Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Kynuté těsto

 


Aktualizováno:

Vaření a pečení

Kynutého těsta se nejedna hospodyňka zbytečně obává. Musíme si uvědomit, že kynuté těsto je živá hmota a podle toho s ní zacházet. Receptů existuje celá řada, liší se od sebe poměrem mouky, cukru, použitých vajec i množstvím a druhem použitého tuku. Některá těsta jsou řidší, jiná tužší, sladší nebo mastnější, ale každé má své využití pro daný druh výrobku. Takové chodské koláče, koláčky moravské, dvojctihodné, posvícenské či frgály v mnohých z nás vzbuzují krásné vzpomínky na dětství. Připomeňte si tedy příjemné chvíle s pomocí nádherné vůně linoucí se z trouby při pečení domácích buchet.

Jaká máme kynutá těsta

Podle stejných surovin, ale odlišného množství rozlišujeme základní druhy kynutého těsta.

Lité kynuté těsto: Tento druh kynutého těsta je vhodný na bábovku nebo na lité buchty. Je možné připravit těsto jednoduché anebo těsto jemné. Rozdíl mezi těsty je v množství cukru, tuku, droždí vajec či pouze žloutku. Pro přípravu jemného těsta vždy použijeme těchto surovin více a místo celého vejce jen žloutky. Správně vypracované těsto na litou buchtu je opravdu možné z mísy na plech nebo do formy „nalít“ a teprve tam nechat vykynout. Dbáme vždy na to, aby těsto nepřekynulo. Pak vložíme do vyhřáté trouby, zapečeme a zvolna dopékáme. Celková doba pečení je asi ¾ hodiny.

Polotuhé kynuté těsto: Těsto polotuhé je vhodné opět na bábovky, buchty, jidáše, ale také na různé koláče, vdolky, rohlíky a záviny. Opět rozlišujeme těsto na obvyklé a jemné. Oproti litému těstu zde použijeme poloviční dávku cukru a mléka. Tím získáme těsto tužší konzistence. Po vypracování hladkého, vláčného a měkkého těsta je necháme v teple vykynout, až pak je zpracujeme do požadovaných tvarů.

Tuhé kynuté těsto: Tuhé těsto se dobře hodí pro pečení vánoček a bochánků, které se po vykynutí potírají vejcem a po zaschnutí se na povrchu naříznou nebo nastřihnou nožem či nůžkami. Dále se hodí pro výrobu tyčinek nebo briošků. Briošky jsou malé bochánky ve velikosti housek, které také nastřihneme nebo vytáhneme „ouška“. Pro tuhé těsto existují tři možné rozpisy surovin – pro těsto úsporné, dobré a jemné. Liší se opět množstvím použitého cukru, tuku, droždí a žloutků (bez bílků pro všechny tři typy receptů). Připravené tvary se nechají na plechu dokynout. Pečeme o něco déle než předchozí těsta, tedy přibližně asi 1 hodinu.

Překládané kynuté těsto – plundrové: Plundrové těsto je vhodné na přípravu hřebenů, závinů, preclíků nebo šátečkových koláčů. S tímto těstem se oproti předchozím těstům pracuje poněkud složitěji. Nejprve se z části mouky a tuku vypracuje bochánek, který se nechá v chladu odpočinout. Z ostatních surovin se připraví těsto a nechá se hodinu kynout. Pak se rozválí na plát, do jehož středu se dá odpočinutý zpracovaný tuk. Okraje plátu se přeloží, válečkem se těsto lehce rozválí na pruh, který se poté složí na tři díly na šířku a pak i na délku. Opět se dá těsto na hodinu odpočívat. Po odpočinutí se těsto převálí a po krátkém odpočinku se rozválí na plát. Z něj se pak vykrajují požadované tvary.

Plundrové těsto uměly naše prababičky. Je sice trochu pracnější, ale výsledek je famózní. Těsto v sobě spojuje dobré vlastnosti těsta listového a kynutého. Je vláčné, až hebké, ale přitom „lístkuje“. Před lety se používalo na přípravu závinů, plněných hřebenů, šátečků a rohlíčků, někde se z něj pekly i makové podkovy.

Po válce plundrové těsto ztratilo na oblibě z důvodu ceny a pracnosti a na plundry se zapomnělo docela. Jen v některých rodinách, a spíš na Moravě, se udržela tradice překládaných koláčů pečených na svatby nebo při hodech. Plundry se k nám vrátily až ve své „globalizované“ podobě, a to v pekárnách, moderních bistrech, v nádražních prodejnách. Plundrové pečivo není v obchodech levné. Není však nemožné upéct je doma, a to i při minimálních zkušenostech. Je důležité dodržet recepturu a zachovat technologickou kázeň.

Aby se nám těsto povedlo, je dobré uvědomit si logiku plundrového těsta. Podstatou je sendvič tvořený pláty netučného kynutého těsta, mezi nimiž je „jádro“ z těsta naopak velmi tučného. Tučná vrstva zamezí slepení kynutých plátů, i když jsou rozváleny dotenka.

Tato „neslepitelnost“ je zachována i při několikanásobném rozvalovaní a skládání, jímž zvyšujeme počet vrstev. Netučné těsto se při pečení promastí rozpuštěným tukem z jádra. Protože obsahuje kvasnice, nakyne a na rozdíl od listového těsta bude po upečení měkké a vláčné.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Plundrové těsto

Ingredience: 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 125 ml mléka + 4 lžíce na kvásek, 40 g cukru, 250 g másla nebo rostlinného tuku (máslo je vhodnější), 2 vejce a 1 žloutek (bílek uchováme na potření), 20 g (půl balíčku) droždí, 5 g soli

Postup: Do 250 g tuku na pečení rychle ručně zapracujeme 100 g mouky. Z těsta vytvarujeme nižší čtverec a dáme ho ztuhnout do lednice. Ze čtyř lžic mléka, trochy cukru a lžíce mouky umícháme kvásek, necháme vzejít. Mouku, cukr a sůl dáme do mísy a promícháme. Přidáme vejce, žloutek a kvásek a vypracujeme tužší těsto (hnětač usnadní práci). Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Pak kynuté těsto překlopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na čtverec, jehož strany budou pokud možno dvojnásobné, než je hrana tukového kvádru. Proč? Protože tukové těsto položíme doprostřed kynutého plátu (nakoso) a překryjeme je volnými cípy – jako psaníčko. Balíček těsta v polovině přeložíme (zamezíme tak úniku tukové hmoty) a rozválíme dotenka. Pak těsto složíme na tři díly na šířku (jednu stranu přeložíme do poloviny a přiklopíme druhou volnou stranou) a stejně tak na délku. Uložíme na hodinu do lednice. Po hodině opět rozválíme a opět poskládáme a dáme ještě na 25 minut do lednice.

Modernější receptury doporučují nechat těsto v této fázi přes noc v lednici.

Odpočinuté těsto tence rozválíme na pomoučené pracovní ploše. Jde to velmi dobře. Z plátu odkrojíme nerovné okraje (hodí se na „šneky“). Pak už krájíme díly podle toho, co budeme vyrábět: trojúhelníky na rohlíčky a croissanty, čtverce na šátečky, trojúhelníčky (pirožky), obdélníky na kapsičky a hřebeny. Naplněné tvary dáme na lehce pomaštěný plech. Necháme alespoň 4 cm rozestup, protože pečivo hodně nabyde. Potřeme rozšlehaným bílkem.

Troubu vyhřejeme na 220 °C. Vložíme plech a asi po 5 minutách teplotu snížíme na 180 stupňů. Od trouby neodcházíme, pečení je rychlé. Po 10 minutách zkontrolujeme. Některé tvary už možná budou upečené – drobnější nebo s tučnější nádivkou, nebo při nestejném vyhřívání trouby. Budou mít zlatohnědou barvu. Ty lopatkou vybereme, ostatní dopékáme a postupně odebíráme. Oddělíme slané varianty, sladké pocukrujeme.

Necháme mírně zchladnout a můžeme zvát ke stolu. Pečivo je chutné i druhý den.

Slané kynuté těsto: Toto těsto je vhodné na housky a rohlíky, na slané či makové tyčinky nebo na dalamánky. Příprava je stejná jako u tuhého těsta, jen se k ostatním surovinám přidává pouze kostka cukru, celé vejce a sůl. Připravené tvary z vykynutého těsta se nechávají dokynout na plechu, pak se potírají vejcem a sypou solí, kmínem, mákem. Je možné přípravou řidšího těsta zhotovit také dietní suchary – ve formě upečené těsto se nakrájí, potře mlékem a v troubě suší dokřupava.

Kynuté těsto bramborové: Na přípravu tohoto těsta se používají spolu se základními surovinami také studené, předem uvařené brambory, které se jemně nastrouhají. Těsto připravujeme opravdu tužší, protože při kynutí díky bramborám zřídne. Je možné tvarovat buchty, koláče, vánočku, z řidšího také bábovku.

Kvásek z droždí

Každý připravuje kvásek malinko jinak. Někdo ho třeba místo v misce udělá přímo v důlku v mouce.

Ingredience: 100–150 ml tekutiny (mléko, voda), lžička cukru, všechno předepsané droždí, polévková lžíce mouky

Postup: Odlijeme část odměřené tekutiny (100–150 ml) a ohřejeme ji, musí být příjemně teplá, ne horká – kvasinky bychom mohli spařit, zabít. Vmícháme cukr, droždí a tolik mouky, aby vzniklo řidší těstíčko, asi jako na kapání do polévky nebo na lívance. Necháme ho v teple vzejít, zvětšit objem. Takto máme kvásek, který pak přimícháme k ostatním surovinám a vypracujeme kynuté těsto. Každý dělá kvásek malinko jinak, většinou podle zvyku, který si přinese z rodiny od maminky či babičky. Výše uvedený způsob je vyzkoušený, vyjde vždycky a kuchařka hned vidí, jak kvásek v misce narůstá.

Na droždí záleží: Droždí používejte raději čerstvé, tradiční nebo francouzské značky, vždy zkontrolujte jeho trvanlivost, droždí musí být hezky světlé, bez známek oschnutí nebo zašedlosti. Prošlé nebo staré raději ani nepoužívejte, droždí tvoří živé organismy, které se množí za určitých podmínek, to znamená v teple a nakrmené cukrem, přeměňují ho na oxid uhličitý a tím těsto kypří. Pokud použijete droždí sušené, smíchejte jej s moukou, sušené droždí má výhodu dlouhodobého skladování, máte ho vždy po ruce a nezanechává pachuť kvasnic. Jestliže necháte těsto vypracovat v pekárně, kvásek není třeba dělat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kynuté těsto v lednici

Zadělané těsto potřebuje svůj čas a klid na kynutí. Jsou těsta, která kynou v teple, ale i taková, která pracují pomalu v chladu, nejlépe přes noc. Jsou to obvykle těsta s vysokým podílem tuku a pečou se z nich například croassanty, briošky nebo záviny, ale nic se nestane ani takové vánočce. Někdy se můžete setkat s těstem kynutým pod vodou. Je to vlastně stejné studené kynutí, ale recept pochází z dob, kdy hospodyně nevlastnily lednice, a dávaly proto těsto zabalené do plátna kynout do studené vody. Každopádně si to můžete klidně vyzkoušet. Voda by měla mít přibližně 10 °C a vykynuté těsto samo vyplave na hladinu, což je známka přítomnosti vzduchu, který nadnáší.

Těsto na lívanečky nebo langoše můžete jeden den nechat v ledničce v mikroténovém sáčku. Když vám náhodou zbyde normální koláčové kynuté těsto, můžete je také uskladnit v lednici a druhý den z něj usmažit třeba k snídani lívanečky, které můžete potřít povidly, marmeládou nebo rozvařeným ovocem. Další možností je zamrazení kynutého těsta na pizzu. Rozdělte si jednotlivé porce těsta, vložte do mikroténového sáčku a zamrazte. Po vyjmutí nechte těsto rozmrazit a použijte dle potřeby.

Jak správně upéct kynuté těsto

Jak dlouho péct kynuté těsto je zapeklitá otázka. Každá trouba peče jinak (někdy opravdu VÝRAZNĚ jinak), proto se úplně nespoléhejte na teploty a časy psané u receptů, ale na vlastní oči a nos. Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu – při nižší teplotě je totiž budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte. Naopak vánočky, chleby, věnce, velké veky a podobně pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu. Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou, jako byste nafukovací míč propíchli špendlíkem – uvnitř budou nedopečené a srazí se. Pokud bude trouba málo horká, těsto bude kynout spíš do stran než vzhůru (rozleje se) a výsledkem bude širší a plošší (byť stále dobré) pečivo.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Základní kynuté těsto

Tento recept mám od své babičky a je opravdu výborný! Těsto je vhodné na vánočky a mazance.

Ingredience: 1 kg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 1 sklenička oleje, ½ skleničky Hery, citrónová kůra, ½ l mléka, 2 kostky kvasnic, 2 žloutky a 1 celé vejce

Postup: Droždí rozdrobte do malé misky, zasypte lžící cukru a rozmíchejte na kaši. Netvrďte, že to nejde, a zkuste to. Poté zasypte lžící mouky, zalijte 100 ml vlažného (pozor, ne horkého) mléka, promíchejte vidličkou a nechte chvíli při pokojové teplotě probouzet. Pokud bylo droždí v pořádku, během deseti minut vytvoří z té trochy surovin obrovskou, hustou, napěněnou čepici. Pokud ne, dejte mu ještě dalších deset minut šanci, a když ani to nepomůže, začněte znovu s novým droždím.

Mezitím ve větší míse smíchejte prosátou mouku, cukr a špetku soli. Ve vlažném mléce rozkvedlejte vajíčka a rozpuštěný tuk. Jakmile budete mít připravený kvásek z předchozího bodu, přestěhujte ho do mísy k mouce. Zalijte mléčnou směsí a metličkou všechno promíchejte, aby vzniklo řídké kynuté těsto téměř bez hrudek. Zakryjte utěrkou a postavte na teplé místo, třeba poblíž vypnutého, ještě nedávno použitého vařiče. Pokud nemáte v kuchyni vyloženě zimu pod dvacet stupňů, těsto vám bez problémů vykyne i při pokojové teplotě. Trpělivě vyčkejte, dokud nezdvojnásobí svůj objem, mělo by to trvat zhruba hodinu. Pro tyto účely se skvěle hodí mísy, které svým tvarem připomínají spíš válec, než kulovou sféru, protože v nich snadněji odhadnete, kdy těsto narostlo do dvojnásobného množství.

Velký plech na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto po vykynutí důrazně promíchejte a vyžeňte z něj vzniklé vzduchové bubliny, pak ho nalijte na plech a nechte ho svému osudu ještě polovinu doby, kterou potřebovalo na předchozí kynutí. Pokud prve kynulo hodinu, nyní bude potřebovat půl hodiny. Poté z těsta vytvořte, co budete chtít. Na mazance vytvořte řidší těsto – do základního receptu přidejte více mléka.

Na buchty: 1 kg hladké mouky, 3 hrsti cukru, špetka soli, ¾ skleničky oleje, 1 sklenička rozehřáté Hery, ½ l vlažného mléka, do něj 2 kostky kvasnic, 2 hrsti cukru, 2 celá vejce

Postup: Do vlažného mléka dejte kvasnice a cukr, nechte vzejít a vylijte do mouky s tukem. Vypracujte těsto a nechte kynout při pokojové teplotě asi hodinu. Poté z těsta vytvořte buchty.

Křehké kynuté těsto

Koláče, mazance a podobně potíráme rozkvedlaným žloutkem nebo celým vejcem, do kterého jsme přidali trochu cukru, mléka a kousek másla. Kůrka je pak pěkně křehká.

Ingredience

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 3 dl mléka, 1 dl oleje, 1 balení kvasnic, 2 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, olej na potření

Náplň: strouhaná jablka, cukr krupice, skořice

Postup: Z mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Do mísy si prosejeme mouku, přidáme žloutek, vanilkový cukr a přilijeme kvásek. Dokonale vymícháme těsto vařečkou. Potom necháme kynout cca 30 minut. Hotové těsto si rozdělíme na 2 díly. Na pomoučeném vále rozválíme placku vysokou necelý 1 cm a poklademe na ni náplň z jablek, cukru a skořice. Srolujeme, položíme na vymazaný plech a potřeme tukem. Pečeme při 180 °C dozlatova. Necháme vychladnout a nakrájíme. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rychlé kynuté těsto

Tento způsob přípravy je výborný, pokud máme málo času.

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 2 1/2 dl oleje, 6 dl mléka, 5 lžic cukru krystal, 1 kostka kvasnic, 2 vanilkové cukry, špetka soli, citrónová kůra

Na koláč: 30 dkg hladké mouky, 80 cl oleje, 2 dl mléka, 1 1/2 lžíce cukru krystal, 1/3 kvasnic, 1 vanilkový cukr, špetka soli, citrónová kůra

Postup: Do mísy dáme mouku, olej, zbylé mléko, cukr a vykynuté kvasnice (kvasnice + vlažné mléko + trochu cukru) a další, tedy trochu soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Všechno důkladně vypracujeme a hned můžeme dělat koláč na plech nebo jablečný závin (štrůdl). Naslano, to je bez cukru, vanilkového cukru a citrónové kůry, můžeme připravit bochánky k čočce, mrkvi nebo pizzu.

Kynuté těsto na koláče

Koláče jsou oblíbenou součástí našeho jídelníčku. V letních měsících se doslova samy nabízejí, a to s borůvkami, meruňkami, rybízem, rebarborou. Můžeme použít rozmanité ingredience a postupy na výrobu těsta.

S olejem

Ingredience: 2 dl oleje, 500 g hladké mouky, 3 vejce, 60 g cukru krystal, 0,5 lžičky soli

Těstíčko: 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 1 kvasnice

Postup: Ušleháme žloutky s cukrem a olejem. Na kvásek smícháme mléko s kvasnicemi a cukrem. Do mísy si dáme mouku a sůl, přidáme kvásek a vyšlehané žloutky s cukrem a olejem. Vše vypracujeme v hladké těsto a dáme kynout. Těsto používáme na koláče, buchty, táče a podobně. Vše je z tohoto kynutého těsta výborné.

Na drobenku: 50 g másla, 50 g mletých vlašských ořechů (můžete nahradit hrubou moukou), 50 g hrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice

Postup: Smíchejte všechny suroviny na drobenku a pomocí prstů je promněte, dokud nevznikne sypká hrudkovitá směs.

V domácí pekárně

Ingredience: ½ kg hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, ½ kostky droždí nebo sušené droždí, špetka soli, špetka cukru (na koláče a buchty můžete přidat cukr), 150 ml oleje, 1 vejce

Postup: Nastavit pekárnu, vymíchat těsto a nechat ho vykynout přímo v pekárně.

Z těsta můžete vytvořit:

Jednoduché skořicové rohlíčky: Těsto rozválíme a vykrájíme z něj rádýlkem trojúhelníky. Ty posypeme skořicí, cukrem a zabalíme do tvaru rohlíčku (začínáme od základny trojúhelníku). Klademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme vajíčkem a pečeme.

Pizza: Těsto je naprosto vynikající na pizzu. Potřeme kečupem, poklademe oblíbenými ingrediencemi, kraje potřeme olivovým olejem rozmíchaným s česnekem a pečeme. Do těsta NEDÁVÁME VEJCE!

Slaný koláč: Těsto rozdělíme na dvě části. Tu první rozválíme a vyložíme jí nízkou zapékací formu. Na těsto dáme směs masa, zeleniny, hub, sýra nebo čehokoliv jiného, co máme rádi. Druhou část těsta vyválíme tak, aby se na ni dala přiklopit zapékací forma. Z kousku těsta můžeme vykrájet hvězdičky, srdíčka nebo jiné tvary a ty naskládat na „poklop“. Nakonec těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a zapékáme.

Langoše: Z těsta rozválíme placku, velkou asi jako pánvička, na které jsme si rozehřáli olej. Smažíme z obou stran a podáváme s kečupem, tatarkou, sýrem, česnekem nebo nasladko, třeba s povidly. Těsto je BEZ VAJEC.

Rohlíky, housky, bulky: Toto těsto je vynikající i na přípravu obyčejných rohlíků, housek nebo jakéhokoliv bílého pečiva. Povrch můžeme posypat hrubou solí, mákem, sezamovým semínkem, kmínem nebo čímkoliv jiným. Do těsta můžeme přimíchat také nadrobno nakrájenou cibulku a vznikne nám cibulové pečivo. Opět BEZ VAJEC!

Koláče a buchty: Vyzkoušejte z tohoto těsta také obyčejné buchty s povidly nebo klasický švestkový koláč s drobenkou.

Pečte na 170 °C cca 20–25 minut.

Těsto, ze kterého jdou hned dělat koláče

Ingredience: 60 dkg hladké mouky, 1 kostka droždí, 0,5 Hery nebo 2 dl oleje, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, sůl, citrónová kůra, 250 ml mléka

Postup: Připravíme těsto, z kterého můžeme hned dělat koláče, buchty a jiné dobroty. Nenecháváme kynout a dáváme je hned do trouby.

Kynuté těsto s jogurtem

Ingredience: 1 hrnek jogurtu, 0,5 hrnku oleje, 1 kostka droždí, 1 čajová lžička soli, 1 polévková lžíce cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 žloutek, trochu vlažné vody

Postup: Cukr a droždí smícháme s trochou vlažné vody a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté smícháme žloutek, jogurt, olej a sůl. Do vzniklé směsi přidáme mouku a kvásek. Těsto vypracujeme a necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.

Kynuté těsto z hladké mouky

Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 g 100% tuku, 1 vejce, 30 g droždí, mléko na kvásek, sůl

Postup: V troše oslazeného mléka rozmícháme droždí. Do mouky nastrouháme tuk, osolíme, přidáme vejce a kvásek. Vypracujeme těsto, vyválíme, nakrájíme na čtverce, plníme tvarohovou nádivkou a upečeme.

Kynuté těsto na koláč

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g tuku Hera, 250 g másla, 2 vejce, 2 žloutky, 2,5 dl studeného mléka, 1 kostka droždí, špetka soli

Postup: Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, v mléce rozšlehané vejce a žloutky, nakrájené tuky a osolíme. Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet. Těsto znovu převálíme, poté kousky těsta plníme tvarohovou, povidlovou či makovou náplní. Klademe je na vymazaný plech, posypeme drobenkou, necháme ještě krátce kynout a ve vyhřáté troubě upečeme.

Kynuté těsto na pizzu z domácí pekárny

Postup: Hladkou mouku, droždí, sůl, olej a perlivou vodu dáme do domácí pekárny, zapneme na program „Těsto“ a necháme připravit těsto. Těsto vyjmeme z pekárny, ještě jednou promícháme a necháme zlehka vykynout. Potom vyválíme na tenkou placku, na kterou klademe suroviny podle chuti, například rajčatovou omáčku, sýr, šunku, rajčata, salám a podobně. Připravenou italskou pizzu pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 180 °C. Těsto na italskou pizzu z domácí pekárny používáme na přípravu této oblíbené pochoutky podle chuti a fantazie.

Kynuté těsto bez kynutí

Recept na jednoduché rohlíčky zvládne každá kuchařinka. Připravíme si těsto, z kterého můžeme hned dělat koláče, buchty a jiné dobroty. Nenecháváme kynout a dáme je hned do trouby.

Ingredience

Na obalení: cukr moučka

Náplň: tvarohová nádivka

Na těsto: 8 lžic mléka, 50 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, 1 kostka droždí, 25 dkg tuku na pečení

Postup: Na vál nasypeme mouku, ve které uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, přidáme změklý tuk na pečení, vejce a mléko. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu vyválíme placku, kterou rádýlkem rozdělíme na osminy. Na každou osminu položíme trochu tvarohové nádivky a stočíme do rohlíčku. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Křehké plněné rohlíčky dáme péct. Pečeme v elektrické troubě na 180 °C asi 20–25 minut. Ještě horké křehké rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.

Kynuté těsto ze sušeného droždí

Ingredience: 500 g hladké mouky, ½ litru vepřových škvarků, 2 žloutky, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce bílého vína, sušené droždí

Postup: Mleté (nasekané) škvarky smícháme s moukou, žloutky, smetanou, vínem, droždím a vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme a několikrát překládáme jako máslové těsto. Vyválíme na tloušťku asi 5 mm a vykrajujeme kolečka. Potřeme je žloutkem, necháme na plechu chvíli kynout a upečeme dozlatova. Vychladlé zdobíme marmeládou a pocukrujeme.

Co dodat na konec: Dílu zdar a dobrou chuť.

Autor: © svevi
Foto:
© Veikk0.M

odkaz na článek

. Kynuté těsto [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Další články k tématu kynutí

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS