BLT toast

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 23.2.2017

B.L.T. toast je americká specialita, která je podávána v rychlém občerstvení. Charakteristické složení jsou dva plátky toastů, mezi které se vkládá slanina, hlávkový salát a rajče.


Co znamená B.L.T.

V gastronomii znamená B.L.T. zkratku slov: bacon (slanina) – lettuce (ledový salát) – tomato (rajče). Což znamená, že se toast nebo sendvič skládá vždy ze slaniny, ledového salátu a rajčat. Mohou se však přidávat i jiné suroviny.

B.L.T. je tradičný americký toast nebo sendvič. V oblibě je především kvůli své čerstvosti a šťavnaté náplni.

Vesměs se však jedná o pokrm s vysokým obsahem kalorií.


Recepty na toasty

Jako toust (toast) se označují plátky bílého chleba a pšeničné veky opečené na elektrickém opékači, na grilu nebo na pánvi.

Při přípravě toastů (či toustů) se plátek chleba opeče nebo griluje a následně se obloží různými surovinami, případně se již obložený toast jen lehce zapeče. U toastů dominuje světlý chleba.

Recept na toastový chléb

Ingredience: 250 g hladké pšeničné mouky, 150 g plnotučného mléka, 26 g rozpuštěného másla, 20 g cukru, 1 vejce, 5 g soli, 3 g instantního droždí

Technologický postup: Začněte ve velké míse se všemi sypkými surovinami – prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, kvasnice a pečlivě promíchejte. Udělejte v mouce důlek a přidejte do něj máslo, mléko a vejce. Poté všechno smíchejte vařečkou (nebo hákem v robotu), dokud vám nevznikne velká lepivá koule. V robotu pak můžete pokračovat v míchání hákem při střední rychlosti, dokud nebude těsto víc hebké a dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy. Pokud na to půjdete rukama, vyklopte si základní lepivou hmotu na pomoučený vál a těsto hněťte a překládejte ručně tak dlouho, dokud nebude dostatečně hladké (cca 10 poctivých minut). Správně uhnětené těsto lepí, jen když do něj zaboříte prst. Na povrchu je ještě trochu vlhké, vláčné a rozhodně nesmí připomínat pružný suchý tenisák. Pokud je těsto stále lepivé, můžete si samozřejmě pomoci moukou. Pro první kynutí si připravte mísu a uvnitř ji vymažte trochou oleje. Těsto do ní dejte, jednou dvakrát otočte, zakryjte potravinovou fólií a dejte na teplé místo kynout. Cílem je, aby těsto přibližně zdvojnásobilo svůj objem. Zabere to něco přes hodinku. Po prvním kynutí těsto vyndejte a pěkně z něj pěstí vymačkejte většinu nabytého objemu. Těsto je potřeba na formu správně vytvarovat, proto si z něj při mačkání zkuste udělat obdélník, nebo alespoň placku, která k němu nemá úplně daleko. Aby vám chlebík krásně vyběhl (při kynutí i při pečení), je potřeba využít jedné „tvarovací finty“, při níž těsto postupně napínáte na povrchu. Zní to složitě, ale jde jen o to přehnout několikrát okraje tak, aby se pěkně vyboulily, a pak utěsnit vzniklý svár. Formu si vymažte olejem a zárodek bochníčku do něj uložte ke druhému kynutí (tentokrát pod utěrkou). Cílem je opět dostat se zhruba na dvojnásobek objemu. V půli druhého kynutí už můžete pomalu roztápět troubu na 180 °C. S nakynutým těstem je teď už potřeba opravdu opatrně. Poslední finální úprava spočívá v potření povrchu těsta vajíčkem pro krásnou barvu a lesk. Jakmile bude teplota tak akorát, dejte bochník do středu trouby. Peče se asi 45 minut, klíčová je však vnitřní teplota 87 °C, která vám ukáže správné propečení. Je také lepší chleba alespoň jednou (v půlce) v troubě otočit pro rovnoměrné propečení. Chléb se vyklápí okamžitě po vyndání z trouby a pak se musí nechat „vydýchat“. Když ho necháte vychladnout ve formě, tak vám v dolní části zbytečně zvlhne. Takto upečený toustový chléb by měl mít v průřezu hříbkovitý tvar.

