Domácí hranolky

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 4.2.2016

Domácí hranolky se dají připravit na několik způsobů a z několika různých surovin, nemusí jít vždy jen o brambory. Záleží pouze na vaší chuti a fantazii.



Osvědčený recept na hranolky

Ingredience: 4 velké brambory, sůl, 1 l oleje na smažení

Technologický postup: Brambory oloupeme a podélně nakrájíme na hranolky silné 1 cm. V několika vodách je propláchneme, protože pouští hodně škrobu. Hranolky nasypeme do hrnce, zalijeme je studenou vodou tak, aby dosahovala 2 cm nad brambory, osolíme 1 zarovnanou lžičkou soli a přivedeme k varu. Vaříme 10–12 minut, dokud zcela nezměknou, dokonce by měly vypadat, že se téměř rozpadají. Buďme za jejich otřepaný vzhled vděční a nebraňme se mu, později se promění v něco báječně křupavého. Pokud brambory pouze uvaříme doměkka a trochu nepřevaříme, připravíme se o velkou část závěrečného požitku. Uvařené brambory opatrně vylovíme lžící na plech vyložený čistou utěrkou a necháme zcela vychladnout. Naprosté zchladnutí je tak důležité, že ho klidně můžeme uskutečnit den předem. Ve vyšším kastrůlku rozehřejeme olej na 180 stupňů, to je teplota, při které se hranolky smaží dost zprudka a zběsile, trocha pobublávání a prskání to rozhodně není. Pokud máme kuchařský teploměr nebo fritézu, použijeme ji, ale není žádný problém, když vám tohle vybavení chybí. Hranolky postupně v několika dávkách usmažíme dozlatova, trvá jim to 3–5 minut, podle teploty oleje. Vyjmeme je děrovanou lžící na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, které ochotně nasají odkapávající tuk. Takto připravené hranolky podáváme co nejdříve od usmažení, po deseti minutách už totiž mají jen polovinu své čerstvé křupavosti.


Pečené bramborové hranolky s česnekem a paprikou

Ingredience: 6 ks brambor, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, špetka mleté papriky, 3 lžíce rostlinného oleje

Technologický postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Do mísy nalijeme olej, přidáme nasekaný česnek, mletou papriku, sůl, pepř a hranolky ve směsi důkladně obalíme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů, hranolky rozprostřeme po zapékací misce či plechu s pečicím papírem a pečeme je 25–35 minut dozlatova.

Dvakrát smažené bramborové hranolky

Ingredience: 6 ks brambor, olej na smažení, sůl

Technologický postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a pečlivě propláchneme ve studené vodě. Osušíme je papírovými utěrkami a v pánvi rozpálíme olej. Hranolky v něm smažíme doměkka asi 5 minut. Poté je naběračkou vyjmeme, osušíme papírovými utěrkami a necháme zchladnout. Pak je můžeme dát do lednice, kde vydrží třeba i do druhého dne. Stačí je totiž už jen vrátit do rozpáleného oleje a dosmažit. A na závěr osolit.


Vařené a smažené bramborové hranolky

Ingredience: 6 ks brambor, olej na smažení, sůl

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a důkladně je vypereme v opravdu studené vodě. Když se vyplaví škrob, hranolky přecedíme a přesuneme do hrnce s vroucí vodou. V ní je 5 minut vaříme, pak vodu scedíme, a když z hranolků uteče pára, dáme je minimálně na hodinu do lednice (ale mohou tam být i přes noc). Poté rozpálíme v pánvi olej a hranolky usmažíme dozlatova. Vyjmeme je, osušíme v papírových utěrkách a osolíme.

Domácí hranolky v troubě

Ingredience: 1 kg brambor, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Brambory oloupeme a nakrájíme na silné hranolky. Opláchneme je a osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Promícháme je s olejem a rozložíme v jedné vrstvě na dva velké nepřilnavé plechy; ty můžeme ještě vyložit pečicím papírem. Hranolky rozložíme v dostatečné vzdálenosti od sebe – pokud je příliš namačkáme k sobě, spíš se podusí, než propečou. Pečeme dozlatova, trvá to 30 až 40 minut; občas promícháme. Na závěr osolíme.


Hranolky na pánvi

Ingredience: 2 ks brambor, 1 lžička hladké mouky, rostlinný olej na smažení, sůl

Technologický postup: Brambory nakrájíme na hranolky o velikosti 0,5–1 cm, dáme do vařící vody a vaříme tak asi 5 minut. Nesmí být dovařené, jen předvařené. Doba varu záleží na druhu brambor. Pak vyndáme na utěrku a necháme oschnout (dají se uvařit v předstihu). Před smažením posypeme hladkou moukou a dáme do oleje na pánev smažit. Doba smažení je od 2 do 5 minut. Hranolky jsou méně nasáklé olejem, uvnitř nejsou tvrdé, a co je především velká výhoda: v krátké době se jich usmaží více porcí. Solí se až před podáváním, na talíři.

Hranolky z celeru

Ingredience: 1 ks celeru, ½ dl olivového oleje, sůl, oregano

Technologický postup: Jednu velkou celerovou bulvu důkladně očistíme, oloupeme a pomocí ostrého nože nakrájíme na přibližně stejně velké hranolky. V mističce rozmícháme olej se solí a oreganem. Celerové hranolky rozprostřeme na plech a potřeme ochuceným olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme doměkka asi 30 minut. Občas promícháme a znovu potřeme olejem – podle potřeby. Celerové hranolky podáváme jako přílohu k nejrůznějším pokrmům, ale vegetariánům klidně postačí s bramborovou kaší i jako hlavní chod.


Hranolky z červené řepy

Ingredience: 3 větší červené řepy, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžička uzené papriky

Technologický postup: Do mísy nalijeme olej, přidáme sůl, pepř a uzenou papriku. Řepu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Vložíme je do mísy s olejovou marinádou a pečlivě hranolky ze všech stran obalíme. Vyskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 35 minut, klidně i déle. Musí hezky ztmavnout, pak jsou výborné. Tyto hranolky jsou vhodné například jako příloha ke grilovaným kuřecím křidélkům.

Hranolky anglicky

Hranolky se anglicky nazývají French fries, BrE chips nebo jen chips.

Autor: © Mgr. Michal Vinš

Foto: © Hippietrail

referenční odkaz

VINŠ, Michal. Domácí hranolky [online]. ČeskéNápady.cz, 2016-02-04. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 18 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS