Donut

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 13.6.2016

Jedná se o americkou koblihu, která je velice podobná středoevropské koblize. Charakteristický je pro ni otvor uprostřed. Těsto je kynuté a tepelně se upravuje smažením do tmavě zlaté barvy ve vysoké vrstvě oleje.



Donut maker

Tato americká kobliha se vyrábí zhruba od roku 1950, její současné provedení nabízí různé barevné variace a chutě.

Na 100 g má americká kobliha následující nutriční hodnoty: 452 kcal, tuky 25 g, cholesterol 19 mg, sodík 326 mg, draslík 201 mg, sacharidy 51 g, bílkoviny 4,9 g, kofein 2 mg, vitamíny 60 mg.

S produktem Donut maker snadno připravíte dokonalé americké koblihy v každém okamžiku. Je ideální pro rodinné sešlosti, návštěvy nebo jen tak ke kávě či čaji. Příprava koblih je s tímto přístrojem velmi snadná. Donut maker je na elektrický proud s různým příkonem a je vybaven jamkami na koblihy s prolisovaným středem. Dovnitř se nalije těsto na koblihy, přiklopí se a tepelně se upravuje smažením. Některé přístroje jsou vybaveny i časovačem se signalizací. Donutovač je vybaven nepřilnavými deskami, přičemž jsou koblihy uzavřeny natěsno, takže nedojde k jejich deformaci při tepelné úpravě.

Důležité u tohoto přístroje je, aby desky byly nepřilnavé, dále musí řádně těsnit, jinak by se koblihy deformovaly.

Těsto se umisťuje pouze do spodní části přístroje, protože se jedná o těsto kynuté, které během technologické úpravy ještě nabyde.

Cena elektrického donutovače se pohybuje kolem 1 300 korun.

Recepty na donuty do donutovače

Ingredience: 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 vejce, 200 g zakysané smetany, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce rumu, 2 dl vlažného mléka

Technologický postup: Vyšleháme žloutky s oběma cukry, přidáme mouku, zakysanou smetanu, prášek do pečiva, rum, mléko, vypracujeme vařečkou těsto, nakonec přidáme sníh z bílků a ještě chvíli těsto vypracováváme. Pokud se nám zdá husté, přidáme mléko, záleží totiž na mouce, jak moc mléko nasává. Těsto musí mít takovou konzistenci, aby z nakloněné lžíce pomalu stékalo. Pak přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti 15 minut „dozrát“. Poté těsto lžící naplníme do spodní části donutovače, přiklopíme a smažíme. Po usmažení je dáme na talíř a po vychladnutí donuty namáčíme do čokoládové polevy a zdobíme různým barevným posypem či kokosem.


Recept na donuty smažené na pánvi

Ingredience: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 žloutky, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce rozpuštěného tuku, 1 kostka droždí, 1 lžíce rumu, špetka soli, olej na smažení, 2 tmavé čokoládové polevy, 1 bílá čokoládová poleva, zdobicí kuličky na posyp, lžíce kokosu na posyp

Technologický postup: Do teplého mléka přidáme lžíci cukru a rozdrobíme do něho droždí. Necháme 10 minut stát, než vzejde kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce, tuk, rum, zbytek cukru a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto. Těsto rukama na vále zpracováváme tak dlouho, až se nelepí. Dáme do mísy a necháme pod utěrkou kynout zhruba 1 hodinu. Vykynuté těsto položíme na pomoučený vál a rozválíme na placku tlustou asi 1–1,5 cm. Skleničkou vykrojíme kolečka, ve kterých menší skleničkou (štamprlátkem) vykrojíme střed. Vykrojené donuty dáme na lehce pomoučený plech a necháme je 15 minut kynout. Obrátíme a znovu necháme 15 minut kynout. Potom je smažíme v rozpáleném oleji na mírném ohni první 2 minuty pod pokličkou, následně je obrátíme a dosmažíme bez pokličky. Po usmažení je položíme na síto vyložené savým papírem, abychom je zbavili přebytečného tuku. Vykrojené středy necháme taky nakynout, usmažíme a ještě horké obalíme ve skořicovém cukru. Z těsta, které nám zbylo po vykrajování, uděláme uzly, které po usmažení rovněž obalíme ve skořicovém cukru. Po vychladnutí donuty namáčíme do tmavé nebo bílé čokoládové polevy a zdobíme posypem, kokosem, nebo je necháme jen čokoládové.


Video s receptem na donuty

Abyste získali lepší představu o možné přípravě amerických koblih, můžete se podívat na ilustrační video.

Autor: © Mgr. Michal Vinš

Foto: © Anna Maj Michelson

referenční odkaz

VINŠ, Michal. Donut [online]. ČeskéNápady.cz, 2016-06-13. Dostupné online.



Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS