Lečo

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 24.9.2016

Lečo je pokrm typický pro maďarskou kuchyni. K jeho přípravě je třeba hlavně paprika, rajčata a cibule. U nás se lečo připravuje především v době, kdy je dostatek zeleniny na zahrádce, protože tak dochází k jejímu rychlému zpracování.



Lečo a zdraví

Jedná se o pokrm, který se připravuje ze zeleniny (cibule, papriky, rajčata), oleje nebo jiného tuku a z vajec. Pokrm se dochucuje solí a pepřem a servíruje se nejčastěji s chlebem/pečivem či bramborami.

Lečo uvařené z čerstvé zeleniny jistě patří na racionální jídelníček. Pokud držíte redukční dietu, můžete si lečo také dopřát, nepřehánějte to ale s množstvím použitého tuku a vajec (lze přidat pouze bílky).

Nutriční hodnoty leča na 100 g jsou následující: 230 kJ/54,97 kcal, 1 g bílkovin, 5 g sacharidů, 3 g tuku, 1,8 g vlákniny


Jak dělají lečo Kluci v akci

Ingredience: 4 špekáčky, 80 g sádla, 2 červené cibule, 2 jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 1 chilli paprička, ½ fenyklu, 2 červené kapie, 2 červené papriky, 2 lžíce rajského protlaku, 4 bobkové listy, mletý pepř, sůl, 100 ml bílého vína, 200 ml vody, 1 snítka tymiánu, 4−6 plátků chleba

Technologický postup: Špekáčky nakrájíme na kolečka a opečeme na pánvi, vyjmeme a ponecháme stranou. Do pánve do výpeku po špekáčcích přidáme sádlo, na kterém postupně opečeme zeleninu nakrájenou na nudličky nebo kostičky. Chilli papričku nakrájíme nadrobno. Nejprve opečeme cibuli, přidáme bobkový list a česnek, chilli papričku, fenykl, papriky, osmahneme, vmícháme a zarestujeme rajský protlak, podlijeme vínem, vodou, opepříme, osolíme a krátce podusíme, aby byla zelenina na skus. Poté vmícháme špekáčky, prohřejeme a servírujeme. Zdobíme tymiánem, podáváme s chlebem.


Lečo s moravskou klobásou

Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule nadrobno nakrájená, 1 stroužek česneku (utřený), 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik nakrájených na nudličky, 0,5 kg rajčat oloupaných a nakrájených, sůl, pepř, malá plechovka rajského protlaku, 0,5 kg moravské klobásy, 3 vejce

Technologický postup: Ve 2l hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, až papriky změknou. Přidáme vše ostatní kromě protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dost šťávy, přilijte přiměřené množství vody. Až je vše měkké, přidejte vejce a míchejte prudce vařící se, dokud se vejce nesrazí. Vše se krásně zahustí právě teď přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konzistenci. Co nesníte, můžete dát ještě horké do vymytých zavařovacích sklenic. Tím, že je lečo téměř vařící, máme pokrm rovnou i sterilovaný.


Lečo do sklenic

Ingredience: 4 kg paprik, 2 kg rajčat oloupaných a upravených, 1 kg cibule, 250 ml oleje, sůl

Technologický postup: Papriky omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme. Rajčata omyjeme, na chvilku ponoříme do vařící vody, oloupeme, překrojíme, zbavíme semínek i přebytečné šťávy a také je nakrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky. Do kastrolu nalijeme olej a orestujeme cibuli do sklovata. Přidáme papriky a podusíme je s cibulí. Papriky nepodléváme, na začátku restování stále mícháme a papriky si pustí šťávu. Po 10–15 minutách přidáme rajčata, osolíme, dobře promícháme a plníme do sklenic. Pokud máme rajčata méně tuhá, část přebytečné šťávy odebereme do sklenice a zavaříme spolu s lečem. Šťávu potom použijeme například při pečení masa na leču na podlití. Také zbylou šťávu nevyléváme a zavaříme. Použijeme ji třeba při přípravě rajské omáčky. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80–85 °C cca 20 minut. Takto konzervované lečo používáme po přidání uzeniny a vajec jako klasické, dále při pečení lazaní, pizzy, různé úpravy masa a podobně.


Lečo s párkem

Ingredience: 4 ks vajec, 6 ks cherry rajčat, 3 párky, 3 zelené papriky, 1 cibule, sůl, čerstvá pažitka, mletý pepř, olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na lžičce oleje. Přidáme na proužky nakrájené papriky. Necháme 5 minut restovat, pak přidáme na kolečka nakrájené párky, rajčata a vejce. Lečo dobře rozmícháme, dochutíme mletým pepřem, solí a máme hotovo. Lečo s párkem můžeme doplnit čerstvou pažitkou a podávat jako hlavní chod s čerstvým chlebem.

Maďarské lečo

Ingredience: 1 000 g bílých paprik, 500 g zralých rajčat, 500 g cibule, 150 g slaniny v celku, 250 g maďarské klobásy Mangalica, sádlo nebo olej, 2 lžíce maďarské sušené papriky, sůl

Technologický postup: Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte ji do rozehřáté pánve společně s troškou sádla nebo oleje. Za občasného míchání nakrájejte cibuli na větší kousky a dejte ji na slaninu zesklovatět. Dřív, než začne cibule zlátnout, zasypte ji mletou paprikou a za stálého míchání rychle opečte, aby se paprika nepřepálila a nezhořkla. Přidejte do pánve na silnější proužky nakrájenou papriku a na větší kousky pokrájená rajčata. Ideální je, pokud je před přípravou také oloupete. Osolte, promíchejte, přiklopte a na mírném ohni za občasného míchání nechte asi 30 až 40 minut dusit, dokud papriky nezměknou. Mezitím si nakrájejte na kolečka klobásu. Přidejte ji do hrnce a nechte asi 10 minut prohřát, aby do leča pustila svou chuť. Už nepřikrývejte, jen občas promíchejte, šťáva ze zeleniny se tak redukuje na hustotu, která je pro klasické maďarské lečo charakteristická. Podávejte s čerstvým chlebem.


Dietní lečo

Ingredience: 2 papriky, 3 rajčata, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 párek se sníženým obsahem tuku, 1 vejce nebo 2 bílky, sůl, pepř

Technologický postup: Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený párek na kolečka. K tomu přidáme na proužky nakrájenou papriku a nakrájená rajčata. Vše lehce osolíme a opepříme. Přilijeme trošku vody a dusíme. Až bude zelenina měkká, přidáme vejce nebo bílky. Pokud přidáme jen bílky, bude lečo ještě dietnější. Následně dokořeníme a podáváme. Dietní lečo podáváme s celozrnným pečivem nebo bez něj.

Autor: © Mgr. Michal Vinš

Foto: © Ladkor

referenční odkaz

VINŠ, Michal. Lečo [online]. ČeskéNápady.cz, 2016-09-24. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 16 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS