Salsa verde

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 30.10.2015

Salsa verde pochází z Piomentu a dnes ji zná nejen celá Itálie. Někdy se jí také říká studená bylinková omáčka, ale není to omáčka v pravém slova smyslu, poslouží vám spíš jako dip či marináda. Je plná chutí, které získá z bylinek, olivového oleje, ančoviček a plodů kaparovníku, a využívá se k různým druhům upraveného masa, k pokrmům z ryb, vajec, sýrů, zeleniny, brambor, někdy se používá také do těstovin a salátů. Její příprava zabere jen pár minut a není to nic náročného.



Recept na salsa verde

Jak jsem již uvedla, bylinková omáčka salsa verde, někdy také nazývaná zelená omáčka, má velice jednoduchý recept. K její přípravě budete potřebovat tyto ingredience:

  • 120 g plocholisté petržele
  • 10 g pažitky, bazalky nebo máty
  • 100 g olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kaparů
  • 3 ks ančovičkových filátek
  • šťáva z polovičky citronu nebo 50 g vinného octa

Pro dochucení:

  • mořskou sůl
  • pepř

Možno přidat dle vlastní chuti a fantazie některou z těchto surovin:

  • 1 kus nakládané okurky
  • 2 na tvrdo uvařené žloutky
  • 10 ks vypeckovaných oliv
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice kremžské nebo francouzské
  • případně pro zahuštění střída z housky
  • feferonky
  • rajský protlak

Postup:

Dávku surovin nemusíte 100% dodržovat, řiďte se především vlastními chuťovými buňkami. Ingredience očistěte, poté je buď najemno nasekejte, nebo pokrájejte a pak rozmačkejte v hmoždíři, či rozsekejte pomoci kuchyňského robotu, ale pozor, abyste to nepřehnali, konzistence musí být hladká, ale ne kašovitá. Vždy začněte nejprve mixovat základní suroviny jako petržel, bylinky, olivový olej, česnek a citronovou šťáva či ocet, kapary a ančovičky, teprve poté dochucujte. Hotovou salsu verde nechte před použitím několik hodin rozležet v ledničce. Pokud ji nespotřebujete, zalijte ji olejem a můžete ji nějakou dobu skladovat v ledničce v uzavřené nádobě.


Sýrová salsa verde

Sýrová salsa verde je vhodná k dochucení mas, ale i těstovin nebo polévek.

Ingredience:

  • 200 g strouhaného sýra ementál
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • snítku bazalky či rozmarýnu

Postup:

Utřete česnek s troškou soli, nasekejte najemno bylinky, přidejte ořechy a smíchejte v misce, pak přisypte nastrouhaný sýr a nakonec přilijte olivový olej.

Autor: © Nina Vinšová

Foto: © TheDeliciousLife

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Nina. Salsa verde [online]. ČeskéNápady.cz, 2015-10-30. Dostupné online.

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články



Sitemap | RSS