B.L.T. toast

Ingredience: 8 plátků toastového chleba, 8 plátků slaniny, 8 plátků salátu, 2 rajčata, sůl, mletý pepř, majonéza

Technologický postup: Plátky chleba lehce opečte v toustovači. Slaninu opečte na pánvi dokřupava. Polovinu chlebů potřete majonézou, poklaďte salátem, slaninou a plátky rajčat. Osolte, opepřete a zakryjte zbylým pečivem. Po dokončení ihned podávejte.

Francouzský toast

Ingredience: 8 plátků toastového chleba, 90 g mouky, 90 g másla, 1 l mléka, muškátový oříšek, mletý pepř, 200 g farmářské šunky, 150 g plátkového sýra, 4 vejce

Technologický postup: Připravte si bešamel. V kastrolku rozpusťte máslo, zasypte moukou a 2 minuty míchejte jíšku. Poté za stálého míchání přilévejte mléko, nechte dojít k varu a vařte asi 10 minut. Bešamel musí být hustý. Ochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Jeden plátek toustu potřete připraveným bešamelem, navrch položte šunku a sýr a přiklopte druhým toustem, který je z vnitřní strany také potřený bešamelem. Troubu předehřejte na 160 °C. Na pánvi rozehřejte máslo, položte toust a minutku restujte. Poté otočte na druhou stranu a pánev dejte do trouby na 5 až 7 minut. Připravte si volská oka, které položte na zapečené tousty a servírujte.

Tuňákový toast

Ingredience: 8 plátků toastového chleba, konzerva tuňáka v oleji, 40 g strouhaného parmazánu, 1 citron, 200 g polníčku, 1 lžíce olivového oleje, sůl

Technologický postup: Tuňáka slijte, vložte ho do misky, přidejte nastrouhaný parmazán a lžičku jemně nastrouhané citronové kůry, zakápněte citronovou šťávou a dobře vše promíchejte. Podle chuti dosolte, ale myslete na to, že parmazán je dost slaný. Polníček omyjte, osušte, vložte ho do misky, zakapejte olivovým olejem (nebo olejem z tuňáka) a lehce promíchejte. Plátky toastového chleba nasucho ogrilujte. Na čtyři plátky rozložte vrstvu polníčku, na ni položte kousky tuňáka a znovu vrstvu polníčku. Přiklopte druhým plátkem chleba. Takto připravené toasty ihned podávejte.


Recepty na sendviče

Sendvič (sandwich) je pokrm sestávající ze dvou plátků chleba, mezi které je vložen jeden či více druhů náplně.

U sendvičů však přichází tepelná úprava vždy až nakonec, případně vůbec. Suroviny se navrství na plátek chleba, překlopí se dalším plátkem a celý pokrm se na závěr zapeče nebo podává zastudena.

Sendvič lze připravit jak ze světlého toastového chleba, tak i tmavých druhů, nebo dokonce ze speciálního pečiva, jako je italská ciabatta či francouzská bageta.

Americký B.L.T. sendvič

Ingredience: 8 krajíců tmavého toustového chleba, 3 rajčata, 12 plátků anglické slaniny, 4 lístky listového salátu, 1 balení sýra ricotta, sůl a pepř

Technologický postup: Na pánvi opečte plátky slaniny. Sýr ricotta v misce ochuťte solí a pepřem. Rajčata nakrájejte na kolečka. Plátky toustového chleba pomažte ochucenou ricottou, poklaďte na ně omyté lístky salátu, plátky rajčat a nakonec opečené plátky slaniny. Máte-li více času, můžete plátky toustového chleba rozpéct v troubě nebo v toustovači. Po dokončení ihned podávejte.

Klasický B.L.T. sendvič

Ingredience: 8 plátků světlého toustového chleba, 8 listů ledového salátu, 8 silnějších plátků anglické slaniny, 2 velká rajčata, 4 lžíce majonézy

Technologický postup: Plátky toustového chleba rozkrojíme diagonálně na půl (na trojúhelníky) a všechny potřeme majonézou. Polovinu z nich poklademe listy ledového salátu. Na suché pánvi opečeme plátky slaniny dokřupava a horké položíme na listy salátu. Rajčata nakrájíme na kolečka a poklademe jimi slaninu. Přiklopíme druhou polovinou chlebu s majonézou, pevně přitiskneme, a podáváme pokud možno ihned, dokud je slanina teplá.

Autor: © Nina Vinšová

Foto: © Steven Groves

odkaz na tento článek

. BLT toast [online]. ČeskéNápady.cz, . .

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články