Mlýnek na kávu

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 19.2.2015

Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jehož povzbuzující účinky se káva pije především. Káva zvyšuje krevní tlak. Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.



Mletí kávy

Při přípravě kávy je nejlépe umlít pouze tolik kávy, kolik se přímo spotřebuje – mletá káva si nedokáže dlouho držet své aroma, které rychle ztrácí (asi do 15 minut po umletí). Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní, maximálně týdnů. Pražená káva je tepelně opracovaný produkt. Obsahuje těkavé látky a oleje, které na vzduchu i v různých atmosférách žluknou. Většina prodávaných káv jsou tak již žluklé, vyčpělé kávy. Ať se jedná o obyčejné nejlevnější kávy typu robusta, tak i kávy renomovaných značek, na které lidi nedají dopustit. Káva je močopudná a dehydratuje organismus, takže je vhodné ji servírovat společně se sklenicí čisté vody.

Orientační hrubost mletí:

  • velmi jemné (na prach) – arabská káva (džezva)
  • jemné – espreso
  • střední – dle potřeby
  • hrubé mletí - moka, turecká káva

Turecká moka je všeobecně asi jedna z nejsilnějších, co se obsahu kofeinu týče. Přestože je silnější, je její chuť kultivovanější než u českého turka. Český turek znamená přípravu kávy, se kterou se nikde ve světě moc nesetkáte, tato příprava kávy je velmi nešetrná a prudkým spařením kávy se uvolňují třísloviny, které mají za následek mírně nakyslou až řezavou chuť kávy.


Ruční mlýnek na kávu

Před mnoha sty lety bylo velmi náročné zpracovat kávová zrna na jemný, voňavý prášek. Zrna se musela mlít mezi dvěma plochými kameny, stejně jako obilí. Určitým pokrokem ve zpracovávání kávy se stal hmoždíř. Poté se objevily první ruční válcové mlýnky, které byly zpočátku zhotovovány z mosazi. Vývoj šel velmi rychle dopředu a mlýnky byly postupně obohacovány a vylepšovány o různé dřevěné zásuvky, převody a kliky. Kromě ručních mlýnků si dnes můžete pořídit i mlýnky elektrické. Staré ruční mlýnky jsou pěknou ozdobou kuchyně nebo chalupy.

Profi mlýnek na kávu

Profesionální mlýnek na kávu je jedním z nejdůležitějších příslušenství pro správnou přípravu kávy. Ať už si připravujete kávu jako espreso, v překapávači, moka konvici nebo french pressu, čerstvé a správné namletí kávy v kávomlýnku vám pomůže k dokonalému výsledku. Na našem trhu je široká nabídka těchto profesionálních mlýnků, stačí si jen vybrat.


Mlýnek na kávu s kameny

Chcete-li pohodlnější a rychlejší mletí, zvolte elektrický mlýnek na kávu, nejlépe s mlecími kameny, jelikož tyto mlýnky nabízejí oproti mlýnkům s mlecími noži rovnoměrné namletí a ještě vyšší komfort.

Elektrický mlýnek na kávu

Elektrické mlýnky na kávu jsou tím správným pomocníkem, který vám umožní vychutnat si kávu plnými doušky. Kvalitní elektrický mlýnek na kávu navíc umožní zvolit požadovanou hrubost mletí, a tak vybrat to správné aroma.

Mlýnek na kávu ETA

Mlýnek na kávu ETA ocení opravdoví znalci. Káva se drtí mezi mlecími kameny a můžete si nastavit až 6 stupňů jemnosti.

Zde můžete vidět mlýnek na kávu ETA.

Mlýnek na kávu Bosch

Kávomlýnek Bosch s příkonem 180 W nabízí mletí pomocí tříštivého nože, nerezový zásobník na 75 g zrnkové kávy a bezpečnostní tlačítko vypnutí.

Zde můžete vidět mlýnek na kávu Bosch.


Mlýnek na kávu De′Longhi

Mlýnek na kávu De′Longhi je profesionální mlýnek, který kávu drtí, takže máte jistotu, že vždy budete pít kvalitně a čerstvě umletou kávu.

Zde můžete vidět mlýnek na kávu De′Longhi.

Mlýnek na kávu z bazaru

Zde si můžete pořídit mlýnek na kávu z bazaru.

Autor: © svevi
Foto:
© Rotatebot

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Mlýnek na kávu [online]. ČeskéNápady.cz, 2015-02-19. Dostupné online.



Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Pražení kávy diskuse

(jirka 24.7.2015 19:22)

no musím říct, že mletí kávy je dost důležitá věc a dost změní chuť kávy v lepší.. měl jsem tříštivý mlýnek jako první, po čase nahrazen s mlecími kameny a perfektní a ještě k tomu mnou upraženou kávu, to je lahoda potom.. pokud máš zkušenosti s pražením kávy doma, tak se ozvi..www.facebook.com/gro…


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět



Ruční mlýnek Hario

(Jackob 25.3.2015 19:50)

Určitě bych ještě zmínil mlýnky Hario www.kafemleti.cz/ruc… . To je nebe a dudy oproti Etě nebo Boshi. Přitom cena je srovnatelná.


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět





zajímavé články



Sitemap | RSS