Plněné žampiony

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 8.5.2016


Žampiony plněné mletým masem

Ingredience: 500 g větších žampionů, 300 g mletého masa, 1 cibule, 1 vejce, 150 g strouhaného eidamu, 5 stroužků česneku, lžíce sladké papriky, lžíce pálivé papriky, lžíce kari, lžíce majoránky, lžíce grilovacího koření, sůl, mletý pepř, strouhanka, máslo

Technologický postup: Žampiony oloupeme, vykrájíme jim opatrně nožky, které si odložíme na později, a hnědá žebra, která vyhodíme. Z masa, najemno nakrájené cibule, vejce, sýra, česneku a koření připravíme směs jako na karbanátky (pokud je řídké, zahustíme strouhankou) a přidáme najemno nakrájené nohy z žampionů. Takto připravenou směsí plníme kloboučky žampionů, které poklademe na máslem vymaštěný plech, masovou směsí nahoru. Na každý kousek položíme kousek másla a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme cca 35–40 minut, pokud se šťáva připéká, podlijeme trochu vodou. Takto upečené žampiony podáváme s bramborovou kaší nebo různě upravenými brambory.


Smažené plněné žampiony

Ingredience: 8 velkých hlaviček žampionů, 8 nožek žampionů, 1 snítka petrželové natě, 50 g tvrdého sýra, 50 g šunky, 1 cibule, drcený kmín, mletý pepř, olej, sůl, mouka, vejce a strouhanka na obalení

Technologický postup: Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, nožičky žampionů a nasekanou petrželku, směs chvíli podusíme, okořeníme kmínem, pepřem a dochutíme solí. Jakmile pánev odstavíme ze zdroje tepla, přimícháme ještě na kostičky nakrájený tvrdý sýr, poté směs necháme mírně prochladnout. Očištěné hlavičky žampionů zevnitř i z venku osolíme, naplníme je připravenou směsí a obalíme v klasickém trojobalu (v mouce, mírně osolených vejcích a nakonec ve strouhance). Obalené žampiony smažíme ve fritovacím hrnci pozvolna dozlatova. Jako přílohu podáváme různě upravené brambory, tatarskou omáčku a salát z čerstvé zeleniny.


Žampiony plněné sýrem

Ingredience: 8 žampionů, 1 vejce, 5 lžic hořčice, 150 g eidamu, mletý pepř, sůl, drcený kmín, majoránka, 1 cibule, 150 g salámu, 5 lžic kečupu

Technologický postup: Žampiony očistíme a zbavíme nožek tak, aby z nich vznikly mističky. Do mísy nastrouháme na velkých okách struhadla salám a sýr. Přidáme očištěnou cibuli nakrájenou nadrobno. Potom přidáme kečup, hořčici, vajíčko a koření. Směs dobře promícháme a naplníme jí připravené kloboučky žampionů. Na závěr můžeme vršky překrýt kousky sýra, velikost je závislá na způsobu zapečení. Takto naplněné žampiony můžeme naskládat na pánev a nechat na troše oleje opéct. Že jsou hotové, poznáme podle toho, že je sýr ve směsi rozteklý a vajíčko ztuhlé. Další možností je žampiony nechat zapéct na 15 minut v troubě o teplotě 150 °C. Dokonce se dají připravit i v mikrovlnné troubě (zkuste 2 minuty na plný výkon). Žampiony plněné sýrovou směsí podáváme s přílohou podle vlastní chuti.


Žampiony plněné nivou

Ingredience: 10 větších žampionů, 10 plátků anglické slaniny, 100 g nivy, olivový olej

Technologický postup: Žampiony opláchneme vodou a odřízneme jim nožky. Vnitřek klobouku pokapeme olivovým olejem a naplníme nivou, kterou jsme si nakrájeli na malé kostičky. Žampiony naplněné nivou poté obalíme v plátcích anglické slaniny a poskládáme na pekáč. Kloboučky pečeme ve vyhřáté troubě 30–40 minut při 200 °C, až jsou pěkně křupavé. Hotové podáváme s opékanými brambory, oblohou a tatarkou. Výborně chutnají i s nivovou omáčkou.

Žampiony plněné špenátem

Ingredience: 20 žampionů, 30 g listového špenátu, 1 cibule, lžíce másla, 2 stroužky česneku, 60 g strouhaného parmazánu, ½ lžičky oleje, 4 lžíce strouhanky, sůl, mletý pepř, bazalka, oregano

Technologický postup: Z očištěných žampionů odstraníme nožičky, které nasekáme na jemné kousky. Rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli nakrájenou najemno, nožičky ze žampionů a nakrájený česnek. Pak přidáme nasekaný špenát a na mírném ohni vaříme, dokud se voda nevypaří. Do směsi zamícháme parmazán a strouhanku, dochutíme solí, pepřem, bazalkou a oreganem, dobře promícháme a necháme chvilku prohřát. Směsí naplníme hlavičky žampionů, které rozložíme do olejem vymaštěného pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut (220 °C) – dle velikosti žampionů. Podáváme s bramborovou přílohou nebo jako předkrm.


Jak připravit plněné žampiony na grilu

Ingredience: 4 velké žampiony, 100 g prosciutta, 50 g nastrouhaného parmazánu, 1 chilli paprička, 4 stroužky česneku, 2 snítky oregana, olivový olej, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Houbám vyloupněte nohu, kterou společně se šunkou, parmezánem, česnekem a chilli papričkou nasekejte na menší kousky. Směs řádně promíchejte, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a přidejte čerstvé oregano. Klobouky žampionů zakápněte olivovým olejem a naplňte směsí tak, aby lehce přetékaly, při grilování totiž zmenší svůj objem přibližně o polovinu. Rozpalte gril na střední teplotu, rošt potřete tukem a vložte žampiony. Pečte přibližně 15 minut. Podávejte jako přílohu ke grilovanému masu nebo při větším množství jako hlavní chod společně s čerstvou bagetou či olivovým chlebem.


Plněné žampiony podle Pohlreicha

Ingredience: 8 velkých žampionů, 400 g tvarohu, 1 cuketa, olivový olej, 4 šalotky, 60 g sušených rajčat, 25 ks černých oliv, hrst bazalkových listů, 1 vejce, 100 g rukoly, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Žampionům vyřízněte nohu a vnitřky lehce vymažte olejem. V míse smíchejte tvaroh, cuketu, šalotky, rajčata, olivy, bazalku a vejce. Podle chuti osolte a opepřete a směsí naplňte houby. Vyskládejte je na plech, přiklopte alobalem a pečte 15 minut, odkryjte a 15 minut dopékejte. Podávejte s rukolou a chlebem.

Plněné žampiony à la pizza pepperoni

Ingredience: 12 žampionů, 2 mini paprikové salámky, ¼ hrnku rajčatové omáčky na pizzu, 1 hrnek nastrouhané mozzarelly, mletý pepř

Technologický postup: Předehřejte troubu na 230 °C. Zapékací mísu vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem. Očištěné žampiony bez nožiček rozložte do zapékací mísy. Do každého houbového kloboučku dejte lžíci rajčatové omáčky. Navrch nasypte lžíci nastrouhané mozzarelly a 2–3 kolečka paprikového salámku či klobásy. Pečte 15–18 minut nebo až se sýr rozpustí a lehce zezlátne. Dochuťte čerstvě namletým pepřem a ozdobte čerstvou, najemno krájenou bazalkou.


Žampiony plněné kuřecími játry

Ingredience: 500 g žampionů, 250 g kuřecích jater, 1 cibule, olej, 100 g sýru, 2 stroužky česneku, 50 g mandlí, máslo, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Vykroutíme nožičky žampionů, na trošce oleje osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme játra, rozkrájená na menší kousky, a podusíme cca 10 minut. Přidáme rozkrájené nožky a hmotu ochutíme česnekem, solí a pepřem. Do hotové směsi přidáme mandle nakrájené na „jehličky“. Do pekáčku položíme pečicí papír a potřeme ho máslem. Rozložíme kloboučky žampionů jako mističky a do každé dáme trochu játrové hmoty. Dáme přibližně na 15 minut zapéct do trouby vyhřáté na 150 °C. Po prvních 10 minutách posypeme kloboučky nahrubo postrouhaným sýrem (nebo poklademe plátky sýra) a dopečeme. Podáváme s vařenými brambory nebo s pečivem a zeleninovým salátem.

Autor: © Mgr. Michal Vinš

Foto: © frank wouters from antwerpen

referenční odkaz

VINŠ, Michal. Plněné žampiony [online]. ČeskéNápady.cz, 2016-05-08. Dostupné online.


Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 10 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS