Karbanátky

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 2.2.2016

Karbanátky připravujeme těsně před tepelnou úpravou. Hrubost mletí volíme podle technologického postupu a další tepelné úpravy.



Karbanátky

Suroviny pojíme ve vodě nebo mléce máčenou žemlí, hladkou moukou, vejci a zahušťujeme strouhankou. Mleté maso se velmi dobře doplňuje, k tomu používáme například zeleninu, sýr, houby, sóju. Doplňováním surovin nám v mase vznikne zajímavá mozaika. Při míchání musíme dbát na zachování, „nerozbití“ vložených surovin.

K dochucování můžeme použít většinu druhů koření, snažíme se pouze většinou zachovat původní charakter masa, které jsme na mletí použili. Slaninu používáme hlavně u mas s malým obsahem tuku. Při dochucování je důležité správné promíchání všech surovin, je vhodné si udělat tepelnou zkoušku připraveného masa.

Karbanátky připravujeme v kulatých tvarech, na porci počítáme větší váhu než u normálního masa.


Karbanátky z mletého masa

Ingredience: 500 g mletého vepřového masa, 1 ks cibule, 5 stroužků česneku, 1 ks vejce, 100 ml studené vody, strouhanka, olej, 2 lžíce hladké mouky, mletý pepř, mletý kmín, majoránka, sůl, pažitka

Technologický postup: Mleté maso smícháme s vodou a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout, aby bylo šťavnatější. Malou cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Pak přidáme vejce, pepř, kmín, majoránku, prolisovaný česnek, petrželku nebo pažitku, sůl, cibuli, mouku a strouhanku podle potřeby. Hmotu dobře propracujeme. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance. Karbanátky smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova. Smažené karbanátky podáváme s bramborovou kaší, sypanou nakrájenou jarní cibulkou a s čerstvou zeleninou. Servírujeme ihned.

Karbanátky v troubě

Ingredience: 500 g mletého masa (lépe smíchat hovězí a vepřové), 3 lžíce strouhaného parmazánu, 1 lžíce strouhanky, 1 lžička dijonské hořčice, 4 stroužky česneku, 3 plátky slaniny, 1 ks cibule, 1 ks vejce, hrst sekané petrželové nati, muškátový oříšek, mletý pepř, olej, sůl

Technologický postup: Slaninu nakrájenou na kostičky opražíme v pánvi, když pustí šťávu, přidáme oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno a necháme ji zesklovatět. Do mísy dáme mleté maso, přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, nadrobno nasekanou petrželku, strouhaný parmazán, strouhanku, vejce, dijonskou hořčici, muškátový oříšek, mletý pepř, sůl, cibuli se slaninou a vše dobře promícháme. Ze směsi vytvarujeme karbanátky velké asi jako dlaň, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme z obou stran olejem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 30 minut, v polovině pečení je obrátíme. Hotové karbanátky podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.


Jak dělá karbanátky Pohlreich

Ingredience: 400 g vepřového masa v celku, 200 g hovězího masa v celku, 100 g cibule, 100 g řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 ks vejce, 3 polévkové lžíce strouhanky, hladká mouka, 1 polévková lžíce másla, 1 dl mléka, sůl, pepř mletý, sušený česnek, 1 dl vývaru

Technologický postup: Maso nakrájíme na kostky, osolíme a lehce posypeme sušeným česnekem. Promícháme a necháme hodinu v lednici. Tím máme prozatím nakořeněno. Poté maso umeleme na mlýnku s běžným průměrem kotouče dle momentální potřeby. Umeleme celer, česnek a cibuli. Přidáme vejce, studené mléko, rozměklé máslo, strouhanku a pepř. Soleno máme předem. Vymícháme a necháme opět v lednici půl hodinky odležet. Vytvarujeme karbanátky, které obalíme v mouce a opečeme z obou stran na oleji, poté je podlijeme 1 dl vývaru. Pod poklicí na středním plameni je necháme dusit cca 5 minut z každé strany. Takto připravené karbanátky servírujeme přelité šťávou a s různě upravenými brambory.


Karbanátky se sýrem

Ingredience: 500 g míchaného mletého masa, 2 ks vejce, 120 g tvrdého sýra, 3 lžičky petrželové nati, 2 lžičky koření na mleté maso, pepř mletý, sůl, 3 lžíce strouhanky

Technologický postup: Mleté maso dáme do větší misky. Přidáme celá vejce a řádně promícháme. Poté přidáme veškeré koření a petrželovou nať a opět pěkně zapracujeme. Koření (pepř, sůl, směs na sekanou či mletá masa dáváme podle vlastní chuti a zvyklostí). Nakonec zapracujeme nastrouhaný sýr a podle toho, jak je směs řídká, doplníme strouhankou. Řádně propracovanou směs necháme cca 10 minut odpočinout. Poté vytvarujeme karbanátky (velikost podle vlastního uvážení), které obalíme ve strouhance a smažíme na větším množství sádla. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory nebo šťouchané brambory (nejlépe se sádlem a petrželkou), anebo bramborová kaše.


Kapustové karbanátky

Ingredience: 1 ks kapusty, 1 ks housky, strouhanka, mléko, sůl, 1 ks vejce, 1 ks cibule, mletý pepř

Technologický postup: Kapustu spaříme a vaříme v osolené vodě, až změkne. Cibuli oloupeme a na másle osmažíme. Uvařenou kapustu nadrobno rozsekáme, přidáme vejce, rozkrájenou housku navlhčenou v mléce, osmahnutou cibulku a dochutíme solí, pepřem. Směs důkladně propracujeme. V případě potřeby přidáme strouhanku, aby se daly vytvarovat karbanátky. Kapustové karbanátky obalujeme ve vajíčku, mouce a strouhance a smažíme dozlatova. Podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo hranolky.

Smažené karbanátky

Ingredience: 400 g vepřového masa, 400 g hovězího masa, 60 g hladké mouky, 40 g strouhanky, 3 stroužky česneku, 2 ks cibule, 1 ks vejce, majoránka, mletý pepř, voda, sůl

Technologický postup: Opláchneme maso, jemně umeleme i s cibulí, osolíme a okořeníme pepřem a majoránkou. Směs dále smícháme s utřeným česnekem, rozmíchaným vejcem, moukou a strouhankou, vše dobře promícháme (pokud je směs příliš tuhá, zvlhčíme ji vodou). Z hotové směsi tvarujeme karbanátky, které postupně obalujeme v mouce, ve směsi vajec rozmíchaných v mléce (mírně osolíme), v prosáté strouhance. Jednotlivé karbanátky pak smažíme ve větším množství oleje do nazlátlé barvy. Podáváme s různě upravenými brambory a sterilovanou okurkou.


Karbanátky na grilu

Ingredience: 1 kg mletého masa, 100 g uzeného masa, 2 ks cibule, 1 hrst strouhanky, 5 stroužků česneku, 2 ks vajec, 100 g uzeného sýru, grilovací koření, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky Podravky, sůl, pepř mletý

Technologický postup: Připravíme si veškeré suroviny, česnek oloupeme a prolisujeme, sýr a maso nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience kromě vajec smícháme dohromady a necháme 4 hodiny odležet. Vejce doplníme těsně před grilováním, můžeme přidat ještě i sůl, grilovací koření, dochucovací omáčky a Podravku (všeho podle chuti). Karbanátky děláme menší, aby byly dříve hotové. Lze je připravit i bez česneku a uzeného. Také můžeme použít jiný druh mletého masa. Karbanátky grilujeme ne moc zprudka, nesmějí vytékat. Karbanátky na grilu podáváme s chlebem, hořčicí a kečupem.


Kapustové karbanátky s mletým masem

Ingredience: 350 g mletého masa, 500 g kapusty, 120 g strouhanky, 3 lžíce sójové omáčky, 2 ks vejce, 4 lžíce hladké mouky, mletý pepř, sůl, olej

Technologický postup: V hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Kapustu očistíme a nakrájíme na díly. Vložíme je do vroucí vody, necháme přejít varem a vyjmeme. V cedníku necháme kapustu okapat. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Kapustu umeleme v masovém mlýnku nebo ji nasekáme najemno. Smícháme ji s masem, kořením podle chuti, vejci a hladkou moukou. Vmícháme sójovou omáčku a hmotu zahustíme strouhankou podle potřeby. Předehřejeme troubu. Na sporáku rozehřejeme pekáček s olejem. Z kapustové hmoty tvoříme karbanátky, které z obou stran osmahneme v pekáčku. Ten pak vložíme do trouby a kapustové karbanátky dopečeme. Kapustové karbanátky s masem podáváme ihned. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo kaše.

Karbanátky z červené čočky

Ingredience: 330 g červené čočky, 1 ks řapíkatého celeru, 1 ks mrkve, 1 stroužek česneku, 50 g strouhanky, 1 hrst sekané petrželové nati, 1 lžička kari, sůl, pepř mletý, ½ lžičky citronové kůry, olej

Technologický postup: Celer (najemno nasekaný), mrkev (nahrubo nastrouhaná) a prolisovaný česnek zprudka opečeme na pánvi na troše oleje za stálého míchání. Polovinu doměkka uvařené čočky rozmělníme na kaši (v robotu, přes sítko). Pak všechnu čočku smícháme s opečenou zeleninou, kari, petrželkou, citronovou kůrou, osolíme a opepříme. Postupně přisypáváme strouhanku, abychom po zpracování získali stejnoměrnou hmotu. Z hmoty vytvarujeme asi osm karbanátků a obalíme je ve strouhance. Opečeme je na mírném plameni na pánvi na troše olivového oleje, cca 5 minut z každé strany. Hned podáváme s různě upravenými brambory.

Karbanátky s cuketou

Ingredience: 1 kg mletého masa (míchané hovězí a vepřové), 4 ks vajec, 10 stroužků česneku, 2 ks cukety, majoránka, sůl, mletý pepř, strouhanka, hladká mouka, olej

Technologický postup: Cuketu oloupeme, vydlabeme z ní semínka a pak ji nastrouháme na hrubém struhadle. Z nastrouhané směsi vymačkáme přebytečnou vodu, poté cuketu přidáme do mletého masa. Směs masa a cukety mícháme a dochutíme vejci, trochou mouky, strouhankou, solí, pepřem, česnekem, majoránkou a pořádně zamícháme. Ze vzniklého těsta tvarujeme karbanátky, které opékáme na rozpáleném oleji dozlatova. Jako přílohu ke karbanátkům s cuketou podáváme vařený brambor nebo bramborovou kaši.

Autor: © Mgr. Michal Vinš

Foto: © Catherine Mongina

referenční odkaz

VINŠ, Michal. Karbanátky [online]. ČeskéNápady.cz, 2016-02-02. Dostupné online.


Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 118 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS