vychladlou řepu nakrájejte na plátky, rozprostřete na talíř, zalijte připravenou zálivkou a můžete podávat. Chcete-li, můžete ještě posypat například balkánským sýrem.

Zdroj: Pečená červená řepa

Poradna

V naší poradně s názvem ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den. Mám velké bolesti v ramenou a krční páteři, a bolest již postupuje po zádech až do bederní páteře. Beru prášky na bolest ale už ani to nezabírá u lékaře taky nic nezjistili. Chci vyzkoušet zmiňovaný alobal.
Chci se tedy zeptat má se přikládat na holé tělo, nebo stačí třeba přes tílko. A má se dát ve více vrstvách nebo stačí? A pak mě hlavně zajímá když sis alobal vytvořím na ramena a krční páteř jakýsi krunýř mohu ho použít opakovaně že by ho vždycky ráno sundala a na noc zase nasadila? Moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alobal je skvělá věc, ale když máte bolesti v tak rozsáhlé oblasti, tak je to pomocník příliš skabý a nevyřeší trvale vaše obtíže. Efektivnější pomoc naleznete v rehabilitačním zařízení, kde dostanete podobné procedury, jako v lázních. Žádanku vám může napsat váš ortopéd a náklady za vás uhradí zdravotní pojišťovna. Vyhledejte si zařízení, kde provádějí fyzioterapii a chiopraktickou masáž a tam absolvujete několik týdnů jejich péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Plněná sekaná

Ingredience: 1 000 g mletého masa, 6 plátků šunky, 5 ks sterilovaných okurek, 6 vajec, 2 párky, 100 g slaniny, pepř, sůl, majoránka, 7 stroužků česneku

Technologický postup: Mleté maso ochutíme solí, pepřem, majoránkou a přidáme prolisovaný česnek a vejce (2 ks). Vše pořádně promícháme. Směs rozdělíme na dvě části, z 1 kg mletého masa totiž uděláme dvě sekané. Lepší dvě malé než jedna velká. Nachystáme si alobal, který dostatečně potřeme olejem nebo sádlem, aby se nám na něj sekaná nepřipekla. Mleté maso vyjmeme na alobal a uděláme z něj menší placku. Na placku poklademe různé přísady podle chuti. Třeba vejce, slaninu, okurky, párky. Záleží čistě na vaší chuti. Klidně sekanou můžeme naplnit vaječinou s hřiby. Z masa vytvarujeme malý bochníček tak, abychom zakryli celou náplň. A celou šišku zabalíme do alobalu. Sekanou pečeme v troubě při 170 °C na horký vzduch asi 90 minut. Hodinu pečeme v alobalu a poslední půlhodinu odkryjeme horní alobal. Ten nesundáváme, jen nahoře rozevřeme a necháme dopéct do zlatova. Plněnou sekanou z mletého masa nakrájíme a můžeme podávat.

Zdroj: Sekaná

Grilovaná zelenina v alobalu

Ingredience: 500 g zeleniny – baby karotka, kukuřice, 250 g hrášku, 4 ks oloupaných brambor; 4 lžíce másla, 1 lžíce koření na grilovanou zeleninu

Postup: Větší nádobu na pečení v troubě vyložte alobalem a naplňte na kostičky nakrájenou zeleninou. Posypte kořením, přidejte máslo a alobal uzavřete. Vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Pečený losos v alobalu

Ingredience: 2x 170g steaky lososa, 6 lžic olivového oleje, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 1 kávová lžička soli, 1 kávová lžička mletého pepře, 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky, 1 kávová lžička sušené bazalky, 2 drcené stroužky česneku

Postup: Ve skleněné míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř, česnek, bazalku a petrželku. Vložte lososa a důkladně jej obalte marinádou. Přikryjte a nechejte hodinu odpočívat v lednici. Rybě prospěje, když ji v marinádě alespoň jednou otočíte. Předehřejte troubu na 190 °C. Ustřihněte si dostatečný kus alobalu (je lepší alobal zdvojnásobit ve dvou vrstvách, aby se neprotrhl). Položte filety na alobal a dobře utěsněte, aby nevytekla šťáva. Vložte balíčky do ohnivzdorné mísy a pečte 40 minut. Hotovou rybu můžete přizdobit plátkem citronu a snítkou zelené petrželky.

Zdroj: Pečený losos

Diskuze

V diskuzi NÁPLAST S ALOBALEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRENA DOLEŽELOVÁ.

Měla jsem velké bolesti bederní páteře. Kamarádka mně nalepila na bolestivé místo kousky alobalu a dva dny jsem bez potíží - vůbec jsem nemusela užívat léky na bolest. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Vašková.

Alobal fakt i na mne učinkuje,dnes poprvé, ostruha bolí méně,takže budu si do alobalu občas balit i záda,v kříži! Díky za radu!

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Zapečené brambory s kuřecím masem

Ingredience: 900 g brambor, 200 g strouhaného tvrdého sýra, 150 g anglické slaniny, 250 ml smetany ke šlehání, 4 ks kuřecích prsíček, 4–6 ks stroužků česneku, mletý černý pepř, máslo, olej, sůl, alobal

Postup: Kuřecí prsa mírně naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem a na pánvi zprudka opečeme po obou stranách. Oloupané, oprané a důkladně okapané brambory nakrájíme na tenké plátky. Středně velký pekáč vymažeme máslem, dno vyložíme asi 2 cm vysokou vrstvou brambor, na ně poklademe opečená kuřecí prsa zabalená do plátků anglické slaniny a zakryjeme zbytkem brambor. Smetanu ochutíme solí, drceným pepřem a strouhaným česnekem, touto zálivkou přelijeme směs v pekáči, pokrm zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 210–220 °C asi 20 minut, než brambory změknou. Poté alobal sundáme, brambory posypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme je, již nezakryté, dozlatova. Chutnají opravdu výtečně.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Diskuze

V diskuzi ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dva dny mě bolel prst na noze. Včera jsem se už naštvala, na noc obalila špičku nohy do alobalu a zajistila ponožkou. Už v noci, kdy jsem musela jít na WC, jsem zjistila, že bolest je pryč. Krásně jsem usnula a spal až do devíti.To je pohoda !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Dobrý den
Prosím jak to funguje?

Zdroj: diskuze Alobal na bolest

Pečená červená řepa podle Jamieho Olivera

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce octa
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu omyjte a oloupejte, rozkrájejte na osminky, máte-li menší, postačí čtvrtiny či poloviny. Vezměte si větší díl alobalu, řepu na něj rozprostřete, přidejte neoloupané stroužky česneku, okořeňte majoránkou, solí a pepřem, z jedné strany alobal důkladně uzavřete, z druhé nechte ještě otevřený pro dodání zbylých tekutých ingrediencí. Přilijte ocet a olej a uzavřete alobal i z druhé strany, kousky řepy nechte pořád rozprostřené do jedné vrstvy. Přendejte do zapékací mísy nebo do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi hodinu, máte-li větší kousky řepy, klidně o něco déle, aby byla řepa měkká. Upečené rozbalte, přendejte na talíř, můžete posypat ještě čerstvými bylinkami, a podávejte.

Zdroj: Pečená červená řepa

Vepřová panenka pečená v alobalu

Ingredience: 300 g vepřové panenky, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, rýžový olej (lze použít i olivový), sůl, pepř, čerstvý tymián

Postup: Panenku očistíme, rozdělíme na 2 porce, osolíme a opepříme. Zprudka ji ze všech stran orestujeme na rýžovém (olivovém) oleji. Na alobal poklademe nakrájenou cibuli a česnek. Položíme na ně panenku a navrch dáme pár snítek tymiánu. Zabalíme, dáme do trouby a pečeme 10–15 minut při 200 °C. Podávat můžeme s vařenou čočkou nebo brambory vařenými v páře.

Zdroj: Vepřová panenka pečená

Pečená červená řepa

Ingredience: menší bulvy řepy podle chuti, dostatečně velký kus alobalu, hrubě mletá mořská sůl, snítka rozmarýnu nebo tymián, 1 palička česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička balzamikového octa, čerstvě mletý pepř, čerstvé zelené listy špenátu, feta sýr, červená cibule, olivový olej, špetka přírodního cukru na karamel

Postup: Omytou neoloupanou řepu položíme na alobal a z alobalu vytvoříme misku, do které řepu těsně uzavřeme. Před uzavřením alobalu ochutíme špetkou hrubě mleté mořské soli, čerstvě mletým pepřem z mlýnku, olivovým olejem a balzamikovým octem. Pro vůni přidáme rozmarýnovou větvičku a pro chuť neoloupanou paličku česneku, kterou rozebereme na stroužky nebo ji jednoduše přepůlíme. Alobal uzavřeme a celý balíček vložíme do dobře vyhřáté trouby a při teplotě 200 °C pečeme 1 hodinu. Když je řepa upečená, propícháme ji, aby z ní rychleji vyšla pára, a poté ji oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Naskládáme na talíř s lístky čerstvého špenátu. Posypeme rozdrobeným sýrem feta a zkaramelizovanou cibulkou.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Pečený pstruh v alobalu

Ingredience: vykuchaní pstruzi, čerstvá nebo mražená petržel, citron, máslo, sůl, alobal

Postup: Pstruhy očistíme, osolíme na povrchu i vevnitř, pokapeme citronovou šťávou. Dovnitř dáme petržel a kousek másla. Utrhneme si potřebné množství alobalu, kápneme na něj olej (nemusí být, pokud chceme připravovat zdravě), položíme naplněného pstruha a zabalíme tak, aby spoje byly směrem nahoru, vznikne nám taková „lodička“. Zabalené pstruhy dáme na plech nebo pekáč. Pečeme při 200 stupních cca 40 minut. Pak pstruhy rozbalíme (pozor na horkou páru) a pečeme ještě dokřupava přibližně 10 minut.

Zdroj: Příprava pstruha v troubě

Metoda č. 3 – Kouřový fén

Pro tuto metodu jsem použil udící pistoli – jsou dostupné na Amazonu. Můžete získat střední pistoli za cenu okolo 80 $.

Předehřejte troubu na 150 °C a položte žebra na plech s pečicí mřížkou. Opravdu dobře to utěsněte alobalem – v případě potřeby použijte lepící pásku – a ponechte jedno malé místo pro vložení hadice udící pistole. Snažte se co nejlépe utěsnit fólii kolem hadice.

Naplňte udící pistoli dřevíčky a každých 10 minut střídejte rychlost kouře z vysoké na nízkou po dobu 30 minut. Po tomto procesu hadici rychle vytáhněte a utěsněte alobal zachycující kouř.

Dejte do trouby na 2 1/2 hodiny.

Zdroj: Uzení v horkovzdušné troubě

Účinky alobalu

Hliníková fólie má léčivé vlastnosti, které jsou obvykle využívány u tradičních léčitelů v Rusku nebo v Číně. Použití hliníkové fólie na popáleniny, bolesti svalů, zad a mnoho dalších obtíží už není žádnou novinkou. I lékaři potvrzují vynikající výsledky při využití hliníkové fólie. Může jít o dokonalou náhradu chemických látek a drahých léků. Obyčejný alobal dokáže eliminovat popáleniny, bolesti svalů, zad, krku, ramen, kolen, nohou, kloubů, jizev po operaci a má i protizánětlivé účinky.

A jak na to? Postižené místo pořádně zabalte do alobalu a nechte hodinu v klidu. Látky se aktivují a alobal začíná léčit. Takový hliníkový zábal můžete opakovat i několikrát denně. Uvidíte, že se vaše obtíže velmi brzy srovnají. Celé tajemství spočívá v tom, že energie, která proudí v biologicky aktivním bodu, cestuje k meridiánu a zpět takzvanými bioproudy, které procházejí naším organismem.

Lékaři se k novému léčení pomocí „stříbrného můstku“ zatím nevyjádřili. Vzhledem k tomu, že se na první pohled jedná o nevinnou metodu, která by neměla nijak ublížit, můžete si stříbrný můstek vyrobit a na vlastním těle ho při zdravotních problémech vyzkoušet.

Zdroj: Stříbrný můstek z alobalu návod


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP